x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Camelia Bogdan, finanțată cu peste 375.000 de dolari de omul de afaceri Nicolae Rațiu. 310.000 de dolari, numai anul trecut

Camelia Bogdan, finanțată cu peste 375.000 de dolari de omul de afaceri Nicolae Rațiu. 310.000 de dolari, numai anul trecut

de Ion Alexandru    |    22 Sep 2022   •   07:55
Camelia Bogdan, finanțată cu peste 375.000 de dolari de omul de afaceri Nicolae Rațiu. 310.000 de dolari, numai anul trecut

Exclusă de două ori din magistratură și suspendată din profesie, mai mulți ani, până la rămânerea definitivă a hotărârii CSM de excludere, fosta judecătoare Camelia Bogdan a reușit, în anul 2021, să primească sponsorizări pentru finanțarea unor studii în Statele Unite în cuantum de 388.661 de dolari.

 Iar, din această sumă, 310.000 de dolari au venit din partea Fundației Rațiu, controlată de omul de afaceri Nicolae Christopher Rațiu. Acesta din urmă, prin organizațiile pe care le deține, a sponsorizat-o pe Camelia Bogdan, începând cu anul 2016, cu suma totală de 375.667 de dolari și 2.000 de lire sterline. Rațiu are, în România, o mulțime de companii care activează în domeniul imobiliar, al mobilei, al consultanței sau al pazei și, tot în 2016, i-a finanțat actualului primar general al Capitalei, Nicușor Dan, fondator al USB, campania electorală.

Grupul de Investigații Politice (GIP) vine cu o dezvăluire uluitoare despre modul în care a fost finanțată, anul trecut, fosta judecătoare Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură. Prin intermediul fundațiilor omului de afaceri Nicolae Christopher Rațiu, aceasta a încasat un „ajutor financiar” în sumă de 310.000 de dolari SUA. Președintele GIP, Mugur Ciuvică, subliniază faptul că la momentul când Camelia Bogdan a primit aceste fonduri, ea nu își pierduse încă definitiv calitatea de judecător, fiind numai suspendată din magistratură.

Informațiile despre finanțările primite de la omul de afaceri Nicolae Rațiu figurează în ultima declarație de avere pe care Camelia Bogdan a depus-o, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, în data de 23 mai 2022, după ce instanța supremă a dispus excluderea definitivă a acesteia din magistratură, la încetarea de drept a funcției de judecător.

„Jurnalul” a intrat în posesia acestui document care, în cea mai mare parte a lui, are numai rubrici goale. Nu există terenuri sau clădiri, bunuri mobile, active financiare sau plasamente ori investiții. Există, în schimb, o puzderie de consemnări la capitolul „Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață din partea unor persoane, organizații, societăți comerciale, regii autonome, companii/ societăți naționale sau instituții publice românești sau străine, inclusiv burse, credite, garanții, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depășește 500 de euro”.

„Ajutor financiar” cu repetiție

La această rubrică, ex-judecătoarea Camelia Bogdan notează că, în anul 2021, a primit din partea Rațiu Family Foundation, cu sediul la Londra, un ajutor financiar în valoare de… 310.000 de dolari SUA, pentru „finalizarea unui master de Business și Finance, la George Washington University Law School”, unde „a obținut drept de practică în Statele Unite ale Americii”.

Imensa sumă pe care organizația omului de afaceri Nicolae Christopher Rațiu a îndreptat-o către finanțarea studiilor unei judecătoare excluse din magistratură nu este însă singurul „ajutor” de acest gen care figurează în declarațiile de venit ale Cameliei Bogdan. Spre exemplu, în declarația de avere pe care aceasta a completat-o, la data de 9 iunie 2017, în calitate de judecător, apare faptul că The Rațiu Charitable Foundation i-a plătit Cameliei Bogdan suma de 2.000 de lire sterline, cu titlu de „bursă/ grant pentru Doctoratul de curatelă cu tema «Le recouvrement des avoirs criminels en proces penal francais et roumain» și pentru organizarea unui seminar – stagiu de cercetare la Institutul de Studii Juridice Avansate de la Londra”.

Apoi, conform declarației de avere pe care Camelia Bogdan a completat-o la data de 30 mai 2020, Rațiu Family Charitable Foundation și Centrul Rațiu pentru Democrație i-au plătit fostei judecătoare suma de 25.000 de dolari SUA, în calitate de „bursier la Ion Rațiu for Democracy/ Woodrow Wilson Center for International Schoolars”. 

O avere pentru studii

După care, în declarația de avere pe care Camelia Bogdan a completat-o și depus-o în data de 15 iunie 2021, apare faptul că fosta judecătoare a primit, în anul fiscal 2020 – an al pandemiei de Covid-19, nu una, ci două finanțări de la Rațiu.

Astfel, prima, în valoare de 38.000 de dolari SUA, a venit prin Ion Rațiu for Democracy, pentru „follow/ awardee” la Woodrow Wilson International Center for Schoolars, iar suma de 2.667 de dolari SUA a fost plătită de Rațiu Foundation.

Un calcul simplu dezvăluie că, în total, conform acestor documente oficiale, Camelia Bogdan a fost sponsorizată, în timp ce avea calitatea de judecător, chiar și suspendată fiind din magistratură, de către omul de afaceri Nicolae Christopher Rațiu cu 2.000 de lire sterline și 375.667 de dolari SUA.

Mugur Ciuvică: Instituțiile statului nu observă suma uriașă primită de judecătoare

„Camelia Bogdan a depus ultima declarație de avere în urmă cu patru luni, dar «instituțiile statului» par să nu fi observat suma uriașă primită de aceasta de la Fundația Rațiu. Ce s-ar fi întâmplat dacă un alt judecător suspendat, un fost parlamentar sau un fost ministru ar fi declarat că a primit, într-un singur an, un «ajutor financiar» de 310.000 dolari de la fundația unui om de afaceri cu 19 firme în România? Ce ar fi făcut DNA, Parchetul General sau Agenția Națională de Integritate într-un astfel de caz? Unde ar fi fost acum acel judecător suspendat, fost parlamentar sau fost ministru?”, întreabă retoric președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică. 

Numai în 2021, magistratul fără „job” a realizat venituri de 400.000 de dolari

Iar lucrurile nu se opresc aici în ceea ce privește epopeea financiară a fostei judecătoare Camelia Bogdan, în anul fiscal 2021. La aceeași rubrică a „cadourilor/ sponsorizărilor”, dar și la capitolul „venituri realizate” sunt menționate mai multe surse de câștig care, însumate, ajung la 43.100 de lei, 6.000 de euro și 388.661 de dolari SUA.

Concret, în declarația de avere din 23 mai 2022, aceasta declară că a primit, pe lângă suma de 310.000 de dolari de la Fundația Rațiu, și suma de 40.000 de dolari, reprezentând „bursă la George Washington University Law Scool”, la care se adaugă o altă sumă, din aceeași sursă, de 1.561 de dolari. Mai departe, ex-judecătoarea notează că a încasat 35.000 de lei de la Curtea de Apel București și 5.000 de lei de la Curtea de Apel Târgu Mureș, reprezentând „restituiri salariale”. Apoi, apare o sumă de 6.000 de euro, reprezentând „despăgubiri de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

×
Subiecte în articol: camelia bogdan