x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Deputații caută firmă cu mare experiență, care să-i sature: mâncare și băutură de 8 milioane/an

Deputații caută firmă cu mare experiență, care să-i sature: mâncare și băutură de 8 milioane/an

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2023   •   08:00
Deputații caută firmă cu mare experiență, care să-i sature: mâncare și băutură de 8 milioane/an

Odată cu plecarea lui Marcel Ciolacu la Guvern, Camera Deputaților, condusă, în prezent, de Alfred Simonis, anunță concesionarea a trei spații din incinta clădirii Palatului Parlamentului, pentru a fi folosite ca restaurant de lux și bufete. Instituția anunță că durata contractului va fi de doi ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă 12 luni, iar valoarea afacerii se ridică la minimum 14.074.570 de lei fără TVA, pentru concesionarea pe 24 de luni, și la maximum 21.088.588,74 de lei fără TVA, pentru concesionarea pentru o perioadă de 36 de luni, în cazul în care acest contract se va prelungi.

 

Compania care va fi selectată va trebui să achite o redevență lunară de 7.580 de euro cu TVA și să facă investiții, doar la Restaurantul „Salonul Brâncovenesc” de aproape 100.000 de euro.

Sunt puse la bătaie Restaurantul „Salonului Brâncovenesc”, bufetul amplasat la nivelul M1 și bufetul amplasat la nivelul 2 din Camera Deputaților. Ofertele vor fi primite până la data de 22 octombrie 2023, iar atribuirea contractului de concesionare va fi stabilită pe criteriul 20 la sută pentru valoarea cea mai ridicată a investiției ce urmează a fi făcută în spațiile respective și 80 la sută pentru cea mai mare valoare a redevenței lunare achitate. Contractul este finanțat din fonduri bugetare, iar Camera Deputaților arată că va lua în calcul doar oferte depuse de companii cu experiență similară, din care să rezulte prestarea de servicii similare în valoare de minimum 500.000 de lei fără TVA pe an, dovedită prin maximum trei contracte de prestări servicii de alimentație publică.

Conform caietului de sarcini, obiectul acestui contract constă în prestarea de servicii de alimentație publică tip restaurant și bufet, adică masă caldă și masă rece, și punerea la dispoziție de către Camera Deputaților a spațiilor destinate preparării, încălzirii și servirii mesei. Spațiile sunt parțial utilate.

Firma care va primi în concesiune aceste spații va oferi contra cost servicii de pregătire și servire a mesei pentru salariați și alte categorii de persoane din Palatul Parlamentului, cum ar fi mic dejun, dejun și cină festivă, mese oficiale, dineuri sau cocktailuri, iar, ocazional, vor fi solicitate și servicii de catering la evenimentele desfășurate în spațiile Camerei Deputaților - simpozioane, seminarii, reuniuni sau conferințe.

 

Numai sala de mese a „Salonului Brâncovenesc” se întinde pe 886 de metri pătrați

 

Principalul spațiu care face obiectul acestui contract este Restaurantul „Salon Brâncovenesc”, situat la nivelul S1 al Corpului 1, care este format dintr-o sală de mese cu suprafața de 886 de metri pătrați, o bucătărie parțial utilată, cu suprafața de 174 de metri pătrați, un alt spațiu cu suprafața de 27,78 de metri pătrați, un oficiu cu suprafața de 15,35 de metri pătrați, trei holuri cu suprafața totală de 123,61 de metri pătrați, două magazii cu suprafețele de 41 de metri pătrați, respectiv 59 de metri pătrați, două grupuri sanitare, două dușuri și două vestiare cu suprafața totală de 24 de metri pătrați. Adunând aceste cifre, rezultă că doar Restaurantul „Salon Brâncovenesc” are o suprafață de 1.350,74 de metri pătrați.

Cele două bufete au suprafețele de 48 de metri pătrați, respectiv 57,25 de metri pătrați, iar, cu totul, aceste trei spații ajung la 1.456 de metri pătrați.

 

Două luni de grație, apoi se percepe redevența

 

Din documentul citat rezultă că toate aceste spații urmează să fie destinate „salariaților și altor categorii de persoane care își desfășoară activitatea în Palatul Parlamentului (2.000 de persoane)”, iar intervalul de servire a mesei este impus între 11.00 și 14.00. O categorie aparte a serviciilor cerute în baza acestui contract o reprezintă mesele oficiale, dineurile, cocktailurile și „alte activități de protocol organizate de Camera Deputaților, precum și de terțe persoane juridice în spațiile Camerei Deputaților, pentru care se vor asigura servicii de catering”.

Pentru desfășurarea activității de prestare servicii de alimentație publică de tip restaurant și bufet, „Camera Deputaților va acorda companiei care își va adjudeca contractul o perioadă de grație de două luni de la data încheierii contractului, după care aceasta va achita Camerei Deputaților, prin Centrul Internațional de Conferințe, conform formularului de ofertă, o redevență lunară minimă reprezentând echivalentul în lei a 7.580 de euro cu TVA inclusă”. Înmulțită cu 24 de luni, redevența ajunge la 181.920 de euro, adică 891.408 lei.

 

CASETA + FOTO CASA POPORULUI

Restaurantul trebuie să asigure „un nivel optim de satisfacție a clienților”

 

Firma care va prelua spațiile va trebui să efectueze, pe cheltuiala sa, orice reparație, revizie, igienizare a spațiilor și a echipamentelor, precum și dezinsecția și deratizarea, cu notificarea prealabilă a Camerei Deputaților. De asemenea, compania care primește în concesiune spațiile nu va putea organiza evenimente în aceste amplasamente, altele decât cele la care se face referire în acest contract. Mai mult, firma va plăti lunar contravaloarea utilităților și va încheia, pe cheltuiala sa, contract pentru serviciile de salubrizare.

Conform documentației de atribuire, prestatorul se obligă să deschidă restaurantul și bufetele până cel târziu la data de 1 noiembrie 2023. Contractul vine și cu o serie de obligații privind investițiile pe care adjudecătorul afacerii trebuie să le facă.

Astfel, spre exemplu, la Restaurantul „Salon Brâncovenesc” va trebui să doteze și să asigure linia de autoservire, să asigure ambiental spațiile destinate pregătirii, servirii și consumului produselor, inclusiv cu mobilier. Trebuie să asigure servirea atât în varianta autoservire, cât și la masă.

La acest restaurant se vor oferi, contra cost, băuturi non-alcoolice, iar băuturile alcoolice vor putea fi comercializate numai în cadrul unor evenimente organizate. 

O altă obligație a companiei este de a asigura fețe de masă, veselă, tacâmuri, pahare din sticlă, accesorii, toate la un standard ridicat. Spre exemplu, tacâmurile trebuie să fie din inox, iar vesela - din porțelan și, pe cât posibil, să fie desenate cu elemente din arhitectura Restaurantului „Salon Brâncovenesc”. 

Valoarea minimă a investițiilor solicitate doar la acest spațiu este estimată la 93.980 de euro cu TVA. La acestea, se adaugă „configurarea arhitecturală a spațiului, astfel încât să asigure un nivel optim de satisfacție a clienților (parlamentari, invitați, participanți la lucrările Plenului, ziariști acreditați și salariați)”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: camera deputatilor restaurant lux