x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Camera Deputaților va arde anul acesta 350.000 de litri combustibil auto

Camera Deputaților va arde anul acesta 350.000 de litri combustibil auto

de Ion Alexandru    |    21 Mar 2018   •   11:37
Camera Deputaților va arde anul acesta 350.000 de litri combustibil auto
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Cinci instituţii publice şi-au asigurat, până în prezent, necesarul de benzină şi de motorină pentru autovehiculele pe care le au în dotare. Unele şi-au achiziţinat combustibilul doar pentru anul în curs, în timp ce altele, mai prevăzătoare, au cumpărat benzină şi motorină care să le ajungă până în anul 2021. La începutul acestei săptămâni, Camera Deputaţilor a atribuit un contract în valoare de  320.000 de euro companiei Lukoil România, care va asigura, până la 31 decembrie 2018, alimentarea cu benzină şi cu motorină a maşinilor de serviciu folosite de aleşii neamului, într-o cantitate de  350.000 de litri. Senatul sau Guvernul României nu au făcut, încă, asemenea achiziţii.

1.441.968,3 lei cu tot cu TVA, adică 320.437,4 euro, este suma pe care o va „arde” anul acesta Camera Deputaţilor, prin intermediul combustibililor auto care vor alimenta maşinile de serviciu ale acestei instituţii. Contractul, vizând furnizarea combustibilului auto necesar alimentării pe carduri, pentru anul 2018, a fost încheiat, în data de 19 martie, după finalizarea procedurii licitaţiei publice organizate. Cu acest prilej, a fost declarată câştigătoare compania Lukoil România SA, care va asigura pentru Camera Deputaţilor alimentarea cu benzină fără plumb şi cu motorină, până la data de 31 decembrie.

Potrivit anunţului de atribuire, publicat pe SEAP (Sistemul Eectronic al Achiziţiior Publice), suma iniţială pe care Camera Deputaţilor era dispusă să o cheltuie pentru această necesitate era de 1.687.395 de lei fără TVA, până la data de 31 decembrie 2018, iar, în cazul în care contractul ar fi urmat să se prelungească până la 30 aprilie 2019, valoarea maximă ar fi urcat până la 2.299.803,75 lei fără TVA.

 

Primează combustibilul de calitate

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestui contract, combustibilul achiziţionat este destinat strict pentru alimentarea autovehiculelor aflate în dotarea Camerei Deputaţilor. După încheierea contractului, Lukoil România SA, în calitate de furnizor, va permite Camerei Deputaţilor accesul permanent în sistem „on-line”, prin mijloace de telecomunicaţii electronice parolate, la bazele de date ale acestuia referitoare la valoarea disponibilă existentă, la un moment dat, pe cardurile eliberate. Tot acces electronic vor avea deputaţii şi la informaţiile din baza de date a Lukoil referitoare la sortimentele de combustibili auto, la data şi la ora alimentării, precum şi la care anume staţie de benzină s-a făcut alimentarea maşinilor din dotarea instituţiei. Pentru anul 2018, conform documentaţiei de atribuire, Camera Deputaţilor estimează că va consuma 350.000 de litri de combustibil auto. Din care 60.000 de litri reprezintă benzină standard, 60.000 de litri reprezintă  benzină Extra, 130.000 de litri reprezintă motorină standard, iar 100.000 de litri reprezintă motorină Extra.

 

Senatul, Guvernul şi Preşedinţia nu şi-au cumpărat, încă, benzina

Din informaţiile existente, până în prezent, Camera Deputaţilor este singura instituţie care face parte din autorităţile alese de la nivelul central care şi-a asigurat, pentru anul 2018, stocul de benzină şi de motorină. Nu acelaşi lucru se poate spune despre cealaltă cameră a Parlamentului, respectiv Senatul, sau despre Guvernul României, ori Administraţia Prezidenţială. Anul trecut, Camera Deputaţilor a achiziţionat, de asemenea, combustibili pentru alimentarea autoturismelor aflate în parcul propriu, în valoare de 1.167.600 de lei fără TVA. De această dată, furnizorul a fost OMV Petrom Marketing.

 

Ce contracte similare au mai fost încheiate anul acesta

Nu doar Camera Deputaţilor a făcut, însă, în primele trei luni ale acestui an, acest gen de achiziţii. Cel puţin alte trei instituţii centrale, de la nivel guvernamental, şi o autoritate publică locală şi-au contractat combustibilii auto necesari. Aşa se face că, potrivit unui anunţ de atribuire publicat pe SEAP, Consiliul Judeţean Arad a achiziţionat benzină şi motorină în cantităţi şi la preţ dublu faţă de Camera Deputaţilor. Achiziţia a fost făcută pentru asigurarea de combustibili aferenţi maşinilor Centrului Militar Judeţean Arad şipentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş“, din Arad, contractul încheiat având o valoare de 3.234.420 de lei cu TVA (718.760 de euro). Consiliul Judeţean va lucra cu trei furnizori: Rompetrol, Lukoil România şi cu o companie orădeană, Coprot. O a doua instituţie care va „arde” combustibilul „la greu” este Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) din Ministerul Afacerilor Interne. Această structură a contractat benzină şi motorină, în valoare de 13.669.855,9 lei cu TVA (3.059.968 de euro), pentru trei ani, începând cu 2018. Contractul a fost atribuit, prin negociere directă, furnizorului OMV Perom Marketing. Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este o altă instituţie care a achiziţionat, anul acesta, benzină şi motorină pentru maşinile din dotare. Combustibilul va fi livrat de OMV Petrom Marketing, pentru 1.492.775,3 lei fără TVA (331.727,8 euro). Deşi, la prima vedere, suma este mai mare decât cea cheltuită de Camera Deputaţilor, contractul încheiat de ANRE trebuie să asigure alimentarea cu combustibil timp de patru ani, până în data de 31 decembrie 2021. Nu în ultimul rând, Compania Naţională Loteria Română şi-a cumpărat benzină şi motorină, în valoare de 1.193.022,6 lei fără TVA (265.116,1 euro). Contractul, valabil un an, a fost atribuit companiei Lukoil România, prin negociere directă.

×
Subiecte în articol: camera deputatilor combustibil auto