La piaţă, TVA scade nu când vrea statul, ci când doresc comercianţii. Iar ei nu vor niciodată, aşa că preţurile mici sunt doar un vis frumos al clientului.
Dacă tot ne-au binecuvântat aleşii cu TVA de 9% la mâncare, m-am gândit să fac un experiment. Cum peste tot pe unde întorceai capul auzeai că alimentele se vor ieftini, am vrut să mă conving că minunea se şi întâmplă. N-am ales un supermarket, aşa cum probabil a făcut-o toată lumea, ci o piaţă, una dintre cele mai mari din Capitală – Piaţa Obor. Cu o zi înainte de a intra în vigoare taxa pe valoarea adăugată redusă am vizitat comercianţii din piaţă care vând în sistem de magazin. Deci nu micii producători sau ţăranii cu verdeaţă. M-am aplecat în special asupra preţurilor cărnii, preparatelor din carne, brânzeturi procesate şi în general cam tot ce e mai scump. La două săptămâni după 1 iunie, data oficială la care TVA s-a redus de la 24% la 9%, m-am întors în aceeaşi piaţă, la aceiaşi comercianţi. „Bună ziua, doamnă. Cât costă pulpa de porc? 19,5 lei kilogramul! Dar văd că n-a scăzut preţul deloc...” Femeia, o tânără la vreo 25 de ani, se uită duşmănos la mine şi aproape că m-ar fi gonit de la taraba ei, dacă n-ar mai fi fost clienţi prin preajmă. Femeia îşi caută, totuşi cuvintele şi, cu aceeaşi duşmănie din privire, zice: „Dar ce vrei, domnule? Degeaba? A scăzut, normal că a scăzut preţul... Păi, n-a scăzut, doamnă. Tot atât era şi înainte de scăderea TVA. Eu nu ştiu ce ştiţi dumneavoastră, dar eu aici muncesc de ani buni şi vă spun că preţul a scăzut... Cu cât?
Ei cu cât... Cu cât a trebuit!” E clar. Am reuşit să o enervez pe vânzătoare cu pretenţiile mele poate mult prea mari faţă de ale clienţilor ei obişnuiţi. În general, lumea o crede pe cuvânt, iar întrebările în plus o stresează peste măsură. Totuşi, la fel de nemulţumiţi ca mine sunt şi alţi cetăţeni. În momentul în care vreau să mă retrag de la raftul precupeţei care mai avea puţin şi mă înjura, o doamnă se apropie şi în şoaptă îşi exprimă şi ea nemulţumirea. „Aşa este, să ştiţi! Nu au scăzut deloc preţurile. Eu vin aici în fiecare zi şi ştiu bine. Dar ce să facem... Să strigaţi la ei, doamnă! Sau să nu mai cumpăraţi şi atunci o să vedeţi cum o să reducă preţurile. Ei nu le scad pentru că lumea cumpără oricum.”
Resemnarea şi atitudinea doamnei nu m-au mulţumit, dar trebuie să admit că, pe undeva, femeia are dreptate. Au trecut vremurile în care „sancţiunea” clientului îi dădea negustorului de gândit. Acum, dacă nu-ţi convine, eşti invitat să pleci. Vine altcineva în urmă, care, cu siguranţă, va cumpăra. Nu m-am dat bătut însă şi am mers mai departe. De data aceasta am intrat la un comerciant care nu avea doar carne în galantar, ci şi produse lactate. Aceeaşi poveste, aceeaşi discuţie cu preţurile mari, la care s-a schimbat poate doar cartonul pe care sunt scrise. După ce a jurat pe tot ce a văzut în faţa ochilor că preţurile lui au scăzut, omul, un bărbat masiv, cu un şorţ de măcelar în faţă şi cu o privire vicleană, adoptă altă tactică: „Dar ce, domnule, la benzină a scăzut TVA, la chiria de aici a scăzut, la curent şi toate cele? Nu, a scăzut doar la alimente şi ar fi trebuit să văd în preţ o scădere, cât de mică, dar să fie. Ei, hai... Scăderea asta a fost dată mai mult pentru noi, să încurajeze micii comercianţi.” E drept, un răspuns la care nu mă aşteptam. Cu alte cuvinte, omul ne explică exact cum stă treaba cu reducerea TVA. Sub nicio formă, în opinia lui, măsura nu e pentru noi, clienţii. Cu astfel de dilemă în minte am mers şi la un specialist în ale preţurilor alimentelor - Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). El ne-a explicat că negustorii speculează orice şi nu există nicio măsură care să îi oprească. Aşa se face că, de cele mai multe ori, în pieţe, doar norocul ne poate scoate în faţă un produs care să aibă preţul corect.
În piață e ca în gară. Nu există niciun fel de control. Acei comercianți speculează orice şi nu există nicio măsură care să-i oprească. Dragoş Frumosu, preşedinte FSIA