x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ce, cât şi cum sug căpuşele din spitalele sucevene

Ce, cât şi cum sug căpuşele din spitalele sucevene

de Paul Ciurari    |    27 Sep 2011   •   21:00
Ce, cât şi cum sug căpuşele din spitalele sucevene

Sistemul este unul inchis, iar cei din exterior care pun intrebari sunt purtati cu vorba sau, mai grav, sunt mintiti in fata. In luna iulie a acestui an am mers la managerul Spitalului Judetean Suceava, Vasile Rambu, si l-am intrebat daca unitatea medicala pe care o conduce "beneficiaza" de un contract de consultanta cu DRG Audit. S-a intors cu fata spre noi si, privindu-ne in ochi, a spus scurt: "Nu, nu avem si nu vad de ce va intereseaza". Am solicitat sa ne spuna acest lucru oficial si l-a mandatat pe purtatorul de cuvant al spitalului, dr Tiberius Bradatan, sa transmita urmatorul mesaj: "La momentul actual, Spitalul Judetean Suceava nu a avut, nu are un contract incheiat cu o firma specializata in DRG care sa ofere consultanta".

Stiam ca minteau. A urmat apoi o serie de solicitari in baza Legii 544/2001, care au ramas fara raspuns, pe motiv ca am fi gresit adresa de email. In a doua etapa de solicitari in baza Legii 544/2001, managementul a inceput sa inteleaga ca eram destul de insistenti. In plus am inceput sa facem presiuni pe langa sefii lor din administratia judeteana, lasand sa se inteleaga ca povestea nu o sa moara asa usor.

● Cititi prima parte a anchetei: Program romanesc de calculator specializat in minuni medicale, inventat de Mafie. Operatiunea "Bani din dignostice", dirijata din anticamera ministrului Sanatatii

La mijlocul lunii august am pri­mit primul raspuns oficial din partea Spitalului Judetean Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, in urma caruia era explicat contractul cu DRG Audit SA. "In urma acestui contract s-a obtinut o crestere a ICM-ului pentru foile de observatie auditate astfel:
● pentru luna aprilie s-a inregistrat o crestere de la 1,0210 la 1,7719, reprezentand 159.690 de lei.
● pentru luna mai s-a inregistrat o crestere de la 0,8642 la 1,5424 reprezentand 112.868 de lei".

Altfel spus, pentru luna aprilie, ICM-ul a crescut miraculos cu 70%, iar pentru luna mai inca aproape 60%, desi la momentul cand ne-au fost transmis oficial aceste informatii – 14 august 2011 – Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar (SNSPMS) nu calculase pentru acest spital valoarea oficiala a ICM-ului. Procentul si cifra care ne-au fost transmise erau aprecieri ale firmei de la Targu-Mures. Acest lucru ne-a fost divulgat de sefa de la serviciul de statistica, Adriana Ostafi.

De ce s-a inregistrat o crestere atat de mare pentru aprilie? Ei bine, se aflase in aprilie 2011, informatia ca viitorul contract cadru cu Casa va avea in calcul doar ICM-ul de pe lunile ianuarie 2011 pana in aprilie 2011, deoarece la nivel national va­loarea a fost ceva mai scazuta, iar mi­nisterul era pus pe economie. Infor­matia o detineau cei de la Targu-Mures, care aveau "surse" in minister. Cu alte cuvinte nu s-a tinut cont de valorile ICM de pe parcursul lui 2010, perioada cand mai multe spitale din tara au "pompat artificial" valorile acestuia. Cand au aflat informatia, majoritatea spitalelor s-au grabit sa semneze contractele si isi cresc ICM-ul, reusind astfel sa tempereze valorile scazute din primele trei luni ale anului.

Pentru a primi mai multe raspunsuri am mers direct la sursa si am interpelat pe directorul medical al Spitalului Judetean Suceava, dr Doina Ganea Motan. S-a aratat vizibil iritata de faptul ca am venit cu intrebari suplimentare, mai ales pentru ca ne raspunsese la solicitarea pe 544. Pe holuri, printre usi, pana cand am convins-o sa vorbeasca cu noi, ne-a spus ca la insistentele ei personale s-a facut acest contract, absolut necesar. Ne-a spus apoi ca Basescu a avut dreptate ca suntem niste pitbuli si ca "ce prostie, atatea sunt in tara asta, pe voi va intereseaza ICM-ul. Nici nu stiti ce-i aia!".

La o crestere miraculoasa de 70% a ICM-ului intr-o singura luna trebuie sa recunoastem cu totii ca ceva nu este in regula. Ne-am intrebat daca nu cumva medicii sunt incapabili sa codifice asa cum trebuie. "Recunosc ca este greu pentru partea medicala sa incerce tot felul de algoritme pentru gruparea diagnosticelor secundare alaturi de diagnosticul principal si sa vada mai bine care grupare isi acopera mai bine costurile si atunci s-a solicitat un contract cu o fima de consultanta. Si intr-adevar s-a obtinut o imbunatatire a ICM-ului pe care recunosc eu personal nu am calculat-o inca", a declarat dr Doina Ganea Motan. Am intrebat-o atunci de exemplul care ni l-a trimis referitor la cresterea de 70% a ICM-ului pentru luna aprilie. Cum s-a ajuns la acest lucru? Au fost modificate foile pacientilor? "Da, s-au dat exemple pe foile care s-au pretat, pentru ca nu toate cazurile se vor preta la modificari, depinde de ce diagnostice secundare comorbiditati are cazul respectiv", a declarat directorul medical. "Dar numai acolo unde lucrurile au permis interventia din punctul de vedere al acestei firme de audit pentru o grupare acoperitoare", a continuat dr Ganea Motan.

Am vrut sa aflam daca banii pe care ii obtine spitalul in urma auditului DRG vor fi incasati in 2011 sau de abia in 2012, iar raspunsul doamnei director medical a devenit foarte evaziv. "Casa, ii deconteaza Casa. Ei vor fi luati in calcul prin valoarea ICM-ului la finantarea… ulterioara, adica la…valoarea ICM-ului de acum este baza de calcul pentru contractul viitor. Cu cat ICM-ul va fi mai mare, cu atat finantarea va fi mai buna".

Am auzit ceva, nu-i problema mea
Am ramas frapati de seninatatea cu care ni se explica faptul ca fara aceste contracte s-ar deschide portile iadului si s-ar deconta haotic. Insa daca tot e un serviciu pe bani, sa vedem ce se intampla cu acesti bani. Ei bine, aceste intrebari nesimtite au cam deranjat, iar subiectul nostru a mai refuzat sa vorbeasca.

Nu puteam pleca insa fara sa o intrebam pe doamna director daca cei 10%, comisionul din contract, urma sa fie platit anul acesta sau anul viitor. "Asta vorbiti cu domnul Timoficiuc. Chiar nu stiu, nu stiu. Am auzit ceva, dar nu-i problema mea…", a replicat dansa, refuzand sa mai stea de vorba cu noi.

Dintr-o data contractul de consultanta pe care doamna director medical l-a promovat in spital era o necunoscuta pentru ea. Am incercat si la domnul Timoficiuc de la achizitii, insa nici el nu a stiut sa ne explice ce-i cu procentul de 10%, daca aduce bani anul acesta sau cand si ne-a pasat la sefa de la statistica, Adriana Ostafi. Aceasta din urma cu sinceritate ne-a explicat ca interesul spitalului este sa faca cat mai multi bani, indiferent cum, ca si dupa ce Casa va mai taia din fonduri sa ramana suficient de multi. Nu am fost suficient de expliciti?

10% din nu stiu ce Revenind la misteriosul 10%, dar nu mai multe de 11.000. Intr-o discutie cu Sorin Filip, un expert contabil din Suceava, acesta mi-a atras atentia ca, "potrivit contractului ce mi s-a pus la dispozitie, nu este stipulat care este baza de pornire a celor 10%. Adica de unde stim care este plusul adus de firma de la Targu-Mures sau doar trebuie ca acestia sa fie crezuti pe cuvant".
Asta deoarece spitalul nici macar nu-si evalueaza propriul ICM si merge pe incredere cu ce-i transmit cei de la firma de consultanta. Am incercat sa aflam mai precis care este traseul fiselor pacientilor, pentru a intelege mai bine sistemul. Adriana Ostafi, sefa serviciului de Statistica din cadrul Spitalului Judetean Suceava, ne-a spus ca toate datele se colecteaza din spital si se trimit la Targu-Mures.
Odata trimise, auditorul introduce datele intr-un program si scoate calculul-minune.

Dupa doua luni ne-au cautat pentru lamuriri
Incercarile de a contacta condu­cerea Spitalului Judetean au esuat. "Stimulat" de sefii lui de la Judet ma­nagerul ne-a primit, in fine, cu zambetul pe buze.
"Nu este in regula sistemul. Daca el se schimba de la luna la luna din 5 in 6 luni, inseamna ca este perfectibil. (…) Pe mine ma intereseaza sa suga de la noi cat mai putin si sa avem cat mai mult folos cu ce fac ei aici", a declarat managerul Vasile Rambu.

Nu am putut sa nu-l intrebam de ce ne-a mintit initial cu privire la existenta contractului, iar raspunsul a fost in doi peri. "De ce mi-ati spus ca nu aveti contract? Da nu stiu daca il aveam! Aveati! In iulie am venit si il aveati pe acel din aprilie. Stiti care e situatia… ati intrebat pur si simplu. Zic domnule, poate intreaba asa, poate e o chestie trecatoare. Mai n-avem si ma lasa in pace. N-am ce ascunde, ca doar astea nu-s de pus sub pres", a marturisit Rambu.

Am cerut in final si opinia sa personala asupra moralitatii acestor firme de consultanta de la Targu-Mures. Rambu s-a aratat surprins ca in spatele acestor firme ar putea sa se ascunda consilierul personal al ministrului sanatatii. "Dvs. vi se pare normal consilierul ministrului sa aiba o firma care sa faca asa ceva? El e acolo? Sunt mai multi si de-ar face numai asta. Vi se pare ok? El e retras din firma, oficial e retras din firma. Eu nu m-as retrage dintr-o afacere profitabila… eu v-as spune o chestie daca-i acela… nu-l stiam dupa nume. Era un drum de acesta de accesat si i-o fost foarte bine", a spus Vasile Rambu.

Comision mai mare la Campulung Moldovenesc, insa nu spunem la nimeni…
Aceeasi firma, DRG Audit, actioneaza si la C-lung Moldovenesc. Fiind vorba despre o unitate medicala mai saraca, comisionul firmei este de 12% din veniturile aduse in plus. Am incercat sa aflam mai multe date si am cerut contractul, insa ni s-a spus in fata ca nu vor sa aiba controale de la Casa de Sanatate si ca nu-i intereseaza de solicitarile la 544, pentru ca nu vor "sa fie luati de la 11 metri!".
"Avem contract cu DRG Audit de la Targu-Mures. … nu pot sa dau, pentru ca ti-am spus ca am avut control de la Casa de Asigurari si astia ne-o frecat de ne-o sarit capacele si nu mai vreau sa apar in presa cu chestia asta. Trei saptamani au stat pe capul nostru! Puteti sa-mi spuneti macar informal suma lunara? Suma lunara este 12% din ce ne ajuta in plus fata de cum codificam noi. Noi facem o codificare pe care o trimitem la Targu-Mures si ei ne spun, domnule, se poate codifica aici asa si aici asa, ca sa creasca ICM-ul. Din ce fac ei, suma pe care o luam de la Casa de Asigurari, 12% le dam lor din plusul acela", ne-a declarat dr Eugen Ciosnar neoficial. Si aici se plateste un comision pentru o suma pe care spitalul o va vedea in teorie de abia la anul. "Noi le dam banii lunar. Deci practic le dati anul acesta pentru suma pe care o sa o primti la anul… Sigur! Cam asta e dragul meu, compli­cation…(rade!)"

Alte metode de crestere a ICM-ului?
In special la firma sora, Medicode, mai exista o practica ce nu prea miroase a legalitate. Anumite fise medicale ar fi imbogatite artificial cu diagnostice secundare care ar aduce astfel un plus la ICM. Incredibil este faptul ca totul vine prin recomandare, si in fapt doar medicii isi asuma riscurile. Nimeni nu recunoaste aceste lucruri, insa cu ajutorul unor inregistrari facute cu "camera ascunsa" am reusit sa aflam lucruri incredibile. Un medic intr-o functie de conducere al unui spital din judet marturiseste cum sa faca "manarii" pentru cresterea ICM-ului. "Eu cand i-am spus in sala, aici la acesta (n.a. – reprezentantului Medicode)… bai nene, imi scrii tu senilitate, dar daca el ma da in judecata pentru ca l-am facut senil? Si pe urma Casa stii ce-o facut? Cand o vazut Casa ca o aparut cutare si cutare… «iii!!!», inapoi… eu nu ti le platesc astea. Adica recomandarile lui, bai, nu ma inregistrezi…, erau de tot rahatul, recomandari, cacat… (…) Eu nici macar analize nu luasem la om, dar el imi recomanda sa trec si anemie." Cu alte cuvinte, se ajunge chiar si la falsificarea unor fise medicale pentru atingerea unui target. Si mai incredibil este faptul ca Casa de Sanatate nici macar nu se simte prejudiciata.

Casa de Sanatate nu vede, nu stie nimic… oficial
Daca neoficial am intalnit cativa angajati ai CAS-ului care ne-au spus printre dinti ca nu vom putea dovedi niciodata banuielile noastre, la modul oficial, tacere. Conducerea Casei din Suceava parea sa nu aiba habar despre o firma de consultanta ce ofera servicii spitalelor. Dupa circa 20 de minute de discutii cu directoarea adjuncta de la CAS Suceava, Anda Salagean, angajatii din subordinea ei au inceput sa-si aduca aminte de anumite controale efectuate in urma carora au gasit fise medicale completate incorect, chiar cu servicii medicale care nu fusesera efectuate. Insa nu ni s-a dat nici un raspuns exact oficial, pe motiv ca dl director este in concediu. Era momentul in care la C-lung Moldovenesc se faceau controale la Spitalul Municipal, iar CAS Suceava a contribuit la scaderea ICM-ului unitatii medicale respective. Totusi, bine intentionata, Anda Salagean ne-a confirmat fara sa divulge unde au fost descoperite, faptul ca infectia urinara este doar unul dintre diagnosticele secundare folosite pentru a umfla artfifical ICM-ul fiselor medicale.

Suspiciunile ca fisele sunt modificate ne-au fost intarite dupa putin timp, cand ne-am intalnit cu Cristi Bleortu, directorul CAS Suceava. Inca din inceputul discutiei acesta ne-a spus ca nu crede ca se poate fura sistemul, subliniind faptul ca au loc suficiente controale la spitale, care sa poata opri un astfel de fenomen. Chiar si asa totusi in urma sondajelor facut de CAS Suceava, au fost descoperite o multime de nereguli care confirmau oarecum spusele medicului cu privire la diagnosticele din burta.
"Au fost gasite la unele spitale neconcordante, masura luata de noi fiind aceea de a retransmite respectivele foi de observatie codificate corect. Adica fara unele diagnostice care, din punctul nostru de vedere, nu erau sustinute de examenele clinice. De exemplu, treci o afectiune, pentru care nu exista nici un examen care sa confirme sau sa infirme aceasta afectiune. Erau preluate fie din istoricul afectiunilor pe care il declara pacientul respectiv, fie din simptomatologia prezentata de acesti bolnavi, dar nu aveau sustinere in foaia de observatie", a declarat Cristi Bleortu.

Poporul se imbolnaveste in ritm alert!
Potrivit unor date statistice obtinute oficial de la Directia de Sanatate Publica, privind morbiditatea la cabinetele de medicina de familie, am putut sesiza anumite cresteri ale numarului pacientilor diagnosticati cu afectiuni ale aparatului urinar sau anemii. De exemplu, la rubrica alte afectiuni ale aparatului urinar, s-au inregistrat, in 2010, 7.348 de cazuri, fata de 4.986 in 2009. De asemenea s-au inregistrat cresteri ale numarului de pacienti cu anemie din cauza carentei de fier, de la 1.713, in 2008, la 5.829 de cazuri, in 2011, cele mai mari cresteri fiind la pacientii cu varsta intre 15 si 64 de ani.
Putem presupune doar ca acesti bolnavi au trecut dupa cum e obisnuinta romanului, mai intai pe la spitale.

×