Judecătoarea Geanina Terceanu, arestată pentru că ar fi primit mită 220.000 de euro de la fraţii Ioan şi Victor Becali, dar şi de la Cristian Borcea, pentru a pronunţa o soluţie de achitare în „Dosarul Transferurilor”, a cerut voie Curţii de Apel Bucureşti să-şi ducă fiica la grădiniţă, dar şi să părăsească temporar arestul la domiciliu, instituit pe numele ei, pentru a se putea angaja, ca şi colaborator, la o casă de avocatură. Magistraţii au admis, luni, prima cerere, resingând, însă, a doua solicitare ca nefondată. Geanina Terceanu execută arestul la domiciliu chiar în apartamentul cumpărat, în anul 2009, cu bani din şpaga primită în „Dosarul Trasferurilor”.
Geanina Terceanu, judecător suspendat în cadrul Tribunalului Bucureşti, a fost plasată în arest la domiciliu în data de 10 decembrie 2015, la aproximativ trei sptămâni după ce a fost arestată preventiv pentru luare de mită. În 4 decembrie 2015, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti respinseseră, inţial, solicitarea acesteia referitoare la înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă, ulterior, contestaţia formulată de Geanina Terceanu a fost admisă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Are primit verde să-şi ducă zilnic fiica la grădiniţă
Magistraţii instanţei supreme, care au înlocuit arestul preventiv cu cel la domiciliu, au dispus ca judecătoarea Geanina Terceanu să execute acest mandat chiar în apartamentul cumpărat, în luna mai a anului 2012, cu o parte din şpaga primită de la fraţii Ioan şi Victor Becali. Este vorba despre o locuinţă achiziţionată de către judecătoare într-un bloc din Bulevardul Barbu Văcărescu.
DNA a formulat, la sfârşitul anului trecut, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere privind prelungirea măsurii privative de libertate, solicitarea trebuind să fie luată în discuţie chiar pe data de 1 ianuarie 2016. Termenul judecării dosarului a fost, însă, preschimbat pentru data de 4 ianuarie, prilej cu care Geanina Terceanu a formulat, la rândul ei, trei cereri proprii. Prima se referă la permisiunea de a-şi duce şi aduce fiica de la grădiniţă, în a doua a cerut permisiunea să părăsească arestul la domiciliu pentru a putea lucra ca şi colaborator la o casă de avocatură, iar a treia cerere viza permisiunea de a putea lua legătura cu doi martori din dosarul de la DNA, care o vizează.
DECIZIA
Curtea de Apel Bucureşti a admis, luni, cererea DNA şi a prelungit măsura ares-tului preventiv la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, din 9 ianuarie până în 7 februarie. Totodată, a admis şi cererea Geaninei Terceanu de a părăsi tem-porar domiciliul de luni până vineri, între orele 09.00-10.00 şi 12.00-13.00, pentru a-şi duce şi aduce fiica la şi de la o grădiniţă situată în Bulevardul Octavian Goga, magistraţii respingând, însă, ca nefondate şi inadmisibile celelalte două capete de cerere formulate de judecătoare.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti referitoare la măsura arestului la domiciliu nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Intermediarii mitei, trei spărgători de locuinţe
Împotriva Geaninei Ter-ceanu au fost formulate mai multe denunţuri semnate de intermediarii şpăgilor primite de la fraţii Becali. Aceştia sunt Alexandru Constantin Roşu, zis „Pătrat”, şi Teodoris Manole, zis „Doris”, precum şi soţia acestuia din urmă, Veronica Gabriela, toţi trei trimişi în judecată, în primăvara anului trecut, pentru că au spart peste 30 de locuinţe în Bucureşti, printre care şi cea deţinută de Theodor Stolojan.
Aceste denunţuri, precum şi mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice sau purtate în mediu ambiental arată că, începând cu aprilie 2009, judecătoarea Geanina Terceanu primit direct de la Ioan Becali suma de 10.000 de euro într-un birou al stadionului Ghencea, iar în luna mai 2009 a încasat de la Victor Becali alţi 10.000 de euro chiar în locuinţa fraţilor Becali, din Pipera. Ulterior, au fost încasate alte sume de bani, până la 220.000 de euro.
Mită de 220.000 de euro pentru o soluție de achitare
În 19 noiembrie 2015, DNA a reţinut-o pe judecătoarea Geanina Terceanu, pentru luare de mită. În acelaşi dosar, au mai fost puşi sub acuzare fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, dar şi preşedintele executiv al Clubului Dinamo, Cristian Borcea, pentru dare de mită. Procurorii susţin că, în februarie 2009, în calitate de judecător la Tribunalul Bucureşti, Geanina Terceanu a primit, prin repartizare, să judece celebrul dosar al „Transferurilor din forbal”, în care fraţii Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi impresari sau patroni de cluburi de fotbal, au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, judecătoarea Terceanu a pronunțat, pe fond, o hotărâre de achitare a tuturor inculpaţilor din dosar, pentru toate infracţiunile pentru care aceştia au fost trimişi în judecată, motivând că faptele nu există.
Potrivit DNA, pentru a pronunţa o asemenea hotărâre, judecătoarea Terceanu ar fi primit de la fraţii Becali şi de la Cristian Borcea, în mai multe tranşe, suma de 220.000 de euro, începând cu luna mai a anului 2009 şi până în mai 2012, mita fiind remisă atât personal de fraţii Becali, cât şi prin intermediari, în mai multe locaţii din Bucureşti, Ilfov sau județul Ialomiţa.
Ulterior, în noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a desființat hotărârea Tribunalului Bucureşti şi a aplicat pedepse cu executare în „Dosarul Transferurilor”.
Judecătoarea Geanina Terceanu este arestată la domiciliu şi execută pedeapsa tocmai în apartamentul cumpărat cu banii din şpagă. Măsura a fost prelungită până pe 7 februarie, dar poate fi contestată.