x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ceahlău, cronica unui dezastru anunţat. Arie naturală strict protejată, în pericol să dispară

Ceahlău, cronica unui dezastru anunţat. Arie naturală strict protejată, în pericol să dispară

de Adrian Mogos    |    05 Sep 2011   •   21:00
Ceahlău, cronica unui dezastru anunţat. Arie naturală strict protejată, în pericol să dispară

O zona de protectie integrala din Parcul National Ceahlau va deveni partie de schi. In statiunea Du­rau din Neamt mai exista o partie pe terenul Bi­sericii si inca un proiect s­i­milar al primarului din Ceahlau, proiect fara impact asupra mediului. Aceas­ta noua partie, care va func­tio­na maximum doua luni pe an, a fost conce­puta de seful Salvamont Neamt, po­li­tician infocat de altfel, direct in ini­ma Parcului National si nu are nici o justificare. Zona va fi ire­mediabil distrusa. Membrii Consiliului Stiintific al Parcului National se opun acestui pro­iect, dar seful Salvamont si prietenii sai pa­durarii au descoperit intre timp ca arborii din zona par­tiei au fost atacati de insecte si s-a cerut taierea acestora. Insa, in eco­sis­temele naturale gandacii de scoarta joa­ca un rol esential in reciclarea ma­teriei organice. Scoaterea arborilor us­cati din ariile protejate in urma ata­cului de gandaci de scoar­ta este nejus­ti­ficata, mai ales ca aces­tia sunt in cele mai multe cazuri pa­ra­siti de in­sec­te. Extragerea lor din pa­durile afla­te mai ales in ariile prote­ja­te este o cri­ma, acel lemn mort fiind casa a nu­me­roa­se alte specii de vie­tui­toare care au un rol inca greu de eva­luat in men­ti­ne­rea echilibrului na­tural. Soarta Par­cului National Ceahlau este acum in mana Academiei Romane care va avea ocazia sa de­monstreze de partea cui se afla: a am­bitiilor politice sau a biodiversitatii.

"PDL – un partid al faptelor. PDL isi castiga voturile prin fapte si proiecte", de­clara acum cateva zile Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale. Un proiect al PDL este distrugerea Parcului National Ceahlau, unde o zona de protectie in­tegrala urmeaza sa devina partie de schi.

In primavara acestui an, Raul Pa­palicef, seful Salvamont Neamt, a conceput un proiect pentru o partie de schi, idee deloc agreata de membrii Consiliului Stiintific (CS) al Parcului. "Acest proiect nu are nici o justificare. Pentru o partie care va func­tio­na doua luni pe an se va distruge ire­mediabil zona. Parcul National e un templu sfant, unde trebuie sa se auda glasul padurii, nu al drujbelor", a declarat prof. univ. dr. Iordache Ion de la Facultatea de Biologie din Iasi si presedintele CS. Papalicef, mare vanator inclusiv de caini, s-a inscris anul trecut in PDL si l-a adus in partid pe starostele gaterelor din Ceahlau, Dan Coroama.

O miscare bine gandita care i-a asigurat celui din urma nu numai sefia PDL Ceahlau, ci si o liniste su­fle­teasca dupa care tan­jea. Firma lui Coroama a fost amendata de Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, ITM, dar de cand s-a inscris in partid nu-l mai deranjeaza nimeni, desi in lo­curile unde exploateaza lemn e de­zastru. Cum membrii CS s-au opus acestui proiect, PDL Neamt a pornit la atac. Daca a vazut ca nu-i mer­ge, Papalicef a facut presiuni pentru ca zona de protectie unde vrea sa-si faca partie sa nu mai fie strict protejata, solicitand schimbarea zonarii in­terioare a parcului. Apoi, prin prie­te­nii lui din Administratia Parcului a descoperit ca pa­du­rea a fost atacata de insecte. Membrii CS nu s-ar fi implicat in re­zolvarea acestei si­tua­tii si de aceea trebuie sa fie schimbati.

1 august 2011. Sefii a doua ocoale silvice, Bicaz si Poiana Teiului, au trimis cate o adresa presedintelui CJ Neamt – Vasile Pruteanu (PDL), sefului Directiei Silvice Piatra Neamt – Simion Maftei si conducerii Parcului National in care se mentiona ca peste 1.200 de hectare (adica vreo 2.500 mc de lemn) de padure din zona integrala de protectie si din zona de tampon au fost atacate de insecte drept pentru care arborii trebuie taiati. La atacul insectelor, silvicultorii au mai adaugat si faptul ca exista multa masa lemnoasa calamitata din cauza vantului.

2 august 2011. Maftei, revenit la conducerea Directiei dupa ce a fost pus de Gheorghe Flutur, fostul mi­nis­tru PDL al Agriculturii si Padurilor, la sefia Romsilva, a trimis o adresa ca­tre CJ Neamt prin care se solicita ta­ierea arborilor. Daca in adresele tri­mise de ocoalele silvice cantitatea de material lemnos ce se cerea taiata era de aproape 2.500 mc, iata ca Maf­tei a intors-o din pix si s-au facut aproape 8.600 de mc. Pai, daca e sa se taie, sa se taie! Ce conteaza 6.000 mc de lemn in plus? In aceeasi adresa s-a cerut convocarea CS al Parcului care sa aprobe taierea arborilor ca­la­mi­tati "prin adoptarea unor teh­no­lo­gii de expluatare (sic!) cu impact re­dus asupra solului si biodiversitatii".

8 august 2011. Directorul Parcului a trimis si el CJ Neamt o adresa in care sustinea ineficienta Consiliului Stiintific codus de prof.dr. Iordache Ion, care nu se implica in atacurile daunatorilor si in zonarea interna a parcului.

9 august 2011. Sefii CJ Neamt mai primesc o adresa de la Administratia Parcului in care sunt informati despre multiplele probleme care pun in pericol biodiversitatea ariei protejate, compromit relatia cu comunitatile locale si pericolul ca anumite proiecte cu fonduri europene sa nu se deruleze.

11 august 2011. Presedintele CJ Neamt, Vasile Pruteanu, a trimis o petitie catre Ministerul Mediului "in spiritul bunelor relatii de colaborare statornicite" in care a cerut ministrului Mediului reorganizarea Consiliului Stiintific "ca urmare a cons­tatarilor proprii din teren".

17 august. Vicepresedintele CJ Neamt, Mircea Pintilie (PDL), a facut o adresa catre Academia Romana prin care solicita dizolvarea actualului Consiliu Stiintific.

29 august. Pintilie, care inainte de a fi vice a fost si "comiisionar" de exporturi diverse, dupa cum scrie in propriul CV, a plecat urgent spre Bucuresti pentru a-l convinge, fara succes, pe academnicianul Cristian Hera sa accepte sefia Consiliului Stiintific. Pintilie, Papalicef si seful OS Poiana Teiului vor face parte din noul Consiliu.

1 septembrie. Parcul National s-a pricopsit cu un nou sef. Ciprian Niculae Enache este silvicultor, consilier al presedintelui CJ Neamt si fost sef al sportului neamtean reciclat acum spre apararea biodiversitatii.

Motivatia padurarilor cum ca atacurile insectelor de scoarta asupra arborilor sunt devastatoare si ca acestia trebuie taiati este ilara. Este foarte interesant cum ar putea angajatii Romsilva sa explice de ce gandacii de scoarta au decis sa dea atacul exact asupra arborilor care stau in calea dezvoltarii partiei de schi. Dr.ing. Leonard Duduman din cadrul Facultatii de Silvicultura Suceava a explicat ca in ecosistemele naturale gandacii de scoarta joaca un rol esential in reciclarea materiei organice.

"Dorinta de a scoate arborii uscati din ariile protejate in urma atacului de gandaci de scoarta este nejustificata, mai ales ca acesti arbori sunt in cele mai multe cazuri parasiti de insecte. Scoaterea lor din padurile aflate mai ales in ariile protejate este o crima, acel lemn mort fiind casa a numeroase alte specii de vietuitoare care au un rol inca greu de evaluat in mentinerea echilibrului natural. Ca in padurile naturale apar ici colo arbori doborati, care sunt colonizati de gandacii de scoarta si nu numai, nu inseamna ca avem de-a face cu o calamitate", a precizat Duduman. Soarta Parcului National Ceahlau este acum in mana Academiei Ro­mane, care va avea ocazia sa demonstreze de partea cui se afla: a am­bitiilor politice sau a naturii.

×
Subiecte în articol: ceahlau arie protejata