x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Nici Au revoir, nici Merci. Clotilde Armand a părăsit Primăria Sectorului 1 pe ușa din dos. „Vedeta” USR a cerut și a obținut invalidarea propriului mandat de ales local

Nici Au revoir, nici Merci. Clotilde Armand a părăsit Primăria Sectorului 1 pe ușa din dos. „Vedeta” USR a cerut și a obținut invalidarea propriului mandat de ales local

de Ion Alexandru    |    06 Noi 2024   •   07:40
Nici Au revoir, nici Merci. Clotilde Armand a părăsit Primăria Sectorului 1 pe ușa din dos. „Vedeta” USR a cerut și a obținut invalidarea propriului mandat de ales local

După ce a ținut „cu dinții” de fotoliul de primar al Sectorului 1, contestând, prin toate mijloacele, rezultatul alegerilor pentru funcția de primar al Sectorului 1, din data de 9 iunie 2024, Clotilde Armand le dă o lovitură „fanilor” și renunță de bunăvoie la mandatul de consilier local al Sectorului 1, funcție pentru care a candidat prima pe lista USR-PMP-Forța Dreptei.

 În data de 15 octombrie, Judecătoria Sectorului 1 a fost chemată să valideze noua componență a consiliului local, prilej cu care a luat act de trei cereri de renunțare la mandate formulate de trei candidați aleși la scrutinul din vară. Clotilde Armand este unul dintre ei. Decizia este cu atât mai neașteptată cu cât, câteva zile mai târziu, Clotilde Armand a formulat un apel, la Tribunalul București, prin care a cerut invalidarea mandatului de primar al Sectorului 1 obținut de către candidatul PNL-PSD, George Tuță. Apelul a fost respins, ca tardiv introdus. Acum, fosta primăriță USR, care a părăsit Primăria Sectorului 1 pe ușa din dos, își cheamă din nou adepții la urne, pentru a o instala în funcția de senator, ea candidând prima pe listele USR, la București, pentru Camera superioară a Parlamentului. Asta, în ciuda faptului că, la începutul acestei săptămâni, instanța a validat rechizitoriul procurorilor, care au trimis-o în judecată penală, procesul intrând în fază de judecată pe fond, dar și a faptului că, pe data de 13 noiembrie, Înalta Curte ar urma să se pronunțe definitiv în litigiul cu ANI, unde Clotilde Armand a fost găsită, de către Curtea de Apel București, în conflict de interese.

Consiliul Local al Sectorului 1, întrunit la începutul acestei săptămâni, a luat act de o încheiere pronunțată, în data de 15 octombrie 2024, de către Secția a II-a Civilă a Judecătoriei Sectorului 1, în Dosarul nr. 32229/299/2024, dosar deschis, încă din data de 10 octombrie, la solicitarea Circumscripției Electorale nr. 42 București, Sectorul 1, proces în care a fost chemat și Biroul Electoral Central. Dosarul avea ca obiect validarea mandatelor consilierilor locali, iar instanța a admis, în parte, cererile privind propunerea de validare și propunerea de invalidare făcută de către Secretarul General al Sectorului 1 al municipiului București.

În acest sens, au fost validate 23 de mandate de consilier local al Consiliului Local al Sectorului 1, acestea fiind obținute, în urma alegerilor locale din data de 9 iunie 2024, de către Maria Daniela Stanciu (PSD), Ramona Porumb (PNL), Daniela Popa (PSD), Raluca Nicoleta Haliț (PNL), Cristian Adrian Tudose (PSD), Ion Enache (PNL), Mădălina Gavrilă (PNL), Alberto Iosif Caraian (PSD), Dorina Isabela Cican (PNL), Florea Iordan (PSD), Oliver Leon Păiuși (USR), Maria Ana Ghinea (USR), Andrei Cristian Nicolaescu (USR), Marian Aurelian Bârgău (PMP), Laurențiu Drăgușin (USR), Dragoș Anton Breazu (Forța Dreptei), Andrei Șerban Radu (USR), Alev Burhan Ozata (PMP), Ennio Andrei Arghir (USR), Alina Crăița Cociu (USR), Ramona Ioana Bruynseels (AUR), Daniela Luminița Rădulescu (AUR) și Iulian Hatmanu (REPER).

Apa cum se poate observa, de pe această listă lipsește tocmai numele fostei primărițe USR a Sectorului 1, Clotilde Armand, care, la alegerile din data de 9 iunie 2024, nu a candidat pentru a fi realeasă în funcția de edil de sector, ci și pentru un mandat de consilier local la Sectorul 1, deschizând listele Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) la acest scrutin. 

Plănuia să-l încurce pe George  Tuță, cu ajutorul AUR

Ei bine, Clotilde Armand lipsește de pe lista consilierilor locali validați de Judecătoria Sectorului 1 pentru faptul că mandatul ei a fost invalidat de instanță. Conform încheierii citate, instanța „invalidează mandatele pentru funcția de consilier local al Consiliului Local al Sectorului 1 București obținute de Iuliana Feclistov (PSD), Clotilde Marie Brigitte Armand (USR), Horațiu Alexandru Șerb (AUR) și Ana-Maria Boghean (REPER)”.

Potrivit motivării Curții de Apel București, până la data pronunțării încheierii, fuseseră înaintate instanței deciziile de renunțare la mandate de către consilierii locali declarați aleși Iuliana Feclistov, Clotilde Marie Brigitte Armand și Ana-Maria Boghean”.

Practic, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 1, în fața candidatului Alianței PSD-PNL George Tuță, și după ce a generat un scandal-monstru în presa apropiată, dar și pe rețelele de socializare, încercând să invalideze rezultatele oficiale ale scrutinului din data de 9 iunie, Clotilde Armand a renunțat la ceea ce a obținut, totuși la alegerile locale, și anume la funcția de consilier local.

Decizia este cu atât mai interesantă cu cât, imediat după ce devenise evident faptul că noul primar al Sectorului 1 va fi George Tuță, Clotilde Armand a încercat să pună bazele unui plan de a bloca acțiunile noului edil ales cu ajutorul Consiliului Local. Mai exact, ar fi vizat postul de președinte al Consiliului Local al Sectorului 1, forțând o majoritate USR – PMP – Forța Dreptei – REPER și AUR, care să-i asigure voturile necesare instalării în funcția de viceprimar și de a trimite PSD și PNL în opoziție. 

A cerut invalidarea mandatului noului primar ales

Cum nici acest plan nu a avut sorți de izbândă, deoarece s-a lovit de refuzul celor de la AUR, Clotilde Armand părea să se fi resemnat. Cu toate acestea, ea a continuat să atace PSD și PNL, dar și pe George Tuță, prin postări acide pe contul său de socializare. Dar nu s-a rezumat la atât.

În data de 17 octombrie 2024, la doar două zile după ce Judecătoria Sectorului 1 i-a invalidat, la cererea sa, mandatul de consilier local, Clotilde Armand a formulat un apel, la Tribunalul București, împotriva unei încheieri a Judecătoriei Sectorului 1, prin care mandatul de primar al Sectorului 1 a fost validat.

Apoi, la data de 21 octombrie 2024, la șase zile după ce a renunțat la mandatul din Consiliul Local, Tribunalul București a pronunțat Hotărârea nr. 3083/2024, prin care apelul ex-primăriței USR a fost respins, ca tardiv formulat. Iar prin rămânerea definitivă a încheierii instanței de fond cu privire la invalidarea mandatului său de consilier local, Clotilde Armand a ales să iasă pe ușa din dos a Primăriei Sectorului 1, lăsându-și cu „ochii în soare” fanii care au ales-o la scrutinul din 9 iunie și pe care, în vară, îi chema să iasă în stradă pentru a „apăra” Primăria Sectorului 1 de „oamenii răi” de la Biroul Electoral Central, de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la PSD și de la PNL.

Trimisă în judecată penală și găsită în conflict de interese administrativ

Fosta primăriță USR a Sectorului 1, bătută la alegerile locale, își pune, acum, toate speranțele în preluarea, după data de 1 decembrie, a unui mandat în Parlamentul României. Unde, cu sprijinul lui Vlad Voiculescu, Organizația USR București a pus-o prima pe lista pentru Senat la alegerile legislative din Capitală. Intrarea în cursa parlamentară a lui Clotilde Armand este, însă, la fel de controversată ca și modul în care a decis să părăsească administrația locală.

Reamintim că, în data de 24 aprilie 2024, fosta primăriță USR a Sectorului 1 a fost trimisă în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în calitate de inculpată, în dosarul în care este acuzată de conflict de interese penal. Până pe data de 4 noiembrie 2024, cauza s-a aflat în camera preliminară, la Judecătoria Sectorului 1, unde inculpata a cerut infirmarea rechizitoriului și reîntoarcerea dosarului la Parchet.

Judecătoria Sectorului 1 a respins, însă, la începutul acestei săptămâni, aceste cereri și excepții ridicate de Clotilde Armand, pe care le-a catalogat drept neîntemeiate. Judecătorii au constatat că instanța sesizată este competentă, atât material, cât și teritorial, să judece acest dosar, a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr. 11057/160.2022 din data de 24 aprilie 2024 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Judecătoria Sectorului 1 a dispus, totodată, începerea judecării cauzei față de Clotilde Armand sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Iar problemele „vedetei” USR București nu par să se oprească aici. La data de 13 noiembrie 2024, la Înalta Curte de Casație și Justiție, are loc un nou termen în recursul formulat de Clotilde Armand împotriva hotărârii Curții de Apel București prin care a fost declarată în conflict de interese administrativ.

Un alt consilier local, rămas fără mandat. USR l-a dat afară din partid pentru că „a avut înțelegeri cu PNL”

Nu doar renunțarea de către Clotilde Armand la mandatul de consilier local este interesantă, ci și invalidarea mandatelor altor trei aleși locali. Unul dintre aceștia este Horațiu Alexandru Șerb, candidat și ales pe listele AUR. Potrivit încheierii Judecătoriei Sectorului 1 din data de 15 octombrie 2024, la data de 26 iunie 2024 s-a luat act de demisia din AUR a acestui ales, astfel încât, din înscrisurile depuse la dosar, acesta nu are confirmată calitatea de membru al partidului politic pe listele căruia a fost ales, nefiind îndeplinită condiția prevăzută de articolul 115 alineat 2, litera „c”, din Codul administrativ.

Situația este și mai spectaculoasă în cazul a doi consilieri locali de la USR, printre ei numărându-se și fostul viceprimar al Sectorului 1, Oliver Leon Păiuși, fost apropiat al lui Clotilde Armand. În ceea ce-l privește pe acesta, Judecătoria Sectorului 1 a reținut că, prin adresa nr. C1883 din 10 octombrie 2024, propunerea Secretarului General al Sectorului 1 a fost de invalidare a mandatului lui Păiuși, „dat fiind faptul că nu are conformată calitatea de membru al partidului politic USR”.

Instanța a mai reținut că a fost depusă la dosar Decizia Biroului Municipal al USR București nr. 34 din 27 septembrie 2024, prin care domnul Păiuși Oliver Leon a fost exclus din USR”. Conform instanței de fond, decizia putea fi contestată, la acel moment, în termen de 15 zile de la comunicare, „în cazul de față fiind înregistrat pe rolul Tribunalului București Dosarul nr. 37148/3/2024 de către domnul Păiuși Oliver Leon, având ca obiect anularea Hotărârii nr. 34/27.09.2024 de excludere din partid”.

În privința lui Andrei Șerban Radu, a fost făcută, de asemenea, o propunere de invalidare a mandatului, deoarece, prin decizia nr. 14 din 19 octombrie 2024, Filiala USR Sectorul 1 l-a exclus și pe acesta din partid. Judecătoria Sectorului 1 a decis, însă, să valideze ambele mandate de consilier local.

Decizia excluderii din partid nu este definitivă, dar postul de consilier a fost pierdut

Împotriva acestei încheieri, Filiala Locală USR Sector 1 și Secretarul General al Sectorului 1 au formulat apel, care s-a înregistrat la Tribunalul București. Iar la data de 25 octombrie, prin Hotărârea nr. 3182/2024, instanța de apel a decis să admită apelurile și să schimbe în parte hotărârea apelată, în sensul că invalidează mandatele de consilier local al Consiliului Local al Sectorului 1 București obținute de Oliver Leon Păiuși și de Andrei Șerban Radu. 

Conform judecătorilor, Păiuși și Radu nu au făcut dovada de membri ai USR. Apelanții au susținut faptul că „consiliile locale se formează ca urmare a voturilor în relația cu partidul și nu în relația cu persoana, astfel că, dacă s-ar valida mandatele celor două persoane care au fost excluse din partid pentru fapte grave, care aduc atingere imaginii și statutului, practic s-ar valida mandatele unor persoane care s-ar comporta ca independenți, fapt nepermis de lege, și toate aceste aspecte sunt susținute cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, din care rezultă conduita acestor două persoane în raport cu partidul (aceștia realizând, inclusiv, o înțelegere cu PNL)”. 

Oliver Păiuși a fost exclus din USR, la cererea lui Vlad Voiculescu, ca urmare a unei sesizări făcute de deputatul USR Mihai Alexandru Badea, pe motiv că nu ar fi strâns semnături, că nu ar fi făcut campanie la locale și că nu a contribuit cu bani la alegerile locale.

Mandatul său de consilier local a fost invalidat, chiar dacă, la data de 9 octombrie 2024, Oliver Leon Păiuși a atacat la Tribunalul București Hotărârea nr. 34 din data de 27 septembrie 2024 de excludere din USR. El a chemat în judecată partidul USR, prin președintele Elena Lasconi, USR Sectorul 1 și USR București. Primul termen al acestui proces a fost stabilit pentru data de 11 noiembrie 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×