x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Boc construiește Orașul culturiștilor

Boc construiește Orașul culturiștilor

de Ion Alexandru    |    14 Iul 2023   •   07:40
Boc construiește Orașul culturiștilor

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a achiziționat, luna aceasta, 300 de aparate de fitness care să antreneze, individual, separat sau combinat, mușchii gambelor, coapselor, brațelor, picioarelor, spatelui și abdomenului. Bugetul alocat inițial, de la bugetul local, pentru această afacere, era calculat la 3 milioane de lei fără TVA, iar afacerea a fost încheiată, pe 5 iulie, pentru un cost final de 2.178.000 de lei cu TVA. Trei firme și-au adjudecat cele 25 de loturi ale contractului.

Două dintre acestea au mai lucrat pentru primăria lui Boc, în special în ceea ce privește reabilitarea unor locuri de joacă pentru copii.

Proiectul „culturismului urban” derulat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află celebrul Emil Boc, a fost pus la cale, pentru anul acesta, încă din 24 februarie 2023, când instituția în cauză a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia a făcut cunoscută intenția de a organiza o licitație deschisă, în vederea achiziționării de aparate și echipamente de fitness pentru exterior, pentru care a pus la bătaie o sumă totală, de la bugetul local, estimată la 2.997.000 de lei fără TVA.

Concret, au fost scoase la licitație nu mai puțin de 25 de loturi. Două dintre acestea vizează achiziția a 30 de aparate de fitness pentru musculatura gambelor, pentru minimum două persoane, dintre care 15 prevăzute cu panou despărțitor, iar alte 15 fără panou despărțitor, pentru care a angajat un buget estimat la 195.000 de lei fără TVA. Alte două loturi vizează achiziția de aparate fitness pentru musculatura membrelor inferioare, pentru minimum două persoane, dintre care 15 prevăzute cu panou despărțitor, iar alte 15 fără panou despărțitor, iar bugetul alocat a fost de 192.000 de lei fără TVA.

 

Nu a fost omisă nicio grupă musculară

 

Mai departe, următoarele două loturi ale contractului vizau cumpărarea a 30 de aparate fitness pentru musculatura coapsei, tot pentru minimum două persoane, din care 15 prevăzute cu panou despărțitor, iar 15 fără, în valoare de 231.000 de lei fără TVA. Încă două loturi se referă la achiziția a 30 de aparate fitness pentru musculatura abdomenului și a șoldului, pentru minimum două persoane, din care 15 cu panou despărțitor și 15 fără panou, în valoare de 277.500 de lei fără TVA.

Încă două loturi se referă la achiziția a 30 de aparate de fitness pentru musculatura membrelor inferioare și superioare, pentru două persoane, din care 15 cu panou despărțitor și 15 fără panou despărțitor, în valoare de 258.000 de lei fără TVA. Tot două loturi vizează achiziția a 30 de aparate fitness pentru musculatura toracelui, pentru două persoane, 15 cu panou despărțitor și 15 fără panou, în valoare de 180.000 de lei fără TVA.

În continuare, au fost angajate două loturi, în valoare de 255.000 de lei fără TVA, pentru achiziția a 30 de aparate fitness pentru musculatura brațelor și spatelui, din care 15 cu panou despărțitor și 15 fără panou. De asemenea, încă două loturi vizează achiziția a 35 de aparate fitness tip bicicletă, pentru două persoane, din care 20 cu panou despărțitor și 15 fără panou, în valoare de 258.000 de lei fără TVA.

Alte achiziții se referă la 20 de aparate multifuncționale pentru antrenarea tuturor grupelor de mușchi, pentru trei persoane, și a altor 10 pentru câte șase persoane, fiind alocat un buget de 254.000 de lei fără TVA. Pe listă se mai află 30 de spaliere multifuncționale, cu un buget alocat de 270.000 de lei fără TVA, 10 aparate fitness cu elemente cu trepte pentru execuția de tracțiuni, în valoare de 240.000 de lei fără TVA, 10 complexe multifuncționale, în valoare de 250.000 de lei fără TVA, 15 echipamente fitness pentru persoanele cu dizabilități model „Coș de baschet”, în valoare de 46.500 de lei fără TVA, 10 echipamente fitness pentru persoane cu dizabilități model ansamblu pentru brațe, în valoare de 40.000 de lei fără TVA, și 10 echipamente fitness pentru persoanele cu dizabilități pentru musculatura brațelor și picioarelor, în valoare de 50.000 de lei fără TVA.

 

Direcția de Spații Verzi are în grijă fitness-ul

 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, Primăria Municipiului Cluj-Napoca susține că are, în prezent, în derulare un program de extindere, modernizare și diversificare a locurilor de agrement existente, dar și pentru amenajarea unor noi spații destinate desfășurării activităților de fitness.

Conform sursei citate, la nivelul orașului condus de Emil Boc există, în acest moment, 35 de locuri pentru fitness publice, la care se adaugă alte 14 locuri pentru fitness specializate, dispuse în școli, licee, colegii, centre pentru persoane vârstnice sau administrații de proprietari și de locatari. Iar multe dintre echipamentele existente aici au ieșit din perioada maximă de utilizare.

Municipalitatea mai precizează, în documentul citat, că Serviciul Spații Verzi „are în vedere înnoirea permanentă a dotărilor existente și achiziționarea de aparate noi”.

 

Câștigătorii licitației, clienți mai vechi ai municipalității

 

Procesul de achiziție a fost finalizat la data de 5 iulie 2023, când Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat trei contracte separate, cu trei firme diferite, afacerea fiind adjudecată pentru suma totală de 2.178.384,3 lei cu TVA inclusă (444.568,2 euro).

Astfel, primul contract, care înglobează 11 din cele 25 de loturi descrise mai sus, a fost câștigat de compania Unicomp SRL, pentru un cost de 699.075 de lei fără TVA, adică 831.899,3 lei cu TVA inclusă. Al doilea contract, aferent altor șase loturi, au ajuns la compania Dupex SRL, un client abonat la afacerile primăriei lui Emil Boc, în special care au legătură cu locurile de joacă pentru copii, pentru 619.500 de lei fără TVA, respectiv 737.205 lei cu TVA inclusă.

Iar cel de-al treilea contract, care înglobează alte opt loturi, a fost adjudecat de firma Histria International SRL, pentru 512.000 de lei fără TVA, respectiv 609.280 de lei cu TVA inclusă.

Histria International este o companie controlată de cunoscuta familie Bosînceanu, din Constanța, cea care are afaceri în zona Șantierul Naval din Constanța. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Histria International SRL este deținută de offshore-ul Latomi Enterprises Company Limited, din Cipru - Nicosia, cu 48,951% din capitalul social, de Dumitra Bosînceanu, cu 2,506% din acțiuni, și de Mircea Bosînceanu, cu 48,2984%. Acesta din urmă este fratele cunoscutului afacerist constănțean George Bosînceanu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: cluj aparate fitness afacere