Trei dosare penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, în care sunt reţinute infracţiuni de o gravitate deosebită, ridică unele semne de întrebare.
Cu privire la motivaţia care se ascunde în spatele deciziei procurorilor de a le instrumenta, la o distantă de cinci-şase sau chiar şapte ani de la comiterea faptelor. Este vorba despre dosarele ANRP, în care, printre alţii, sunt trimişi în judecată, după ce, în prealabil, au fost arestaţi preventiv, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi fostul procuror-şef al DIICOT, Alina Bica.
Ambii, foşti membri de bază ai “statului de drept”, alături de actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, au instrumentat, anterior deschiderii dosarelor penale pe numele lor, cauze care aveau legătură cu apropiaţi ai familiei Laurei Codruţa Kovesi. Un alt dosar, deschis luna trecută, tot de către DNA, şi care vizează colectarea de bani negri pentru campania electorală prezidenţială a lui Traian Băsescu, din anul 2009, în care a fost pusă sub acuzare Ioana Băsescu, are în centru operaţiuni financiare derulate printr-o firmă a unui asociat al grupului RCS & RDS, unde lucrează actualul partener de viaţă al şefei DNA.
Exponent de frunte al regimului Traian Băsescu, omul de casă al Monicăi Macovei, Horia Georgescu, este judecat într-un dosar privind prejudicierea statului, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Arestarea sa, de anul trecut, făcută la cererea unei alte structuri autoritare aflate, până nu demult, sub controlul lui Traian Băsescu, pare să ascundă, pe lângă interesul judiciar legat de fraudele de la ANRP al procurorilor coordonați de Laura Codruța Kovesi, și o reglare de conturi între șefa DNA și fostul șef al ANI.
Dincolo de acuzaţii, toate informaţiile induc posibilitatea unui război subteran purtat de mai bine de doi ani de zile între cele două exponente de marcă ale regimului Băsescu: ANI şi DNA. Inevitabil apare întrebarea: au fost ţinute dovezi la sertar pentru “zile negre”? La mijlocul lunii iulie a anului 2014, ANI, condusă atunci de Horia Georgescu, a sesizat Parchetul cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, constatând, totodată, și starea de incompatibilitate a Angelei Aneta Mateș, director al Direcției Organizare, Resurse Umane din cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaș.
Runda I: ANI i-a făcut dosar penal unei apropiate a lui Kovesi
Angela Aneta Mateș este o persoană extrem de apropiată familiei Laurei Codruța Kovesi, fiind atât colegă la Transgaz cu fratele procurorului-șef al DNA, Sergiu Lascu, dar și parteneră de afaceri cu soția acestuia. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, Adriana Lascu, cumnata Laurei Kovesi, este asociată în cadrul unei societăți de audit – SC M&A Audicont SRL Mediaș. Alături de Adriana Lascu, mai dețin acțiuni în această societate alte trei persoane: Marcel Emil Rus, Angela Aneta Mateș și Mihaela Dorina Fratean.
În aceste condiții, ANI a constatat, la jumătatea anului 2014, că, în perioada 16 august 2007 – 1 decembrie 2011, Angela Aneta Mateș, în calitatea de director în cadrul Transgaz, a executat controlul financiar preventiv propriu, la nivelul Transgaz, și a acordat o viză asupra unor operațiuni economico-financiare (achiziții, furnizări de bunuri și servicii), consemnate în 81 de facturi fiscale ce atestă relațiile contractuale dintre Transgaz cu două societăți comerciale – SC Dafora Turism SA și SC Aprov SA Mediaș. După efectuarea acestui control, spun inspectorii ANI, Angela Aneta Mateș ar fi aprobat plăți către aceste două firme în valoare de 270.000 de lei. ANI susține că Angela Mateș s-a aflat în incompatibilitate, având în vedere faptul că ea a deținut funcția de auditor la SC Aprov SA, dar și calitatea de acționar la Dafora Turism SA, fapt pentru care a sesizat Parchetul.
Runda II: Kovesi l-a băgat pe Horia Georgescu la “beciul domnesc”
Până la acel moment, nimeni nu ar fi bănuit existența unui conflict între capii “statului de drept”. Atât Horia Georgescu, cât și Laura Codruța Kovesi erau considerați drept vârfurile justiției independente din România, iar partenerii internaţionali le-au confirmat meritele. După vara anului 2014, însă, între cei doi “luptători anticorupție” au intervenit tensiuni, care au culminat în luna martie a anului trecut cu arestarea lui Horia Georgescu, la propunerea DNA.
Din luna octombrie a anului 2014, DNA a utilizat la maximum denunțurile lui Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea. Pornind de la dosarul Bica - ANRP, anchetatorii lui Kovesi au smuls, în cele din urmă, de la Dorin Cocoș și informația utilă împotriva lui Horia Georgescu. Denunțul lui Cocoș viza afacerile frauduloase derulate la nivelul ANRP, avându-l în centru pe Sergiu Diacomatu. DNA a început, însă, urmărirea penală împotriva tuturor celor 12 membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din perioada 2008-2009, pe listă aflându-se și Horia Georgescu.
Concret, la numai opt luni de la runda I, fostul șef al ANI a fost acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Runda III: Lovituri reciproce administrate de instituțiile statului de drept
Horia Georgescu a fost reținut, la data de 16 martie, iar a doua zi a fost arestat preventiv. Două săptămâni mai târziu, ANI a răspuns, de asemenea, în forță acțiunii DNA. La data de 31 martie 2015, ANI i-a făcut dosar penal unui alt apropiat al fratelui Laurei Kovesi. Este vorba despre Radu Costică Moldovan, fost director economic în cadrul SNTGN Transgaz SA Mediaș, pe care inspectorii de integritate l-au acuzat că, “în perioada exercitării funcției, a semnat două referate privind promovarea și definitivarea din funcția de șef birou în funcția de șef serviciu a soției sale”. Astfel, spun inspectorii de integritate, soția lui Moldovan a deținut în cadrul Departamentului Economic atât funcția de şef Birou Imobilizări, cât și funcția de şef Serviciu Evidența Imobilizărilor și Lucrări de Mentenanţă. Astfel, ANI a constatat incompatibilitatea lui Moldovan, dar și existența unui conflict de interese în materie penală săvârșit de acesta, motiv pentru care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaș.
Răspunsul DNA a venit prompt. Procurorii au ridicat miza în dosarul lui Horia Georgescu, mărind prejudiciul constatat, de la 75 de milioane de euro, la 85 de milioane de euro. Pe data de 9 aprilie 2015, Horia Georgescu, împreună cu ceilalți inculpați din dosar, au fost trimiși în judecată.
DIICOT-ul condus de Bica instrumenta un dosar referitor la Transgaz
Alte coincidenţe se referă la dosarele pe care DNA i le-a deschis fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica. În luna iulie, prezentă în studioul “Sintezei Zilei”, Bica a lansat acuzaţii dure la adresa Laurei Codruţa Kovesi, spunând, cu subiect şi predicat, faptul că, la baza celor trei dosare penale deschise pe numele ei, a stat o relaţie tensionată dintre ea şi procurorul-şef al DNA.
Alina Bica a adus în discuţie un dosar penal deschis la DIICOT care vizează activitatea Transgaz SA, aceeaşi companie care s-a aflat sub investigarea inspectorilor ANI. Dosarul în cauză a ajuns la DIICOT în toamna anului 2012, când la conducerea acestei unităţi de Parchet se afla actualul procuror general adjunct, Codruţ Olaru, şi viza pretinse infracţiuni comise la nivelul conducerii companiei Transgaz, printre care contracte şi investiţii de sute de milioane de euro derulate de această companie în perioada 2009-2011. Parchetul General, prin fostul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob (care acum are funcţia de prim-adjunct la DNA), a transmis informaţiile la DIICOT. Ulterior, procurorii DIICOT ar fi ajuns la informaţii care îi vizau pe Sergiu Lascu, fratele Laurei Codruţa Kovesi, dar şi pe fostul director general al Transgaz SA Mediaş, Florin Muntean.
În 2013, Alina Bica a devenit procuror-şef al DIICOT, având, practic, în subordonare pe procurorul căruia i-a fost repartizat acest dosar. La sfârşitul anului 2014, Alina Bica a fost “săltată” de “mascaţi” din trafic, reţinută şi arestată preventiv, DNA întocmind pe numele ei nu mai puţin de trei dosare de corupţie.
Alina Bica a declarat, la Antena 3, că arestarea sa a fost o decizie luată în comun de Laura Codruţa Kovesi şi de către Florian Coldea, directorul general adjunct al SRI. “Au mers împreună. Când s-a cerut aviz pentru arestarea mea la CSM, au fost prezentate şi note de la un anumit serviciu”, a precizat fosta şefă a DIICOT, care a adăugat că se aştepta, încă de la preluarea funcţiei de procuror-şef, să i se pregătească ceva, susţinând chiar că a intenţionat să demisioneze, fiind, însă, convinsă să nu facă acest luru de către un înalt demnitar, al cărui nume nu a dorit să-l dezvăluie.
Francesco Giovanni, partener de afaceri cu angajatorii patrenerului de viaţă al şefei DNA
Un dosar mai recent instrumentat de DNA, în care a fost pusă sub acuzare Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte, alături de fostul iubit al acesteia, Giovanni Francesco, devoalează alte legături conjuncturale cu Laura Codruţa Kovesi. “Jurnalul Naţional” a prezentat, în premieră, faptul că una dintre companiile care activează în domeniul posturilor de televiziune cu tematică muzicală în care Giovanni Francesco este asociat are ca partener egal societatea RCS & RDS SA, printr-un satelit al acesteia, SC Integrasoft SRL, reprezentat de fostul administrator al RCS & RDS, Ioan Bendei. Bendei este protagonistul unui alt dosar, instrumentat de acelaşi DNA, în anul 2013, în care directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost trimis în judecată.
Acest ultim dosar, în care este pusă sub acuzare Ioana Băsescu, vizează afaceri controversate şi bani negri aruncaţi în campania prezidenţială din anul 2009 şi legături cu o companie importantă din România, apropiată de DNA şi de şefa acestei structuri. Reamintim faptul că din dosarul instrumentat de DIICOT, referitor la presupusele acte de spionare a Laurei Codruţa Kovesi de către angajaţii firmei israeliene Black Cube, reiese că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se află în relaţii de concubinaj cu Florin Nemeş, coordonatorul de marketing şi PR al societăţii SC RCS & RDS SA. Informaţia nu a fost negată nici de Nemeş, nici de Kovesi. De altfel, Laura Codruţa Kovesi apare foarte frecvent pe postul de televiziune deţinut de SC RCS & RDS SA, Digi24, pentru a-şi face cunoscute proiectele.
Analiza unor dosare răsunătoare instrumentate, în ultimii ani, de către DNA scoate la lumină o serie de coincidenţe referitoare la legăturile dintre persoanele cercetate şi apropiaţii Laurei Codruţa Kovesi. Ca un făcut, atât fostul şef al ANI, cât şi fosta şefă a DIICOT instrumentau cauze referitoare la activitatea Transgaz, în perioada în care au fost arestaţi la cererea DNA.
În ultimul dosar, referitor la finanţarea cu bani negri a campaniei electorale din anul 2009, a fost pus sub acuzare Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu. Acesta este partener într-o companie cu societatea RCS & RDS, unde director de marketing este actualul iubit al Laurei Codruţa Kovesi.