x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea a demisionat. Șefa de la Agenția pentru Protecția Mediului îi dă „reject” ministrului Tanczos

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea a demisionat. Șefa de la Agenția pentru Protecția Mediului îi dă „reject” ministrului Tanczos

de Adrian Stoica    |    22 Mar 2021   •   07:30
Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea a demisionat. Șefa de la Agenția pentru Protecția Mediului îi dă „reject” ministrului Tanczos

Bomba ecologică detonată de procurorii constănţeni în localitatea Smârdan, din județul Tulcea, unde au fost descoperite sute de tone de cadavre de animale îngropate, deşi ar fi trebuit incinerate, a adus recent prima demisie din sistem. Este vorba despre comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, care și-a depus demisia, după ce acest lucru fusese cerut la începutul acestei luni de ministrul Mediului, Barna Tanczos. O altă demisie cerută a fost cea a Mirelei Raicu, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea, dar ea a fost ignorată, cel puțin deocamdată. Între timp însă, procedura pentru eliberarea acordului de mediu în vederea creșterii capacității de incinerare pentru instalația de neutralizare a cadavrelor de animale de la Smârdan merge mai departe. Reamintim că din cauza supraîncărcării cu oi, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat la sfârşitul anului în 2019, în Portul Midia. Ulterior, de pe ea au fost recuperate cadavrele a 14.230 de animale, care ar fi urmat să fie incinerate, dar cele mai multe dintre leșuri au fost îngropate.
 

În ciuda anchetei aflate în desfășurare și a controalelor făcute de la București, la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea procedura de eliberare a acordului de mediu pentru creșterea capacității de incinerare a instalație de neutralizare a cadavrelor de animale de la 18 tone/zi la 108 tone/zi la societatea Cazacioc & Co SRL Smârdan  nu a fost oprită. Astfel, sfidând în continuare legea, cei de la APM Tulcea au decis să treacă la etapa următoare, și anume elaborarea Studiului de Impact de Mediu, misiunea revenind firmei Enviro Ecosmart SRL Galați. Acest demers încalcă însă legislația de mediu, deoarece proiectul nu este susținut de nicio investiție. Mai mult, la dosarul depus la APM Tulcea nu există atașat un proiect de lucrări de construcții, valori de investiții și termene pentru realizarea lor, lipsind, de asemenea, certificatul de urbanism. Surse apropiate autorităților de mediu spun că este o încălcare gravă a legii emiterea acordului de mediu fără certificat de urbanism și fără proiect tehnic pentru autorizație de construire.

 

Creșterea capacității fără investiții, imposibilă

Fără investiții, creșterea capacității de incinerare se va face, în realitate, doar prin reducerea timpului de operare de la 8-12 ore la 4 ore/șarjă. Consecința acestei scamatorii puse la cale  este poluarea masivă a aerului, în condițiile în care deja există multe reclamații ale cetățenilor din municipiul Brăila privind mirosurile greu de suportat provenite de la descompunerea cadavrelor. Obținerea acordului de mediu în vedere creșterii capacității de incinerare de șase ori are la bază un proiect elaborat de aceeași firmă de consultanță Enviro Ecosmart Galați. „Documentația, în procent de 99% prezintă însă doar situația existentă în teren, după ce în anul 2011 fusese emisă autorizația pentru funcționarea celor două linii de incinerare și pentru care este interzisă, prin Legea nr. 292/2018, emiterea acordului de mediu, însemnând escrocherie și abuz în serviciu”, susțin aceleași surse. Practic, documentația întocmită de firma de consultanță prezintă situația existentă la nivelul anului 2011, analizată la emiterea autorizației integrate de mediu pentru cele două linii de incinerare în funcțiune.

 

Cuptorul de la Smârdan, forjat la maximum pe hârtie

Din documentaţia întocmită de firma de consultanţă ENVIRO ECOSMART aflăm că: „Proiectantul a determinat productivitatea maximă a incineratorului ţinând seama de compoziţia deșeurilor, conţinutul de substanțe organice şi în urma experienţei dobândite în exploatare, aceștia fiind factorii care au dus al optimizarea procesului de ardere.

Durata unei şarje: 4 ore

Productivitatea în nr. de şarje pe zi: Qsj=24/4=6 şarje/zi

Productivitate exprimată în tone pe zi: Qt=6x9=54t/zi/incinerator’’.

 

Conform proiectului analizat de ARPM Galaţi în anul 2011 (ulterior a trecut la Tulcea), instalaţia de la Smârdan este formată din două incineratoare (două linii) ceea ce ar însemna o creştere a capacităţii de la 18 tone/zi la 108 tone, adică o majorare de şase ori a capacităţii de incinerare. Aceste cifre sunt însă scoase din pix, pentru că, în realitate, nu există un proiect tehnic întocmit de proiectanţi de specialitate înregistrat la APM Tulcea, deoarece această creștere de 90 tone/zi cadavre incinerate înseamnă construirea a încă 10 incineratoare similare cu cele existente la Smârdan. Mai mult, documentaţia pentru obţinerea acordului de mediu „analizează” de fapt cele două linii de incinerare în funcţiune din anul 2010, în scopul reducerii, fără investiţii, a timpului de operare la incineratoarele existente la 4 ore/şarja, faţă de 8-12 ore durata unei şarje rezultate din proiectul de execuţie aprobat în anul 2011. Pe de altă parte, timpul de operare de 8-12 ore şi temperatura de ardere în camera secundară de +1.100o C nu se negociază şi, deci, nu puteau fi schimbate.

 

 

Șefii de la ANPM și APM Tulcea ignoră cererea ministrului Tanczos

Ministru Barna Tanczos a făcut pe data de 5 martie o analiză în detaliu privind situația din județul Tulcea, constatând numeroase încălcări ale legii, existența multor reclamații înregistrate la Ministerul Mediului și la Agenția Națională pentru Protecția Mediului nerezolvate etc. În consecință, ministrul a decis să ceară demisia comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, și a Mirelei Raicu, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea. Dacă primul a decis să se conformeze solicitării ministrului, Mirela Raicu ignoră încă cererea. Trebuie spus că demiterea celor doi nu este atributul ministrului, ci al președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, instituție care funcționează în subordinea Ministerului Mediului. Deși șefa de la APM Tulcea continuă să ignore solicitarea ministrului Tanczos, nici președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului nu se înghesuie să dea curs cererii, deși au trecut mai bine de 20 de zile de când ea a fost exprimată.

 

Cazacioc & Co produce terafertil fără autorizaţie

O altă descoperire făcută de anchetatori în urmă cu ceva timp este legată de produsele destinate fertilizării solului realizate de firma Cazacioc & Co din resturile obţinute după incinerarea animalelor. Un astfel de produs este îngrăşământul natural pentru sol terafertil. Materiile prime folosite sunt 100% de origine animală, neavând în compoziție niciun ingredient vegetal, dar verificările la faţa locului au arătat că acest produs făcut de firma Cazacioc & Co nu este omologat şi nici nu există autorizaţie pentru producerea lui.

 

 

×