x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Compania deținută de un fost general DIE livrează STS telefoane în valoare de 4,7 milioane de euro

Compania deținută de un fost general DIE livrează STS telefoane în valoare de 4,7 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    22 Aug 2022   •   07:59
Compania deținută de un fost general DIE livrează STS telefoane în valoare de 4,7 milioane de euro

Câteva mii de aparate de telefoane VoIP noi vor intra în dotarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a unei achiziții publice care va scoate din bugetul serviciului special aproape 4,7 milioane de euro.

Este vorba despre un acord-cadru, atribuit prin procedură simplificată de negociere, încheiat cu Felix Telecom, companie patronată de fostul general DIE Teodor Ileș. Societatea în cauză este unul dintre furnizorii preferați ai STS, cu care, în ultimii ani, a derulat numeroase contracte. Însă numai în ultimul an, mai exact din luna decembrie a anului trecut, compania fostului general Ileș a primit de la STS contracte a căror valoare se ridică la peste 7,6 milioane de euro.

Achiziția făcută de Serviciul de Telecomunicații Speciale constă în încheierea unui acord-cadru privind furnizarea de telefoane tip VoIP și accesorii, iar potrivit unui anunț de atribuire, publicat, la finalul săptămânii trecute, pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), este vorba, despre o cantitate cuprinsă între 100 și 8.000 de telefoane VoIP cu patru linii de tip „1”, despre o altă cantitate de 100 – 8.000 de telefoane VoIP cu patru linii de tip „2”, despre 50 – 3.000 de telefoane VoIP cu 5 linii și despre 20 – 500 de video-telefoane VoIP. La toate acestea se adaugă un serviciu de extindere a telefoniei VoIP cu 5 linii, mai exact de o cantitate cuprinsă între 100 și 2.000 de bucăți.

STS precizează că aceste cantități de produse reprezintă estimările pe care le-a făcut, odată cu planificarea achiziției, dar că, în final, cantitățile efectiv achiziționate urmează a fi stabilite „în funcție de nevoile concrete ale instituției la momentul atribuirii contractelor subsecvente și de creditele bugetare alocate cu această destinație”.

Acord-cadru pe doi ani

Valoarea estimată de către Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru acest cadru era, conform datelor întocmite în 6 martie 2022, de 4.550.000 de euro fără TVA, iar valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, determinată pe baza cantităților maxime estimate a fi achiziționate în cadrul unui singur contract subsecvent a fost stabilită la 1.270.000 de euro fără TVA. 

STS estimează, de asemenea, că vor fi încheiate, anul acesta, trei contracte subsecvente, alte șase contracte subsecvente ar trebui atribuite în cursul anului viitor, iar ultimele trei contracte subsecvente ar trebui încheiate în anul 2024, iar valabilitatea acordului-cadru este pentru 24 de luni.

Pentru achiziția de telefoane VoIP, STS a organizat o procedură competitivă de negociere, la care s-au înscris patru firme. Iar la data de 6 iulie 2022 a fost desemnat câștigătorul – SC Felix Telecom SRL, pentru un preț final de 3.933.000 de euro fără TVA, respectiv de 4.680.270 de euro cu TVA inclusă.

Felix Telecom SRL este una dintre companiile abonate la cele mai importante contracte de profil cu instituțiile din domeniul siguranței naționale, derulând, în ultimii ani, sute de astfel de afaceri pe bani publici. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania în cauză era deținută, potrivit unor documente emise în 11 februarie 2011, de către Teodor Ileș, cu 52% din capitalul social, și de soția acestuia, Doina Felicia Ileș, cu 48 la sută.

Teodor Ileș, ofițer acoperit în Elveția, pe vremea lui Ceaușescu

Teodor Ileș este, în prezent, general în rezervă, după ce, în anii comunismului a fost ofițer CIE (Centrul de Informații Externe) implicat în operațiunile de Aport Valutar Special și a activat ca diplomat acoperit al Republicii Socialiste România în Elveția. Conform dezvăluirilor din presa centrală, Felix Telecom a luat ființă în aprilie 1992, fiind fondată de Bancorex, Felix Computers, Teleconstrucția SA, Telrad Telecommunication & Electronic Industries LTD și Terra SA. Aceasta din urmă era o entitate prin care fosta Securitate derula tranzacții cu armament.

Unul dintre managerii Felix Telecom, pe nume Traian Mihu, a deținut, pe vremea lui Ceaușescu, funcția de director tehnic al ICE Felix, întreprinderea de comerț exterior care se ocupa cu producția de calculatoare. Terra SA, unul dintre fondatorii Felix Telecom, era controlată de un anume Gheorghe Florin Caspruf, om de afaceri din domeniul IT care deține societatea Forte Company SRL, companie care a apărut și în celebrul dosar „Microsoft”. Teodor Ileș, patronul Felix Telecom, a fost avansat în gradul de general de brigadă al Serviciului de Informații Externe în anul 1999, prin decret al fostului președinte Emil Constantinescu, după care a intrat în „civilie” și în afaceri, conectându-și compania la țeava cu bani publici a serviciilor secrete, dar și a Ministerului Apărării Naționale.

Valoarea contractelor încheiate doar în ultimul an depășește 37,5 milioane de lei

Compania Felix Telecom SRL este abonată la contractele publice, în special la contractele scoase la mezat de instituțiile de forță ale statului. Însă, de departe, Serviciul de Telecomunicații Speciale pare a fi cel mai fidel client al companiei lui Teodor Ileș.

Numai în ultimul an, compania a încheiat cu STS contracte a căror valoare, cu tot cu TVA, atinge suma de 7.658.022,1 euro, adică 37.524.308,3 lei. Ultimul dintre aceste contracte este cel la care ne-am referit anterior.

Însă, la data de 27 decembrie 2021, STS a încheiat cu Felix Telecom un contract în valoare de 969.338,3 euro cu TVA, pentru achiziția de acumulatori staționari pentru echiparea rezervei de alimentare cu energie electrică a echipamentelor de telecomunicații speciale aflate în administrarea Serviciului de Telecomunicații Speciale.

De asemenea, în data de 30 martie 2022, între cele două părți a mai fost parafat un contract, de data aceasta în valoare de 2.008.413,8 euro cu TVA, contract care vizează o achiziție de surse neîntreruptibile necesare pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a echipamentelor de telecomunicații speciale instalate „în amplasamentele cu prezență STS”.

×