x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Compania familiei fostului director BNR Dolj, încă un contract important de la Guvern

Compania familiei fostului director BNR Dolj, încă un contract important de la Guvern

de Ion Alexandru    |    21 Iun 2021   •   07:20
Compania familiei fostului director BNR Dolj, încă un contract important de la Guvern

ACZ Consulting SRL Craiova, societatea deținută de soția fostului director al BNR Dolj Gheorghe Gherghinescu, a fost contractată, pentru a doua oară în câteva luni, de Guvernul condus de Florin Cîțu, pentru a oferi consultanță de specialitate. De această dată, beneficiar este Ministerul Finanțelor, care plătește peste 600.000 de euro pentru consultanță în vederea dezvoltării capacității Autorității de Certificare și Plată (PAC), pentru gestionarea eficientă a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții. Printre serviciile vizate se numără și „evaluarea performanțelor manageriale și aplicarea unor instrumente psihometrice de autocunoaștere și conștientizarea stilurilor de conducere și a calitatilor de leadership”.

 

Achiziția a fost finalizată prin organizarea unei licitații deschise de către Ministerul Finanțelor Publice, contractul fiind semnat săptămâna trecută, pe data de 7 iunie 2021. Autoritatea Contractantă a selectat două companii care să se ocupe de această consultanță de specialitate. Este vorba despre SC ACZ Consulting SRL Craiova și despre Lattanzio KIBS S.p.A, entitate străină. Cele două companii au primit un contract în valoare de 2.557.700 de lei fără TVA, respectiv 3.067.582 de lei cu TVA inclusă (adică aproximativ 640.000 de euro).

Conform documentației de atribuire a acestui contract, Autoritatea de Certificare și Plată (ACP) a beneficiat, în cursul anului 2015, de consultanță în cadrul unui proiect aferent închiderii perioadei de programare 2007-2013 și pregătirii perioadei de programare 2014-2020. Iar printre livrabilele aferente acelui contract s-a numărat și Strategia de Management Operațional realizată în vederea asigurării îndeplinirii în bune condiții a atribuțiilor aferente perioadelor de programare 2007-2013 și 2014-2020.

Prin noul contract, Ministerul Finanțelor urmărește, printre altele, îmbunătățirea managementului performanței, îmbunătățirea procesului de învățare și a calității formării angajaților APC, precum și îmbunătățirea performanțelor manageriale. Un punct distinct al acestui contract este „evaluarea totală a performanțelor manageriale pentru funcțiile de conducere și aplicarea unor instrumente psihometrice de autocunoaștere și conștientizarea stilurilor de conducere și a calităților de leadership”.

 

O altă afacere, încheiată în aprilie, cu Forțele de Muncă

 

Grupul-țintă principal al acestui proiect este personalul ACP și din Ministerul Finanțelor, iar, secundar, persoanele din minister care sprijină implementarea proiectelor beneficiarului final, al autorității de management și al autorității de audit.

Prima dintre cele două companii care va oferi această consultanță, SC ACZ Consulting SRL, este deținută, în calitate de unic asociat și administrator, de Adelina Gherghinescu, soția fostului director al BNR - Sucursala Teritorială Dolj, Gheorghe Gherghinescu. Recent, „Jurnalul” a dezvăluit că această societate a mai fost contractată, în luna aprilie, de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) să realizeze o strategie pentru elaborarea politicii de dezvoltare profesională a carierei polițistului local. Valoarea contractului s-a ridicat la peste 600.000 de lei cu TVA.

Din ultimele declarații de avere și de interese completate și depuse de Gheorghe Gherghinescu, în 13 iunie 2019, rezultă că însuși fostul director al BNR Sucursala Dolj deținea, la acel moment, acțiuni la SC ACZ Consulting SRL Craiova. De altfel, Gherghinescu avea plasamente și titluri de stat în valoare de 703.123,4 lei în SSIF Broker SA Cluj-Napoca, Alro Slatina, Prospecțiuni SA, Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Romgaz, Conpet, SIF Banat-Crișana, SIF Oltenia, IPROEB SA, Banca Cooperativă Mihai Viteazul Craiova și Trezoreria Statului. Din aceeași declarație de avere, observăm că salariul pe care Gheorghe Gherghinescu îl încasa de la BNR era unul secretizat (anonimizat). În schimb, și-a publicat veniturile din pensie, menționate la 42.222 de lei pe an, și dividendele încasate în anul 2017, în cuantum de 27.289,4 lei. Interesant este că, în declarația de interese, SC ACZ Consulting SRL nu figurează ca având în derulare contracte cu statul.

 

Implicată în avizarea unor fonduri UE pentru firma familiei șefului de la București

 

SC ACZ Consulting SRL a derulat, în ultimii ani, contracte pe fonduri europene cu mai multe ministere și instituții care asigură finanțare din aceste fonduri, printre care și unul, în 2017, prin care a fost avizată o cerere de finanțare făcută de o firmă a familiei guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Numai în ultimii patru ani, compania în cauză a derulat astfel de contracte în valoare de peste 15 milioane de lei. 

Concret, în legătură cu afacerea guvernatorului Mugur Isărescu, ACZ Consulting SRL, cu sediul în Craiova, reprezentată și la acea vreme de Adelina Gherghinescu, soția șefului BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu, a fost selectată, în anul 2017, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia să evalueze cererile de finanțare depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea cu care a fost adjudecat contractul a fost de 499.900 de lei, mult sub cea estimată ADR Sud-Vest Oltenia, cuprinsă între 720.000 de lei și 1,84 de milioane de lei. Între altele, ACZ Consulting SRL ar fi evaluat și un proiect european depus și câștigat de Măr SRL, firmă deținută de familia lui Mugur Isărescu, șeful Băncii Naționale a României. Presa preciza că, în trecut, firma Adelinei Gherghinescu a mai derulat șase contracte cu ADR Sud-Vest Oltenia pentru realizarea de studii și evaluarea proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. La nivelul anului 2016, ACZ Consulting avea în portofoliu 44 de contracte cu statul, a căror valoare a fost apreciată la aproximativ 2,3 milioane de euro. La acestea se adaugă implicarea în mai multe proiecte europene.

 

×