x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Traseu de 22 milioane euro de la stat pentru o fostă şefă ANL

Traseu de 22 milioane euro de la stat pentru o fostă şefă ANL

de Cristian Anton    |    01 Noi 2016   •   19:20
Traseu de 22 milioane euro de la stat pentru o fostă şefă ANL
Sursa foto: Victor Stroe

Primăria Sectorului 4 din Bucureşti plăteşte peste 10 milioane de euro unei firme penale pentru studii referitoare la eficienţa energetică a blocurilor. Valoarea contractului este de 40 de ori mai mare decât întreaga cifră de afaceri a  firmei câştigătoare, Euro Building SRL, pe tot anul 2015. În 2012, patroana a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare într-un dosar de corupţie, după ce a furat, prin Euro Building Ideea, 300.000 de euro din fonduri europene. Femeia şi şi-a schimbat de trei ori numele în ultimii ani, interval în care a cedat şi firma fiicei . În momentul condamnării, afacerista era director general adjunct la ANL şi şef de proiect în CNADNR.

Primăria Sectorului 4 a atribuit pe 14.10.2016 un contract având ca obiect „întocmire documentaţie tehnic-o economică pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti”. Valoarea contractului atribuit în urma unei licitaţii la care au participat trei firme este de 47.609.010 lei, fără TVA, echivalentul a peste 10 milioane de euro. Câştigătoare a fost desemnată Euro Building Ideea SRL din Bucureşti, o alegere cel puţin ciudată, dat fiind trecutul penal al firmei. În martie 2012, patroana Claudia Liliana Croitoru a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire şi prezentare de documente false şi inexacte, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Femeia a fost trimisă în judecată de DNA în aprilie 2008, după ce, în 2005, a accesat prin firma care se numea atunci Euro Building şi avea sediul în Pucioasa, fonduri europene în valoare de 300.000 de euro pentru reabilitarea centrului de asistenţă pentru bătrâni din Pucioasa.

Prezentă şi în dosarul de corupţie al lui Chiliman

Furtul banilor europeni nu este singurul antecedent penal al Euro Building Ideea SRL. Firma apare în dosarul de corupţie instrumentat de DNA împotriva fostului primar din Sectorul 1, Andrei Chiliman. „De foarte mult timp sunt prieten cu Moater Ioan Laurenţiu care s-a ocupat şi se ocupă integral de activitatea unui număr de trei societăţi comerciale deţinute de soţia sa şi doi apropiaţi. Aceste societăţi sunt: SC Total Enviro Like SRV SRL (fostă SC Laig Serv SRL), SC Strong Edil Prest Construct SRL şi SC Euro Building Ideaa SRL”, este declaraţia dată de un martor, în mai 2015, potrivit rechizitoriului DNA. Procurorii arată că aceste firme au plătit în timp lui Andrei Chiliman şi apropiaţilor acestuia comisioane cuprinse între 7 şi 15% din valoarea contractelor primite de la Primăria Sectorului 1.

Zeci de contracte, de 11 milioane de euro

Euro Building Ideea SRL a primit în perioada 2007- 2015 un număr de 56 de contracte publice, în valoare totală de 11.121.365,04 euro, la care se adaugă 22 de cumpărări directe de 136.744,7 euro. Printre clienţii firmei sunt Ministerul Educaţiei, Compania Naţională de Investiţii, RA-APPS, primăriile din Sectorul 2, Craiova, Arad, Târgovişte, Piatra Neamţ etc. 

Şefa la stat jonglează cu numele

Claudia Liliana Croitoru este o persoană foarte interesantă. În momentul condamnării sale definitive la trei ani de închisoare, femeia era şefă de proiect la Compania Naţională Administraţia Drumurilor Naţionale din România (CNADNR) şi director general adjunct al Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). În 2009, înaintea condamnării, a trecut firma Euro Building Ideea SRL pe numele fiicei sale de doar 23 de ani, Andra Sorina Croitoru. Ulterior, a revenit în societate, dar s-a retras iar, în septembrie 2016. De-a lungul ultimilor ani, afacerista Claudia Liliana şi-a schimbat de mai multe ori numele, din Croitoru în Georgescu, apoi iar în Croitoru, pentru ca în prezent să fie Popescu. Şi fiica sa, Andra Sorina, a devenit între timp Niculae.

1,4 mil. lei a fost cifra de afaceri a firmei  Euro Building Ideea SRL în anul 2015

×