x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Celebrul judecător Danileț (48 de ani) se cere la pensie

Celebrul judecător Danileț (48 de ani) se cere la pensie

de Ion Alexandru    |    08 Ian 2024   •   08:00
Celebrul judecător Danileț (48 de ani) se cere la pensie

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să decidă, săptămâna aceasta, asupra unei cereri-bombă de părăsire a sistemului, prin pensionare.

Este vorba despre o cerere formulată de către celebrul judecător Cristi Vasilică Danileț, ex membru al CSM, în prezent judecător la Tribunalul Cluj-Napoca, exclus de nu mai puțin de trei ori din magistratură, în ultimii ani, dar revenit în profesie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, tot de atâtea ori, sancțiunile. Danileț a trecut, în ultima sa declarație de avere, la capitolul „datorii”, sume pe care trebuie să le achite, cu titlu de întreținere lunară, avându-i drept creditori pe mama sa și pe fiica sa. O „creanță” se va stinge în anul 2050, în timp ce cea de-a doua va fi lichidată anul acesta.

Cererea de pensionare în discuție a fost depusă de un judecător care are vârsta de 48 de ani și o lună și o vechime în profesie de 22 de ani și 8 luni, Cristi Vasilică Danileț fiind ultimul dintr-o serie de „vedere” ale sistemului care părăsesc profesia în plină putere de muncă.

Interesant este că judecătorul are câteva mențiuni, făcute în cuprinsul celei mai recente declarații de avere completate în calitate de magistrat, care atrag în mod deosebit atenția. Astfel, în documentul datat 14 iunie 2023, Cristi Vasilică Danileț menționează, la capitolul „Datorii (datorii, ipoteci, garanții emise în beneficiul unui terț, bunuri achiziționate în sistem leasing, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro), trei debite.

Primul este o datorie către Banca Comercială Română, în sumă de 20.000 de lei, contractată în anul 2012 și scadentă în anul 2030. Al doilea debit, în sumă de 672.000 de lei, este către Elena Danileț, care este nimeni alta decât mama judecătorului, iar mențiunea făcută este „întreținere lunară). Datoria a apărut în anul 2009 și urmează să se stingă în anul 2050, conform documentului citat. De asemenea, al treilea debit, în sumă de 96.000 de lei, este către fiica sa, Cristina Gabriela Danileț, are același titlu de „întreținere lunară” și a apărut în anul 2020, fiind scadent anul acesta (VEZI FACSIMIL).

 

Dat în judecată de propriii părinți

 

În 2012, Antena 3 dezvăluia, în exclusivitate, faptul că judecătorul Cristi Vasilică Danileț a fost acționat în judecată de către propriii părinți, pentru ca justiția să-l oblige pe magistrat să le plătească lunar o sumă de bani cu titlu de întreținere de subzistență. Ioan și Elena Danileț aveau, la acel moment, venituri la limita supraviețuirii, motiv pentru care, potrivit sursei citate, trăiau de pe o zi pe alta. Fapt ce i-a determinat să se adreseze instanței. În 2009, judecătorii s-au pronunțat și au decis să îl „oblige pe pârâtul Danileț Vasilică Cristi la plata în favoarea fiecărui reclamant a sumei de 747 de lei lunar, cu titlu de pensie de întreținere, reprezentând 1/6 din venitul net realizat lunar”.

Interesant este că, potrivit declarației de avere din vara anului trecut, judecătorul Cristi Vasilică Danileț și-a eșalonat această obligație de plată pe o perioadă de 41 de ani, cu scadență în 2050, trecând-o ca beneficiar al creanței pe mama sa. Un calcul simplu arată că, lunar, Danileț trebuie să-i asigure mamei sale suma de 1.365,9 lei. 

În ceea ce privește debitul de 96.000 de lei către fiica Cristina Gabriela Danileț, acesta ființează de 4 ani, ceea ce înseamnă o tranșă lunară de 2.000 de lei.

 

Exclus din profesie în 2021 și 2022

 

Cererea lui Danileț de pensionare vine după relativ scurt timp de la reluarea de către acesta a activității de judecător. Secția pentru Judecători în Materie Disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii l-a exclus pe Cristi Vasilică Danileț din magistratură de nu mai puțin de trei ori. 

Astfel, în 8 decembrie 2021, CSM a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară în dosarul 25/J/2021 împotriva lui Danileț, pentru fapte constând în manifestările judecătorului pe rețelele de socializare și, în baza articolului 100 litera „b” din statutul judecătorilor și procurorilor, i-a aplicat acestuia sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură.

Apoi, la 25 mai 2022, în dosarul 3/J/2022, CSM a admis o nouă acțiune a Inspecției Judiciare formulată împotriva lui Cristi Vasilică Danileț, pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în „încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice” și pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera „d” din statutul judecătorilor și procurorilor, aplicându-i, de asemenea, sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură.

Nu în ultimul rând, pe 20 iulie 2022, CSM a admis o a treia acțiune a Inspecției Judiciare împotriva lui Danileț, excluzându-l pentru a treia oară din magistratură. Toate cele trei hotărâri ale CSM au fost atacate de Cristi Vasilică Danileț în instanță, fiind desființate. Însă judecătorul a fost suspendat din profesie până la finalizarea acestor procese.

 

16 judecători, dintr-un foc, vor să-și încheie carierele la început de an

 

Cererea de pensionare formulată de Cristi Vasilică Dănileț nu este singura de acest gen pe care Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să o soluționeze în prima ședință pe anul 2024, adică în data de 10 ianuarie. Danileț este unul dintre cei opt judecători de tribunal care se cer afară din sistem. Au mai făcut solicitări similare președintele Secției Civile a Tribunalului Giurgiu, Petronela Codreanu, judecătorii Aida Iolanda Slate, Adrian Oprea și Laura Ioana Pecheanu, de la Tribunalul Constanța, vicepreședintele Tribunalului Tulcea, Mădălina Lelia Șurculescu, precum și președintele Tribunalului Militar București, Cristian Vrabie.

Pe lista cererilor de pensionare depuse la CSM, pentru ședința de săptămâna aceasta, se mai află și trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba despre magistrații Lucian Cătălin Mihai-Zamfir, Bela Nasz Csaba și Emilia Claudia Vișoiu. 

De la curțile de apel vor să se pensioneze judecătorii Marcela Comșa (de la Curtea de Apel Brașov), Simona Oțel (de la Curtea de Apel Craiova), Nicolae Petre Trache (de la Curtea de Apel Ploiești) și Marius Gabriel Săndulescu (de la Curtea de Apel Pitești). Tot pe 10 ianuarie, se va soluționa și cererea de pensionare formulată de Florin Dănuț Lincă, judecător la Judecătoria Roșiori de Vede.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet pensie magistrat