x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cristian Borcea, pândit de o „datorie” de 2,5 milioane de euro

Cristian Borcea, pândit de o „datorie” de 2,5 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    26 Oct 2017   •   08:35
Cristian Borcea, pândit de o „datorie” de 2,5 milioane de euro
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Fostul director al Clubului Dinamo București, afaceristul Cristian Borcea, aflat după gratii în Dosarul “Transferurilor”, are din nou probleme. Înalta Curte de Casație și Justiție a redeschis un proces civil, în care Primăria Constanța cere, încă din anul 2014, despăgubiri de la Borcea, dar și de la alți oameni de afaceri, care au obţinut, în anul 2008, restituirea unor importante suprafețe de terenuri intravilane pe malul Mării Negre, atât în stațiunea Mamaia, cât și în Municipiul Constanța. Afacerea, care a fost instrumentată de DNA și trimisă în instanța penală în urmă cu nouă ani, a fost soluționată cu achitarea lui Borcea pentru infracțiunile reținute în sarcina sa. Primăria Constanța, parte, la rândul ei, prin fostul primar Radu Mazăre, în acest dosar a deschis, însă, o cauză civilă, respinsă, până acum, de instanțele de fond și de apel.

Secția Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis, marți, în principiu, judecarea recursurilor formulate de către Primăria Constanța și actualul primar al municipiului împotriva unei sentințe din 13 ianuarie 2016 a Curții de Apel Constanța, într-un proces în care municipalitatea de la malul mării cere despăgubiri de 2,5 milioane de euro de la omul de afaceri Cristian Borcea, precum și de la alte persoane fizice și juridice.

Este vorba despre un proces intentat încă din 11 decembrie 2014, înaintat pe rolul Tribunalului Constanța, avându-i ca pârâți pe Cristian Borcea și pe asociatul acestuia, Georgică Giurgiucanu, pe omul de afaceri Mihai Camboianu, societatea comercială SC Habitat și Ambient SA, precum și o anume Geta Săvulescu. Cei în cauză sunt acuzați de primarul Constanței, dar și de primărie, ca instituție, că ar fi modificat regimul juridic al unor terenuri obținute în baza Legii nr. 10/2001 în Stațiunea Mamaia și în Municipiul Constanța, solicitând instanţei să dispună ca aceștia să achite muncipalității suma de 2,5 milioane de euro.

Tribunalul și Curtea de Apel Constanţa au considerat că fapta s-a prescris

Sentința pe fondul cauzei a fost pronunțată de către magistrații Tribunalului Constanța în data de 26 martie 2015, când au respins lipsa calității procesuale active a Primăriei Municipiului Constanţa și a primarului Constanței, invocată de Cristian Borcea și de ceilalți pârâți, însă a decis să respingă acțiunea municipalității ca fiind prescrisă.

Procesul s-a mutat, în fază de apel, la Curtea de Apel Constanța care, de asemenea, prin Sentinţa Civilă nr. 5C din data de 13 iulie 2016, a respins ca nefondate apelurile declarate. Iată însă că prin decizia de marți a Înaltei Curți de Casație şi Justiție, prin care recursurile au fost acceptate, ca procedură, cauza urmează să fie reluată.

Interesant este că atât pârâții din acest dosar, cât și reclamanții, în speță Radu Mazăre, fostul primar al Municipiului Constanța, au fost trimiși în judecată, încă din anul 2008, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru restituirea unor terenuri în Constanța, printre care se află și cele care au făcut obiectul cererilor de despăgubre solicitate de Primăria Municipiului Constanța în acest dosar civil.

Retrocedări de un milion de metri pătrați pe litoral

În dosarul penal instrumentat de DNA și înaintat Curții de Apel București în urmă cu nouă ani, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, alături de alte persoane, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la săvârșirea unor infracțiuni de corupție. În dosar se arată că mai mulți cumpărători de drepturi litigioase, printre care Gheorghe Valentin Ionescu, prin SC Habitat și Ambient SA, afaceristul Cristian Borcea și Mihai Camboianu au cumpărat drepturile de proprietate asupra unor terenuri de pe litoral, toți fiind trimiși în judecată pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.

În speță, persoanele îndreptățite legal să ceară restituirea terenurilor, de la care Borcea și ceilalți au achiziționat drepturile litigioase, revendicaseră o suprafață de 309.549 metri pătrați de terenuri. După cumpărarea drepturilor litigioase, inculpații din dosar ar fi obținut, în fapt, în mod ilegal, terenuri cu o întindere de trei ori mai mare, ajungându-se la suprafața de un milion de metri pătrați. Procurorii scriau în rechizitoriul înaintat instanței că restituirea acestor suprafețe a fost făcută pe alte amplasamente, în echivalent valoric, la preţuri subevaluate, unele dintre ele fiind chiar și de zece ori mai mici decât valoarea reală de la momentul restituirii.

Cristian Borcea a fost achitat în dosarul penal

În faţa instanței, procurorii au arătat că terenurile au ajuns în posesia unor persoane și a unor firme controlate de aceștia. Pe lista anchetatorilor se afă companiile Nisipuri SA și APV Media Turism, controlate, potrivit rechizitoriului, de către fostul primar al Municipiului Constanţșa, Radu Mazăre, de mama și de fratele acestuia. Alt lot de terenuri retrocedate au ajuns la SC Habitat și Ambient SA, firmă controlată de către Georgică Giurgiucanu, fost lider PSD Constanța, Emil Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea și George Valentin Iliescu. Alte terenuri au ajuns la SC Pomacost SA și Aqualand SA – controlate de Mihai Camboianu, la SC Holland Development Group SA – controlată de un anume Bogdan Gabriel Sandu, la SC New Home Construct – controlată de Mihai Ceacîreanu, precum și la câteva persoane fizice. În dosar, a fost pus sub acuzare și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

În iulie 2017, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Cristian Borcea. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au fost condamnați la patru, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare. Omul de afaceri Georgică Giurgiucanu a primit, de asemenea, trei ani cu suspendare. Prejudiciul calculat de DNA în acest dosar a fost de 114 milioane de euro, din care 77,7 milioane de euro reprezentând paguba adusă statului și 36,16 milioane de euro reprezentând prejudiciul cauzat Municipiului Constanța. Instana de fond nu a dispus acordarea de despăgubiri civile. Dosarul a ajuns, în apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul acționar de la Dinamo mai poate cere eliberarea în aprilie 2018

Decizia ÎCCJ de a admite judecarea recursului în dosarul civil prin care Primăria Constanța a ridicat pretenții de 2,5 milioane de euro este a doua lovitură pe care Cristian Borcea a primit-o în această săptămână. Asta, după ce Tribunalul Ilfov a decis să admită contestația DNA împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 4, prin care fostul acționar de la Dinamo fusese pus în libertate. Procurorii au convins instanța de faptul că deținutul Cristian Borcea a dat dovadă, în detenție, de o continuă preocupare în legătură cu răspunderea peală, “a mituit judecători și a învățat, în detenţie, cum să exploateze lacunele legislative”.

Cristian Borcea a fost condamnat definitiv, în anul 2014, de Curtea de Apel București, la șase ani și patru luni închisoare cu executare în dosarul “Transferurilor”. El a mai fost obligat să achite, în solidar cu ceilalți inculpați, suma de zece milioane de lei. Tribunalul Ilfov a mai decis că Borcea mai poate formula o nouă cerere de liberare condiționată abia în data de 23 aprilie 2018.

DNA calculase, în 2008, un prejudiciu de 114 milioane de euro  în dosarul retrocedărilor de terenuri de la malul Mării Negre. Curtea de Apel București nu a acordat despăgubiri civile

×
Subiecte în articol: cristian borcea