În timp ce Mircea Băsescu era condamnat pentru că a luat bani de la clanul lui Bercea Mondial, ca să facă intervenții în Justiție, iar fiul acestuia, Dragoș, era trimis în judecată pentru șantajarea unui om de afaceri cu suma de un milion de euro, una dintre companiile controlate de aceștia a încercat să pună mâna pe o parte din afacerile derulate de o firmă din Prahova, care se ocupă cu distribuția de ape minerale și sucuri într-un lanț de hypermarketuri. Mai exact, SC Global Business & Investments SA, societatea care a încheiat, în urmă cu mai mulți ani, un contract de asociere cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Constanța, a cerut, în 2015, preluarea managementului activelor formei Sorelis Oill Import Export, în schimbul unei redevențe din raporturile comerciale ale acestei societăți cu Kaufland România. Operațiunea a avut loc în cadrul procesului de insolvență al firmei prahovene, compania familiei Băsescu fiind unul dintre creditori. Anul acesta, Global Business & Investments SA a fost acționată în judecată în două dosare civile, unul intentat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Constanța, iar altul de Asociația de Proprietari a blocului din București, unde familia Băsescu și-a mutat majoritatea afacerilor.
Activele vizate de SC Global Business & Investments SA aparțin SC Sorelis Oill Import Export SRL, societate aflată în procedură de insolvență, la Tribunalul Prahova. Firma în cauză are drept administrator judiciar compania TZA Insolvență București, care, în data de 15 septembrie 2015, a primit o ofertă de preluare a managementului activelor SC Sorelis Oill Import Export SRL, în schimbul plății unei redevențe de 5 la sută din veniturile realizate din raporturile comerciale derulate de chiar această societate cu Kaufland România SCS. În Raportul administratorului judiciar, prezentat instanței pe rolul căreia se află procesul de insolvență, se arată, negru pe alb, următoarele: „Menționăm că administratorul SC Global Business & Investment SA este domnul Dragoș Băsescu (nepotul fostului președinte Traian Băsescu), care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Antcorupție pentru trafic de influență, el fiind în prezent sub control judiciar pe cauțiune”.
Ce legătură este între firma lui Dragoș Băsescu și o companie care distribuie ape minerale în Prahova? Aflăm din același raport al administratorului judiciar. Acesta a analizat, la vremea respectivă, ultimele situații financiare prezentate de fostul administrator special al firmei SC Sorelis Oill Import Export SRL, Ion Călinescu, întocmite pentru perioada ianuarie-august 2015. Situații din care se desprinde faptul că debitoarea a înregistrat pierderi de aproximativ 800.000 de lei în primele opt luni ale anului, în acest sens obținându-se debite ridicate către bugetul de stat, inclusiv în ceea ce privește impozitele cu stopaj la sursă. Dar s-au acumulat și debite către furnizorii curenți. Unul dintre acești furnizori este compania Bottling Printing SRL, cu suma de 10.559,91 de lei, iar al doilea se numește Global Business & Investments SA, cu suma de 204.143,83 lei. Mai exact, în iunie 2015, când familia Băsescu avea mari probleme în justiție, între SC Global Business & Investments SA și SC Sorelis Oill Import Export SRL a fost încheiat un contract prin care compania lui Băsescu a furnizat firmei din Prahova performe și capace. Așa cum reiese din concluziile administratorului judiciar, „este primul contract în cadrul căruia i s-a oferit debitorului credit furnizor în limita a 30 de zile de la livrare, după deschiderea insolvenței”. Acest contract ar fi trebuit să creeze masa critică necesară declanșării creșterii producției SC Sorelis Oill Import Export SRL, însă „lipsa de eficiență în utilizarea creditului furnizor de către administratorul special a făcut nu doar să nu ducă la creșterea producției, dar și la generarea unei noi datorii semnificative față de un furnizor curent”, arată Raportul administratorului judiciar.
Acţiuni vândute, revândute și apoi răscumpărate în decurs de trei ani
Se poate observa, așadar, că acest contract dintre firma debitoare și compania controlată de familia Băsescu a fost încheiat după ce împotriva primeia a fost declanșată procedura generală a insol-venței, iar contractul a fost încheiat în condiții speciale. Astfel, cererea formulată de SC Global Business & Investments SA se adaugă unei alteia, înaintată administrato-rului judiciar la data de 16 septembrie 2015, de către SC Gramex 200 KFT, societate cu sediul în Ungaria, la Budapesta, care a făcut o ofertă de achiziționare, în cadrul procedurii de insolvență, a mijloacelor fixe corporale și necorporale, a inventarului, a creanțelor, a drepturilor de proprietate inte-lectuală, a contractelor și antecontractelor SC Sorelis Oill Import Export SRL. Până în prezent, cererea firmei lui Dragoș Băsescu nu a fost aprobată. Potrivit ONRC, SC Sorelis Oill Import Export SRL a fost înființată, în anul 2002, de către o anume Ștefania Moise, în calitate de acționar unic, iar societatea avea ca obiect de activitate fabricarea băuturilor, producția de ape minerale și a băuturilor răcoritoare nealcoolice. În iulie 2008, Ștefania Moise îi cesio-nează toate părțile sociale lui Ion Călinescu, născut în comuna Uda, judeţul Argeș și domiciliat, la vremea respectivă, în Bucu-rești. Acesta din urmă devenea și admi-nistrator al societății. Odată cu preluarea firmei, i-a mutat sediul social în localitatea Vălenii de Munte. În mod paradoxal, un an mai târziu, în 2009, Ion Călinescu decide să-i revândă Ștefaniei Moise un pachet de 60 la sută din acțiunile SC Sorelis Oill Import Export SRL, pentru ca, în 2011, Ștefania Moise să renunțe încă o dată la acest pachet de acțiuni. În 12 ianuarie 2015, după intrarea în insolvență a SC Sorelis Oill Import Export SRL, Ion Călinescu a fost desemnat în funcția de administrator special, el fiind persoana la care făcea referire administra-torul judiciar în raportul întocmit în același an, în legătură cu contractul de credit furnizor încheiat cu SC Global Business & Investments SA. În 13 martie 2017, Ion Călinescu a decedat.
Implicaţi într-un scandal cu apă infestată la Direcția Sanitară Brașov
În 2011, SC Sorelis Oill Import Export SRL a făcut obiectul unui scandal, după ce mai mulți angajaţi ai Direcţiei Sanitar-Ve-terinare Brașov au constatat că pe bidoanele de la dozatoarele instituţiei rămân depuneri ciudate. După analiza chimică a apei, au constatat că aceasta era infestată cu bacterii fecale, bacterii coliforme și clor extrem de periculoasă pentru organismul uman. Jurnaliștii de la observatorulph.ro au dezvăluit, la scurt timp, că apa contaminată a fost îmbuteliată la Vălenii de Munte, sub denumirea „San Terra Aqua”, de către SC Sorelis Oill Import Export SRL și a fost disribuită în mai multe supermarketuri. La acel moment, administratorul firmei, Ion Călinescu, a dezmințit informația, el declarând că informațiile sunt „lovituri ale concurenței”.
În plin proces de insolvență a firmei îmbuteliatoare de ape minerale din Prahova, Global Business & Investments SA a acordat acestei firme un contract de credit furnizor în valoare de peste 200.000 de lei.
În 2015, compania controlată de Dragoş Băsescu a cerut administratorului judiciar al SC Sorelis Oill Import Export SRL să preia managementul activelor acesteia, contra unei redevențe de 5% din vânzările realizate prin rețeaua Kaufland.
Asocierea cu Pomicola Constanța, o tentativă imobiliară nereușită
Creditorul Sorelis Oill Import Export SRL, SC Global Business & Investments SA, este compania care, în 2006, a pus la cale o afacere imobiliară de proporții. Firma a fost înființată în 2005 de o apropiată a lui Mircea Băsescu, Adriana Opreanu, și avea ca domeniu de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară. La data de 22 decembrie 2006, SC Global Business & Investments SRL încheie cu Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa un contract de asociere, pentru o perioadă de 15 ani, având ca obiect cercetarea știinţifică și dezvoltarea tehnologică, producţia și comercializarea de seminţe, flori, material săditor, pomicol, ornamental și alte produse specifice, precum și alte obiecte de activitate care ţin de domeniul cercetării și producţiei agricole.
Staţiunea a venit în asociere cu o suprafaţă de 30 de hectare de teren, amplasate în incinta Fermei nr. 10 Agigea, în timp ce firma Adrianei Opreanu trebuia să vină cu investiţii de 75.000 de euro. Cum domeniul de activitate al firmei nu se potrivea deloc cu obiectul asocierii, în anul 2010, acţionarii au decis să renunţe la activitatea din domeniul imobiliar, pe care au înlocuit- o cu activităţi de consultanță pentru management. Chiar și așa, domeniul de activitate tot nu corespundea cu obiectul asocierii de la Agigea. Doar la sfârșitul lunii iunie a anului 2014 firma a înregistrat ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al fructelor și legumelor. În ianuarie 2009, adevăraţii patroni și ai SC Global Business & Investments SRL intră oficial în societate. În calitate de asociat unic, Adriana Opreanu decide majorarea capitalului social al firmei, de la 200 de lei, la 90.000 de lei, ca aport al noului asociat Dragoș Băsescu, nepotul președintelui de atunci al României. Ca urmare a majorării capitalului, firma se transformă în societate pe acţiuni, iar Dragoș Băsescu a devenit acţionar majoritar cu 85%, în timp ce Adriana Opreanu a deţinut doar 15% din acţiunile societăţii.
Odată cu schimbarea acţionariatului, în firmă au intrat, ca cenzori, apropiaţii lui Mircea Băsescu. În primul rând este vorba despre fiica acestuia, sora lui Dragoş, Raluca Băsescu, dar şi de un controversat partener de afaceri al acesteia, Sorin Traşcă.
Procese peste procese
În 2010, SC Global Business &Investments SA și-a schimbat domeniul de activitate în consultanţă pentru management, iar în data de 25 iunie 2014, Dragoș Băsescu a înlocuit-o pe Adriana Opreanu din funcţia de administrator, a schimbat sediul social al firmei, din Constanţa, într-un apartament situat în strada Candiano Popescu, la numărul 63C, din Sectorul 4 al Capitalei, hotărând, totodată, să modifice și obiectul principal de activitate al societăţii în comerţul cu ridicata al fructelor și legumelor.
Această companie este cea despre care „Jurnalul Național” a dezvăluit, luna trecută, faptul că a devenit președinte al Comitetului Creditorilor unei alte companii insolvente a lui Mircea Băsescu – Fattoria Terrantica SRL (vestita fabrică de ambalat pui din Portul Constanţa – astăzi în faliment). Global Business & Investments SA a fost chemată, de două ori, în judecată de către Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare Pomicolă Constanța, în 5 septembrie 2013. Stațiunea i-a deschis firmei lui Dragoș Băsescu o acțiune în răspundere contractuală la Judecătoria Constanța, judecătorii respingând cererea, în 12 iulie 2016, ca inadmisibilă. Un alt proces declanșat de aceeași Stațiune de Cercetare- Dezvoltare Pomicolă Constanța a fost înregistrat chiar în timp ce firma lui Băsescu încerca să preia managementul activelor SC Sorelis Oill Import Export SRL, în 20 octombrie 2015. Acțiunea, având ca obiect răspunderea contractuală și pretenții, a fost înregistrată, de asemenea, la Judecătoria Constanța, iar procesul a demarat în 26 aprilie 2016. De atunci, s-au scurs șase termene de judecată, amânate în așteptarea unui raport de expertiză, iar următorul termen de judecată va avea loc în data de 16 mai anul curent. Nici mutarea sediului firmei la București nu pare a fi o idee foarte bună. Asta, deoarece, în 8 februarie 2017, la Judecătoria Sectorului 4, a fost înregistrat un alt dosar în care Asociația de Proprietari „Candiano Popescu 63C” a chemat în judecată, cerând pretenţii firmei SC Global Business & Investments SA. Procesul are termen în 11 mai anul curent.
848.405 lei sunt pierderile cumulare de la intrarea în societate a lui Dragoş Băsescu. Astfel, SC Global Business & Investments SA a înregistrat în fiecare an pierderi, potrivit datelor existente la Ministerul Finanţelor Publice.
Condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de puşcărie
Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost condamnat, în luna ianuarie, de către magistraţii Tribunalului Bucureşti, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, decizia fiind în primă instanţă. La finele lunii octombrie 2015, nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, Șantajul a avut loc în piscina lui Dinu Pescariu.
În acelaşi dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză.