Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare a cumparat marfa de vreo 400.000 de lei cu 1.200.000 de la o firma de casa. Un excelent material didatic pentru procurorii DNA. Povestea, in linii mari, suna cam asa:
Pe data de 20.02.2011, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) anunta licitatie pentru achizitionarea de rulmenti. S-au inscris firmele SC B.A.D.I. SRL Buftea, Primagra Suceava, Rulgrup Slatina si AS Industrial Bucuresti.
Potrivit caietului de sarcini, intre specificatiile tehnice figura si plaja de temperatura de functionare, cuprinsa intre 45 si 60 grade Celsius. La temperaturi atat de joase de functionare se calificau doar rulmentii oferiti de firma din Bucuresti, care ii importa de lauzina MPZ Minsk. Licitatia a fost anulata insa, pe considerente puerile, cu care nu va vom plictisi, Celor care doresc sa aprofundeze le punem la dispozitie documente lamuritoare. Caietul de sarcini a fost modificat, in sensul cresterii temperaturii minime de functionare, la -30 de grade, astfel incat sa se califice si rulmentii oferiti de celelalte firme. AS Industrial Bucuresti a cerut clarificari organizatorului licitatiei, considerand aberante anumite notiuni din caietul de sarcini. RAAN nu a raspuns clarificarilor solicitate, motiv pentru care furnizorul bucurestean, chiar in ziua limita pentru depunerea caietului de sarcini, pe 22.08.2011, a contestat procedura la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), cerand amanarea acesteia. Pe data de 24.08.2011, Consiliul cere Regiei Nucleare dosarul licitatiei. Regia ignora cerinta imperativa si continua licitatia electronica, finalizand-o pe data de 09.09.2011, dupa ce a fost descalificata si firma suceveana.
Dupa o saptamana de la incheierea licitatiei, CNSC solicita din nou dosarul si il primeste. Analizeaza dosarul si, pe 10.10.2011, la o luna si o zi de la incheierea licitatiei, da verdict favorabil, dispunand "continuarea procedurii". A unei proceduri demult incheiate, in urma careia, prin Adresa RAAN 4489/09.09.2011, SC B.A.D.I. SRL Buftea e anuntata ca a castigat, prin aplicarea criteriului de atribuire "pretul cel mai scazut", contractele de livrare a doua loturi de rulmenti in valoare de 483.045.66 lei si 688.598.35 lei (fara TVA), in total 1.171.643 lei. Aproape 1,2 milioane lei, fara TVA.
O sursa ne-a furnizat copii ale documentelor licitatiei. Ne-am interesant la perdanti si am aflat ca, fara exceptie, acestia ar fi furnizat marfa la un pret mult mai mic decat cel practicat de castigator. Drept pentru care ne-am intins "antenele" in piata ne-am adresat entitatilor economice romanesti care utilizeaza acesti rulmenti, sa aflam cu ce pret ii cumpara. Ne-am adresat deopotriva si producatorilor de pe piata. De la fiecare am primit lista de preturi. Apoi am centralizat datele. Informatiile ne-au confirmat suspiciunile: Firma B.A.D.I. Buftea – furnizor de 10 ani pentru Regia Autonoma, cu alte cuvinte, firma de casa a sefilor Regiei, a oferit rulmenti la preturi cuprinse intre 100% si 1100% mai mari decat preturile pietei. In plus, pe parcursul investigatiilor, am realizat ca acelasi tip de rulmenti (aceleasi repere STAS) au preturi diferite la loturi de rulmenti diferite oferite de SC B.A.D.I regiei nucleare.
In tabelele alaturate veti gasi pretul de achizitie la RAAN (cu osebire la sucursala ROMAG – Termo, termocentrala de la Drobeta) si la diferite alte termocentrale, ale acelorasi repere, la aceeasi data.
Dam cateva exemple:
Rulmentul 607 2RS, care face 1 leu bucata, a fost cumparat cu 4,54 lei iar rulmentul 22218 CKW33, de 120 lei, a fost cumparat cu 1475,24 lei, rulmentii tip 6313, de 30 lei/buc, cu 112,06 lei/buc, si tot asa, pana la frumoasa valoare de 1,2 milioane lei.
Ca sa fie si un capac pe oala coruptiei, potrivit unor surse din interiorul Romag-Termo, ce pot depune marturie daca sunt solicitate intr-o eventuala actiune judiciara, o parte dintre rulmentii contractati au fost livrati de B.A.D.I SRL, cu doua camioane, cu cateva zile inainte de adjudecarea licitatiei.
Coruptia nucleara, boala cronica
La doar vreo doua luni de la incheierea acestui contract (care, in opinia noastra, intruneste toate datele unui act de coruptie "in rem", mai ramane doar ca procurorii sa stabileasca raspunderile, iar judecatorii sa individualizeze pedepsele) scriam, in Jurnalul National, de coruptia care a cotropit Regia Nucleara. Pe atunci nu stiam o iota despre proaspatul furtisag cu rulmentii, insa aveam date despre achizitiile de lucrari de la Izometal-ul lui Georgica Cornu (aflat acum in plina ancheta DNA pentru afacerile de coruptie legate de Primaria si Consiliul Judetean Arad), despre contractele de paza la termocentrala si mai ales despre achizitiile de carbuni. La o saptamana dupa ancheta noastra -"Saraca regie nucleara cu directori bogati - directorul general al RAAN, cu rang de secretar de stat in Ministerul Economiei, Adrian Olaru si-a inaintat demisia. Am publicat in ziar fotografiile vilelor si limuzinelor detinute de sefii regiei. Acum, mai mult ca atunci, avem explicatia prosperitatii lor.
Consiliul National de Sabotare a Contestatiilor
Am aflat ca, dupa respingerea contestatiei, AS Industrial a inaintat, fara succes, o actiune la Curtea de Apel Craiova. De asemenea, inca din luna noiembrie a facut plangere penala, pentru abuz in serviciu, impotriva functionarilor RAAN care au exclus-o de la licitatie. Am primit urmatorul raspuns:
"Mai mult decat licitatia trucata ne-a ofensat indolenta institutiilor menite sa cenzureze si sa descurajeze asemenea practici. Recte CNSC si instanta Curtii de Apel. CNSC a emis Decizia 4406/C1/4363/10.10.2011 prin presedintele de complet Silviu Cristian Popa si membrii Traian Iacobet si Daniela Arsintioaia-Cheche fara sa citeasca dosarul. Adica a dispus in ziua de 10 octombrie continuarea procedurii de atribuire fara a fi observat macar ca RAAN a incheiat deja procedura pe 9 septembrie. Asa ca il invitam pe domnul director general Bogdan Lorand sa-si retraga incompetentii din complete, ca sa nu fie partas cu escrocii. Dupa cum il invitam si pe directorul general al RAAN, Constantin Bolocan, care cunoaste aceste fapte inca de la numirea sa in aceasta functie, sa se delimiteze de practicile vechii conduceri".