Împărțeala de funcții de secretar de stat între PNL, USR-PLUS și UDMR intră în linie dreaptă. Negocierile care s-au purtat cu cuțitele pe masă, în perioada anterioară par să se fi fructificat favorabil pentru cei de la USR, iar PNL a pierdut, săptămâna aceasta, conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și poziția de secretar de stat pe care liberala Violeta Vijulie o deținea în cadrul Guvernului. Agenția, aflată în coordonarea Ministerului Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, este coordonată politic de UDMR, însă, conform algoritmului negociat, instituția subordonată a revenit USR-PLUS. Iar Violeta Vijulie a fost înlocuită din calitatea de președinte cu un apropiat al ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Astfel, prin decizie de prim-ministru, în baza propunerii primite de la ministrul Dezvoltării, Florin Cîțu a eliberat-o, în data de 16 februarie 2021, din funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici pe Violeta Vijulie. În aceeași zi, tot în baza propunerii înaintate de ministrul Dezvoltării, același Florin Cîțu îl numește în funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cu rang de secretar de stat, pe Liviu Mălureanu.
Noul șef al funcționarilor publici a candidat, fără succes, din partea Uniunii Salvați România, pentru un post de deputat la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020. El a fost pus al doilea pe lista USR din partea filialei Vrancea și a contribuit financiar pentru acest lucru, conform raportului privind veniturile și cheltuielile efectuate de Uniunea Salvați România publicat, zilele trecute, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în Monitorul Oficial, cu suma de 30.000 de lei, din venituri proprii.
Rezultatul din alegeri al formațiunii pe listele căreia a candidat Mălureanu nu i-a asigurat acestuia accesul la funcția râvnită.
Privatul care râvnește funcții publice
Cazul noului președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici reprezintă exemplul tipic al modului în care, din punctul de vedere al retoricii de campanie mesajul politic al USR nu se potrivește cu acțiunile concrete. Formațiunea a militat, în ultimii ani, pentru depolitizare, pentru eradicarea nepotismului din cadrul instituțiilor publice și pentru profesionalizarea funcției publice.
Potrivit CV-ului făcut public chiar de USR, Liviu Mălureanu a lucrat, din septembrie 2007 până în septembrie 2011, ca auditor la compania KMPG România, iar următorii cinci ani a lucrat în cadrul fundației World Vision România.
Din 2016 însă, lucrurile s-au schimbat vertiginos din punct de vedere profesional, întrucât, la alegerile locale din acea perioadă, Mălureanu s-a înscris în Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), înființată de Nicușor Dan, devenind chiar președintele organizației sector 3. În această calitate, acesta a candidat atât pentru funcția de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București, cât și pentru cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 3. A fost ales pentru această din urmă funcție, iar, din declarația sa de avere ca ales într-o funcție publică, aflăm că, la acel moment, încasa de la World Vision România un salariu anual de 140.000 de lei. Soția sa, Maria Mălureanu, lucra, la rândul ei, ca evaluator la World Vision România, de unde a încasat un salariu anual de 25.000 de lei.
Soția, în subordinea lui Ghinea
Patru ani mai târziu, Liviu Mălureanu depune o nouă declarație de avere, la încetarea mandatului său de consilier local la Sectorul 3, din care aflăm că a încasat venituri de natură salarială de la Uniunea Salvați România, în sumă de 79.480 de lei, iar soția sa era deja angajată la Ministerul Fondurilor Europene, de unde realiza venituri salariale, conform ultimului an fiscal, în sumă de 14.842 de lei. Maria Mălureanu a ajuns la Ministerul Fondurilor Europene în ultima perioadă a guvernării PSD, în arhiva instituției fiind identificată o declarație de avere depusă de aceasta în data de 15 octombrie 2019, în condițiile în care Cabinetul
Dăncilă a fost demis, prin moțiune de cenzură, în data de 10 octombrie 2019, iar Guvernul Orban I a fost instalat la Palatul Victoria în luna noiembrie. Din această declarație de avere, întocmită în calitate de consilier superior la Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem – Biroul Elaborare Programe, aflăm, pentru prima dată, că soțul doamnei, actualul președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a încasat un salariu de 27.259 de lei și de la Parlamentul României, în calitate de consilier parlamentar.
Violeta Vijulie, „zburată” de la Funcționarii Publici, în baza trocului politic. A aterizat, la schimb, un angajat al USR, fost ONG-ist și consilier localo-parlamentar
Fostul angajator al familiei președintelui ANFP, partener oficial al Guvernelor Cioloș și Orban
Iată cum, în numai patru ani, familia Mălureanu a trecut de la o asociație non-guvernamentală despre care presa a spus că s-ar afla în siajul intereselor ONG-urilor finanțate de George Soros, direct în politica de tip nou, după care a activat direct în instituțiile statului, atât locale, guvernamentale sau parlamentare.
Interesant este că, în data de 27 aprilie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban, a emis o decizie cu numărul 224/2020, privind înființarea Comitetului pentru Parteneriatul cu Societatea Civilă, în baza prevederilor unui Memorandum denumit „Rezultatele celei de-a cincea rundă de negocieri informale între autoritățile române și Comisia Europeană privind documentele naționale de programare a finanțărilor din fonduri europene”, din data de 24 decembrie 2019. Conform acestei decizii de prim-ministru, se aprobă înființarea Comitetului, care este coordonat de Ministerul Fondurilor Europene. Comitetul are rol consultativ în elaborarea și implementarea programelor operaționale aferente cadrului financiar multianual 2021-2027. Potrivit anexei la această decizie de premier, din componența Consiliului fac parte Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de coordonator, Cancelaria Prim-ministrului și Secretariatul General al Guvernului, în calitate de membri din partea Executivului, precum și alte 35 de asociații și fundații, majoritatea din zona sorosistă, din partea societății civile. Printre aceste organizații se numără și fostul angajator al soților Mălureanu, Fundația World Vision România.
Un astfel de comitet a mai fost înființat, în România, cu sprijinul Guvernului, în timpul mandatului lui Dacian Cioloș la Palatul Victoria. La data de 13 aprilie, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Decizia nr. 133/2016, semnată de premierul Dacian Cioloș și contrasemnată de secretarul general Guvernului, Sorin Sergiu Chelmu, decizie referitoare la înființarea
Comitetului „Coaliția anti-sărăcie”. Conform acestui document, începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, se înfiinţează respectivul comitet, care se organizează și funcționează sub coordonarea Cancelariei Primului-Ministru, având ca obiective enumerate „monitorizarea implementării Pachetului Integrat pentru Combaterea Sărăciei, inițiat de Cancelaria Primului-Ministru și a tuturor strategiilor sectoriale din domeniu, în scopul atingerii obiectivelor asumate de România în cadrul Strategiei Europa 2020”. Un alt obiectiv al Comitetului „Coaliția anti-sărăcie”, care rezultă din cuprinsul documentului citat, se referă la „sprijinirea autorităţilor publice locale, în elaborarea și aplicarea programelor anti-sărăcie”, precum și „monitorizarea activităților de asistență tehnică în domeniu, asigurate de Banca Mondială, Comisia Europeană și de alte organizații internaționale”.
Din Comitetul înființat în 2016, printre alții, mai fac parte Fundația „Alături de Voi” România, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația „Parada”, Fundația „Pact”, Fundația „Motivation” România, dar și Fundația World Vision România. La acel moment, pe listă se afla și Fundația pentru o Societate Deschisă România, fostă Fundația Soros.
World Vision, fundația care i-a avut drept salariați pe soții Mălureanu, în Comitetul guvernamental condus de Ministerul Fondurilor Europene. Decizia, semnată în plină stare de urgență de premierul Orban
La vremuri noi, tot noi
O altă numire făcută de Florin Cîțu, tot la propunerea UDMR, pentru USR este desemnarea lui Raul Călin Pop (FOTO) în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Decizia a fost semnată tot în 16 februarie. Interesant este faptul că, în data de 4 decembrie 2020, acesta figura drept consilier la Cabinetul ministrului Mediului, calitate deținută până în data de 22 ianuarie 2021. Paul Călin Pop a mai ocupat funcția de secretar de stat la Mediu în timpul Guvernului Cioloș, în anul 2016. Atunci însă, a fost propus de fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei Costin Borc să ocupe și funcția de membru în Consiliul de Administrație al societății Conversmin SA. În 6 februarie, Florin Cîțu a mai semnat o decizie de numire în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este vorba despre PLUS-istul George Aurelian Cățean, membru al Biroului Național al partidului condus de Dacian Cioloș, responsabili pentru sectorul Rural și care, potrivit descrierii de pe site-ul oficial al formațiunii, „conduce o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale cu cifră de afaceri de peste două milioane euro”. Ca și ceilalți colegi „unși” în diverse funcții guvernamentale, ca urmare a trocului politic care ține în viață Guvernul Cîțu, Cățean este activ în câteva organizații non-guvernamentale cu implicare locală și regională.
Din 2017 a el început să se implice în Platforma România 100, coordonând Comunitatea Tematică Agricultură și Dezvoltare Rurală, iar începând cu 2018 s-a implicat în pregătirea și dezvoltarea PLUS, în Regiunea Centru.