x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cursuri de securitate cibernetică, de 1,5 milioane de lei, comandate de STS într-un parteneriat cu SRI

Cursuri de securitate cibernetică, de 1,5 milioane de lei, comandate de STS într-un parteneriat cu SRI

de Ion Alexandru    |    29 Apr 2022   •   07:55
Cursuri de securitate cibernetică, de 1,5 milioane de lei, comandate de STS într-un parteneriat cu SRI

Într-un parteneriat cu SRI, care este liderul asocierii, Serviciul de telecomunicații Speciale a scos la „mezat”, în toamna anului 2021, contractarea a nu mai puțin de 17 module de cursuri informatice, prin care câțiva specialiști ai acestui serviciu special să fie instruiți în utilizarea sistemelor informatice, prin asigurarea securității cibernetice. Valoarea totală estimată inițial a acestor module se ridica la nu mai puțin de 1.457.286 de lei cu TVA.

Ulterior, STS a decis să anuleze, pe cale administrativă, procedura de achiziție pentru 16 loturi, rămânând să fie atribuit doar unul singur, vizând cursuri pentru sistemul de operare Linux. Achiziție care a fost făcută cu două zile înainte de Revelion, dar care a fost revizuită după Paștele din anul în curs. Instruirea fiecărui cursant STS în acest domeniu costă, conform anunțului de atribuire, 12.442 de lei cu TVA. Iar prestatorul serviciilor este o companie care a mai derulat astfel de contracte cu DNA, DIICOT și Ministerul Apărării Naționale.

Serviciul Român de Informații, în calitate de lider al parteneriatului, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, ca partener în această asociere, au pus, la finalul anului trecut, bazele unui program privind implementarea unui proiect privind actualizarea și dezvoltarea sistemului național de protecție a infrastructurilor informatice cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenind din spațiul cibernetic. Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Competitivitate, prin Axa prioritară II – tehnologia informației și comunicațiilor pentru o economie digitală competitivă, având ca obiect specific creșterea gradului de utilizare a sistemelor, prin asigurarea securității cibernetice.

Sub această denumire pompoasă, în luna octombrie a anului trecut, Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat să facă o serie de achiziții, deoarece proiectul vizează, conform documentelor oficiale, „modernizarea sistemelor de securitate deja implementate în cadrul autorităților și instituțiilor publice, precum și interoperabilitatea sistemelor de securitate ce urmează a fi implementate și integrate cu sistemul informatic deja existent”.

În acest sens, la 2 octombrie 2021, STS a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, având ca obiect achiziția unor servicii de formare profesională în domeniul securității cibernetice, necesare pentru instruirea angajaților Serviciului de Telecomunicații Speciale responsabili cu administrarea și exploatarea tehnologiilor.

Tehnici de investigare a vulnerabilităților

Concret, planul de achiziții viza nu mai puțin de 17 loturi de cursuri ce urmau să fie contractate, pentru instruirea câtorva zeci de salariați STS, valoarea totală estimată de către autoritatea contractantă a acestor cursuri ridicându-se la 1.457.286 de lei cu tot cu TVA.

„Jurnalul” a luat la mână toate aceste loturi, pentru a vedea ce anume urmează sau urmau să învețe responsabilii STS. În primul rând, este vorba despre un curs avansat pentru specialiști, campus dintr-un curs practic pentru instrumente și tehnici de investigare a vulnerabilităților de tip I și de tip II, pentru cinci participanți, iar valoarea estimată a acestor cursuri era de 47.915 lei fără TVA.

Apoi, este vorba despre un curs pentru administratorii de sistem, împărțit în trei subcategorii. Mai exact, un curs pentru administratorii de rețea în vederea implementării unui mediu de cloud computing folosind platforma OpenStack, un curs similar pentru funcțiile de stocare distribuite, oferite de Red Hat și pentru capabilitățile de rețea oferite de OpenStack, la care se adaugă  un curs pentru instalare, configurare și mentenanță. Costurile estimate ale acestor cursuri erau de 162.436,14 lei fără TVA, pentru 6 cursanți.

Al treilea curs vizează un training avansat de Linux, pentru tip I și pentru tip II, pentru 8 cursanți, în valoare estimată de 85.050,42 lei fără TVA, urmat de un curs de implementare a comunicațiilor redundante în rețelele de tip Backbone, pentru doi cursanți, evaluat la 47.915,97 lei fără TVA.

Specializare în „ethical hacking”

Conform caietului de sarcini care a stat la baza licitării acestui contract, restul loturilor scoase la mezat de către STS vizau cursuri avansate de securitate perimetrală a rețelelor de comunicații și pentru soluții de VPN-uri, un curs avansat de securitate a rețelelor de acces la internet, un curs avansat de depanare/ diagnosticare a problemelor în rețea, un curs avansat pentru specialiști în analiza aplicațiilor malițioase sau un curs avansat pentru specialiști în analiza de tip forensic pentru sistemele informatice sau de comunicații.

Alte cursuri vizate se referă la securitatea sistemelor informatice cu sisteme de operare Linux/ Unix, la specializare în managementul evenimentelor și incidentelor de securitate la nivelul SOC, un curs de pregătire pentru specialiști în domeniul ethical hacking și securitatea dispozitivelor mobile sau un curs de pregătire în domeniul managementului securității informatice.

Au mai fost scoase la licitare alte cursuri pentru trei tipuri de formare în sistemul de operare Linux, un curs de pregătire pentru specialiști în domeniul ethical hacking și de auditare a securității sistemelor informatice, un curs avansat de pregătire în domeniul managementului securității informatice și un curs avansat pentru asigurarea securității în dezvoltarea software pe întreg ciclul de viață.

Lotul atribuit – 12.500 de euro de cursant

Toate aceste cursuri, cu excepția unuia singur, au rămas, însă, în fază de proiect, deoarece autoritatea contractantă, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale, a dispus, la data de 8 noiembrie 2021, anularea, pe cale administrativă, a 16 din cele 17 loturi pentru care, cu doar o lună înainte, anunțase organizarea unei licitații deschise pentru contractarea lor. 

Singurul lot pentru care, totuși, procedura de achiziție a continuat este cel notat în caietul de sarcini la poziția a treia, vizând cursurile avansate de Linux, compuse dintr-un curs avansat de Linux – Tip I și un curs avansat de Linux – Tip II. 

Din documentația de atribuire publicată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, rezultă că aceste cursuri sunt organizate pentru un număr de opt cursanți din cadrul instituției, fiind alocată pentru organizarea lor suma de 85.050,42 de lei fără TVA, respectiv de 101.210 lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cei opt cursanți, STS era dispus să plătească 12.651,25 de lei cu tot cu TVA. 

La data de 29 decembrie 2021, cu două zile înainte de Revelion, licitația a fost finalizată prin încheierea contractului nr. 798077/2021, în valoare de 83.650 de lei fără TVA, respectiv de 99.543,5 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că, pentru fiecare cursant care participă la aceste cursuri de instruire, STS va achita 12.442,9 lei cu TVA.

Contractul a fost adjudecat de către compania bucureșteană SC Kluger Training SRL și, inițial, avea o durată de 12 luni. Ulterior, însă, la data de 27 aprilie 2022, Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat modificarea contractului, mai exact a duratei sale, de la 12 la 8 luni, invocând riscul de a nu fi exclusă perioada de implementare a proiectului, având în vedere faptul că perioada estimată de prestare a serviciilor era 1 martie - 1 august 2022.

Societatea contractată a prestart servicii similare pentru DNA, DIICOT și pentru Ministerul Apărării

Compania căreia STS i-a atribuit acest lot, SC Kluger Training SRL, a luat ființă în data de 24 septembrie 2019 și, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, are drept unic asociat și administrator pe Lili Vasile-Rădulescu. Obiectul principal de activitate al companiei este „alte forme de învățământ”.

Serviciul de Telecomunicații Speciale nu este singura entitate din zona apărării și securității naționale cu care SC Kluger Training SRL a derulat contracte în ultimii ani. Spre exemplu, în primul an al pandemiei de Covid-19, la 27 noiembrie 2020, societatea a fost selectată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a presta servicii de formare profesională.

Mai exact, PÎCCJ a contractat servicii specializate de formare profesională dedicate specialiștilor din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel, din cadrul Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Specialiștii acestor structuri au fost instruiți, astfel, în analiza informațiilor. Proiectul în cadrul căruia au fost organizate aceste cursuri poartă denumirea de „întărirea capacității Ministerului Public de a pune în executare unele proceduri probatorii privind perchezițiile informatice. Cursurile, care s-au derulat online, au costat 99.000 de lei fără TVA, respectiv 117.810 lei cu TVA inclusă.

UM 02499 București, printre clienții companiei

Aproximativ un an mai târziu, aceeași companie a fost desemnată câștigătoare a unui lot dintr-un contract scos la licitație de către Unitatea Militară UM 02499 București. Aceasta este Comandamentul Apărării Cibernetice din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), înființat în data de 1 decembrie 2018, sub conducerea șefului Statului Major al Apărării.

Atunci, UM 02499 București a contractat mai multe cursuri de formare informatică, iar lotul al doilea, constând într-un curs în Vmware vSphere 7 – instalare, configurare și management, pentru cinci cursanți, a fost adjudecat în data de 28 octombrie 2021, de către SC Kluger Training SRL, pentru 37.500 de lei fără TVA, adică 42.483 de lei cu TVA inclusă.

 

×