x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cutremur la Poliţia Timiş, cu replică la PDL Timiş

Cutremur la Poliţia Timiş, cu replică la PDL Timiş

de Mircea Opris    |    25 Iul 2011   •   21:00
Cutremur la Poliţia Timiş, cu replică la PDL Timiş

Chestorul Liviu Popa, seful Politiei Romane, a venit in control in judetul Timis dupa scandalul izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute la Deta. Ministrul de Interne, Traian Igas, a cerut o ancheta in acest caz. Popa s-a oprit la sediul IPJ Timis, dupa care a plecat la Deta pentru verificari. Intre timp, fiul mai mic al primarului si trei complici au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Seful Politiei Romane a sosit, luni dimineata, la sediul Inspectoratului de Politie al judetului Timis. Oficialul IGPR a avut o intrevedere cu seful inspectoratului timisean, Gheorghe Popescu, pe tema scandalului izbucnit in noaptea de sambata spre duminica in orasul Deta.

Popa s-a indreptat apoi spre loca­litatea in care s-a intamplat totul pentru a discuta cu seful politiei de acolo. Mai mult, si ministrul Traian Igas a dispus efectuarea unei anchete in acest caz. Surse din cadrul IPJ Timis sustin ca printre politistii care vor fi cercetati la Deta se numara chiar seful politiei din localitate. Ceea ce ridica semne de intrebare este modul in care au intervenit politistii in scandalul sangeros de la Deta si capacitatea lor de a tine lucrurile sub control. Dincolo de neglijenta politistilor, dar si de posibila tainuire a unor fapte ilegale, ministrul Igas a cerut acest control, pentru ca scandalul readuce in atentie traficul ilegal de tigari la granita cu Serbia, teoretic stopat dupa actiunea DGA din februarie din Vama Moravita.

Demisii la politie, probe alterate
Comandantul IPJ Timis, Gheor­ghe Popescu, a declarat ca a cerut inca de duminica demisia lui Viorel Golosie, seful politistilor din Deta, insa nu a primit nimic din partea acestuia, pana la momentul declaratiei. Mai mult, Popescu a dispus cercetarea prealabila a lui Golosie si a altor patru politisti din Deta. seful IGPR s-a deplasat la fata locului, in localitatea Deta, unde, in functie de concluziile anchetei interne, va dispune demiterea sefului politiei din oras.

Chestorul Liviu Popa a afirmat ca seful IPJ Timis a cerut in repetate randuri demisia lui Viorel Golosie. La randul lui, Popescu a spus ca a cerut demisia sefului Politiei Deta si pentru faptul ca nu i-a monitorizat indeajuns de bine pe fratii Roman si a dispus monitorizarea acestora de catre un alt compartiment, Serviciul de Investigatii Criminale. De asemenea, lui Golosie i se mai reproseaza si traficul crescut de tigari de contrabanda din zona, precum si faptul ca in ultima jumatate de an nu a primit nici o persoana in audienta.

Seful Politiei Romane a declarat ca informatiile pe care le detine in acest moment despre incidentul de la Deta sunt contradictorii. Unii martori sustin ca politia a fost de fata in timpul altercatiei, iar altii ca oamenii ar fi intervenit ulterior. Oficialul IGPR a precizat ca daca prima varianta se confirma Golosie ar fi trebuit sa-si prezinte deja demisia.

Jurnalul National a relatat inca de ieri faptul ca prima arma afisata in timpul scandalului a fost un pistol, lucru pe care politistii au omis sa il precizeze, in ciuda zecilor de martori oculari din discoteca, oameni care l-au vazut pe Stefan Alexandru, unul dintre cei injunghiati, cu arma in mana. Mai mult, politistii au luat declaratii doar de la martori care ii acuzau pe Bogdan si Calin Roman, fiii primarului. In plus, politistii au alterat mai multe probe din locul unde a avut loc tentativa de omor. Sabia a fost ridicata de un politist care nu purta manusi, desi arma a fost retinuta pentru amprentare. Mai grav, imensa pata de sange de peste drum de bar, chiar in fata Parchetului si a Judecatoriei Deta, nu a fost conservata ci a fost calcata chiar de rotile masinilor de politie sosite acolo. Incidentul armat s-a produs sub ochii politistilor locali, iar imagini exista de la cel putin trei camere video de supraveghere de la bar si de la doua banci de pe strada.

Fumuri cu iz politic
Dincolo de problemele din politie, scandalul readuce in atentie traficul ilegal de tigari. Teoretic stopat dupa descinderile DGA din Vama Moravita, din luna februarie, fenomenul nu s-a oprit. Astfel au aparut acuzatii publice conform carora fiii primarului Petru Roman si grupul lor de prieteni, prezenti la scandalul din discoteca, cer taxa de protectie celor care se ocupa cu traficul ilegal de tigari dinspre Serbia. Trebuie spus ca una dintre victime, pistolarul Stefan Alexandru, a declarat ca Bogdan Roman se ocupa cu traficul de tigari. Acesta a mai adaugat ca a facut plangere la Politie in acest sens. Mai mult, Stefan Alexandru a spus ca Bogdan Roman ascunde tigarile in cladirea Primariei Deta, iar politia din localitate nu face nimic.

Aceste informatii scandaloase le confirma si surse din cadrul serviciilor de infromatii care supravegheaza grupul de mai bine de patru luni. In plan politic, scandalul este o lovitura grea pentru organizatia PDL Timis, primarul Petru Roman fiind membru al acestui partid. Culisele dezvaluie faptul ca primarul din Deta, cat si seful politiei locale au fost pasuiti datorita protectiei primite indirect prin conexiunile deputatului Gheorghe Ciobanu, care are colegiul parlamentar pe zona respectiva. Fost sef la Directiei Regionale Vamale Timis, Gheorghe Ciobanu se bucura de o mare popularitate in localitatile din zona de frontiera. Cu sase perechi de fini, toti lucratori vamali, suspiciunile planeaza asupra acestuia. In vizor se afla si presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc. Surse din cadrul partidului sustin ca acesta nu ar fi strain de scandalul declansat de fiii primarului din Deta, un apropiat al deputatului Gheorghe Ciobanu, in scopul compromiterii celor doi colegi de partid. Pe de alta parte, in urma reorganizarii directiei vamale timisene, Ostaficiuc a insistat pentru numirea in fruntea directiei regionale a lui Gabriel Moldovan, care a mai fost sef la Directia Regio­nal-Vamala Timisoara si pus apoi pe diverse posturi din sistemul vamal.

Miting in fata judecatoriei
Aproximativ 150 de persoane s-au adunat ieri dupa-amiaza in fata Judecatoriei Deta, care jude­ca cererea de arestare preventiva a fiilor primarului din localitate si a altor trei persoane, infor­mea­za Mediafax. O parte din oameni au declarat ca au venit pentru a-l sustine pe primarul Petru Roman, ei acuzand ca s-au adus acu­za­tii nefondate impotriva edilului. Sustinatorii primarului Petru Roman afirma ca acesta nu are nici o legatura cu conflictul izbucnit in noaptea de sambata spre duminica pe o terasa din Deta si nu ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie inlaturat din functie din cauza unor presupuse fapte co­mise de fiii sai. De cealalta parte, rudele si susti­na­torii tine­rilor agresati sustin ca s-au adunat in fata Judecatoriei Deta pentru a fi siguri ca se va face dreptate, iar suspectii retinuti vor primi mandate de arestare preventiva.

UPDATE

Fiul cel mic al primarului din Deta, Calin Roman, si alti trei tineri suspectati de implicare in conflict au fost arestati preventiv, luni seara, de Judecatoria Deta, pentru 29 de zile, fiul cel mare fiind arestat in lipsa. Totodata, Judecatoria Deta a emis mandat de arestare in lipsa pentru 30 de zile pe numele lui Bogdan Roman, fiul cel mare al primarului din Deta, care este cautat de catre anchetatori, care l-au dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, fiind suspectat ca a taiat cu sabia trei tineri in urma conflictului din localitate.
Fata de cei cinci a fost pusa in miscare actiunea penala printr-o ordonanta emisa luni, acuzatiile fiind de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, mai multe infractiuni de lovire-forma tip si agravata. Pentru Bogdan Daniel Roman a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunea de port fara drept al cutitului in locuri publice.

×
Subiecte în articol: deta scandal deta primarul din deta