Aceeași firmă a mai derulat, tot anul trecut, contracte și cu CET Govora, dar și cu Romgaz. De altfel, directorul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burnan, este membru al PNL Gorj, organizație politică teritoriale condusă, până anul trecut, de către Dan Vîlceanu.
Conform anunțurilor de atribuire ale CE Oltenia, publicate pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), SC Trefo SRL pare un „salariat” permanent al Complexului. Astfel, în 3 ianuarie 2022, firma a primit, fără licitație, un contract de 47.124 de lei fără TVA, pentru furnizarea de oțel pentru asigurarea bazei materiale necesară funcționărilor de lucru în cadrul subunităților miniere. După care, la 4 februarie, primește, împreună cu Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare, un contract de 704.511,9 lei cu TVA pentru livrarea de tamburi de antrenare. Tot atunci, împreună cu SC Trutin Industry, SC Trefo SRL primește un contract de 1.732.949,4 lei cu TVA, pentru livrarea de piese de schimb pentru mori de cărbune, bare și palate. Apoi, în 12 mai 2022, aceeași companie a primit un contract de 177.072 de lei cu TVA, pentru furnizarea de oțel pătrat. La 6 aprilie și 12 mai, împreună cu Grupul de Reparații Industriale și Montaj Excavatoare și Uzimet Industry, SC Trefo SRL a primit de la CE Oltenia contracte de 8.646.883,9 lei cu TVA, pentru servicii de reparații mecanice la excavatoarele aparținând UMC Jilț și UMC Rovinari.
Ulterior, în 25 mai 2022, a mai livrat către CE Oltenia table diverse pentru revizii și reparații, de 297.659,9 lei cu TVA.
Tablă, oțel, blindaje și tamburi
Iar lista contractelor este mult mai lungă. La 5 aprilie, societatea a furnizat tamburi pentru antrenare, de 116.039,3 lei cu TVA. SC Trefo SRL a fost contractată, la 26 iunie, pentru reparații la cuvele de excavator, pentru 342.822,3 lei cu TVA, și, la 7 iulie, pentru furnizarea de grătare metalice cu rampă, în valoare de 315.761,7 lei cu TVA, Apoi, în 19 iulie, firma în cauză a primit un contract de 939.775,1 lei cu TVA pentru furnizarea de blindaje de carcasă pentru S.E. Rovinari.
La data de 1 august, SC Trefo SRL a mai livrat CE Oltenia oțel rotund laminat, în valoare de 163.084,2 lei cu TVA. Aproape două luni mai târziu, în 18 octombrie, se încheie un contract de 744.047,8 lei cu TVA pentru livrarea de piese pentru grătar postardere, iar în 23 septembrie 2022, compania este contractată să furnizeze piese de schimb pentru mori de cărbune, în valoare de 470.925,8 lei cu TVA. În aceeași zi, SC Trefo SRL își adjudecă un alt contract, de 919.778,4 lei cu TVA, pentru furnizarea de seturi de reparații tamburi.
Lucrurile au continuat și în luna noiembrie, când, pe data de 1, firma mamei lui Dan Vîlceanu a primit de la CE Oltenia un contract de 963.121,2 lei cu TVA, pentru furnizarea unor utilaje.
Ultimul contract din anul 2022 pe care SC Trefo SA l-a încheiat cu Complexul Energetic Oltenia este din 15 decembrie, are valoarea de 189.084,2 lei cu TVA și vizează livrarea de oțel rotund.
Un dosar început de ANAF, clasat de Parchetul General
SC Trefo SRL, firma mamei lui Dan Vîlceanu, este cunoscută pentru „lipiciul” de care beneficiază, de ani de zile, pe lângă contractele companiilor de stat. Acest lucru a fost dezvăluit și de presă, prin anchete jurnalistice. În acest sens, compania a făcut, până în 2020, inclusiv obiectul unui dosar penal. Presa a dezvăluit că, în 2021, acest dosar de evaziune fiscală în care erau vizaţi Dan Vîlceanu şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unor surse judiciare citate de G4 Media.
Ancheta ar fi plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu. În 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo SRL.
Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi proveneau din zone diferite ale ţării.
Aceeași companie a mai derulat contracte cu CET Govora și Romgaz
La un calcul simplu, așadar, suma contractelor plătite de Complexul Energetic Oltenia, anul trecut, în care a fost implicată SC Trefo SRL, se ridică la 17.010.783,9 lei cu TVA. Însă, CE Oltenia nu este singura entitate a statului care a făcut afaceri cu firma mamei deputatului Dan Vîlceanu.
O altă astfel de entitate este CET Govora, care a încheiat cu SC Trefo SRL două contracte, în valoare totală de 571.432,7 lei cu TVA. Primul a fost parafat la data de 3 august 2022 și a vizat furnizarea de tablă din oțel, în valoare de 163.084,2 lei cu TVA. Al doilea contract datează din 5 septembrie 2022, are o valoare de 408.348,5 lei cu TVA și se referă la servicii de reparare tamburi de antrenare și de tamburi liberi la utilajele miniere.
SC Trefi SRL a încheiat, tot în anul 2022, trei contracte și cu Societatea Națională Romgaz SA, în valoare totală de 1.294.666,7 lei cu TVA. Acestea au fost semnate în 12 mai, 11 august și 5 septembrie și se referă la servicii de reparații capitalizabile habe, la furnizarea de plăci, benzi și table pentru construcții, respectiv la furnizarea de habă metalică, de zece metri cubi, cu capac.