x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De ce a fost mazilit procurorul Iacobescu

De ce a fost mazilit procurorul Iacobescu

de Petru Zoltan    |    23 Iun 2014   •   21:44
De ce a fost mazilit procurorul Iacobescu
Sursa foto: www.gazetanoua.ro
Şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea, fostă Drăguţ, a ţinut dosarul “Bercea-Băsescu” la sertar
Procurorul Eugen Iacobescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost primul care a instrumentat dosarul lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, în care era cercetat pentru tentativă de omor. În dimineaţa zilei de 24 martie 2011, aproximativ 200 de poliţişti şi jandarmi au descins în locuinţele deţinute de Sandu Anghel, şi ale rudelor sale, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ancheta a fost condusă de procurorul Iacobescu. Câteva ore mai târziu, un cotidian central relata că “potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor (în articolul ziarului fiind consemnat numele procurorului Eugen Iacobescu) care au făcut percheziţii la locuinţe ale lui Sandu Anghel şi ale fraţilor acestuia din Drăgăneşti-Olt şi Slatina, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, ar fi fost mituit de Bercea Mondial cu suma de 300.000 de euro, pentru a interveni într-unul din dosare, urmând ca acesta să mai primească 400.000 de euro”. Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu a reacţionat imediat spunând că nu a discutat niciodată cu Anghel despre vreun dosar. “Cred că este imposibil ca un anchetator să facă astfel de afirmaţii. În mod normal, ar fi trebuit să vină să mă aresteze, dacă ar fi ceva de felul ăsta adevărat, nu să se fi dus la un ziar”, spunea atunci Mircea Băsescu. Dorinţa i-a fost respectată în tocmai după trei ani.

O zi mai târziu, pe 25 martie 2011, procurorului Iacobescu i-a fost luat dosarul “Bercea Mondial”, de către şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea, fostă Drăguţ. Un an mai târziu, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să-l sancţioneze pe procuror disciplinar, fiind mutat timp de trei luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Ponea apărată de CSM
Procurorul Elisabeta Ponea a ţinut sub papuc dosarul în care existau informaţii legate de implicarea lui Bercea Mondial şi a lui Mircea Băsescu în coruperea sistemului judiciar din România. În vara anului 2012, Elisabeta Ponea s-a plâns CSM să-i apere reputaţia după ce presa a semnalat că familia sa va conduce instiutuţiile judiciare din zonă. Scandalul a apărut în presă după ce soţul ei, Ştefan Ponea a fost numit în fruntea Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Mehedinţi.
De numele procurorului Elisabeta Ponea, fostă Drăguţ, presa locală a scris că este o apropiată a interlopului Doru Petrescu, poreclit Doru Măgaru', cel care a stat la masă cu preşedintele României, Traian Băsescu, în timpul unei vizite în localitatea Băileşti. Doru Măgaru a fost cercetat în mai multe dosare, dar de fiecare dată a fost declarat nevinovat. Elisabeta Ponea şi-a lăsat amprentele şi pe dosarele “Gorbunov” şi “Manţog”. În 2008, Gorbunov a fost eliberat de magistraţii doljeni. Liderul PDL, Ionel Manţog autorul unui accident auto în care şi-a pierdut viaţa o persoană a fost acuzat de ucidere din culpă. Peste toate aceste dosare, Elisabeta Ponea a pus batista.


×