Primăria Municipiului Iași, condusă de fostul PSD-ist, actualul liberal Mihai Chirica, a reușit să atribuie un contract finanțat din fonduri nerambursabile, pentru care a primit dezlegare de la instituțiile abilitate în 2020, contractând, săptămâna trecută, serviciile unei companii cu sediul în Negrești, județul Vaslui. Această companie a aparținut, până în toamna anului trecut, unui afacerist local, Bogdan Cioncu, urmărit penal de DNA, trimis în judecată în 2017 și condamnat definitiv, tot anul trecut, într-un dosar care are legătură tot cu un contract cu statul, în care a folosit date false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Compania implicată la acel moment în această fraudă a fost condamnată de către Curtea de Apel Iași la o amendă penală de 200.000 de lei și interzicerea, pentru o perioadă de trei ani, să mai participe la licitații publice. Bogdan Cioncu a găsit, însă, portița de a scăpa de aceste constrângeri, implicându-și propria mamă în aceste afaceri, către care, la mijlocul anului trecut, a transferat toate părțile sociale ale companiei condamnate, dar și ale societății care a primit, în cursul acestei luni, de la Primăria Municipiului Iași, un contract de lucrări de construcții în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Primăria condusă de Mihai Chirica anunță atribuirea unui contract de execuție de lucrări aferente Proiectului Integrat de regenerare urbană și socială, din zona Cicoarei, Iași, denumit “Centrul Multifuncțional Cicoarei”. Aceste lucrări au fost contractate, conform anunțului publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), prin procedură simplificată, fără organizarea unei licitații deschise sau a unei licitații electronice, cu precizarea că plata lucrărilor este asigurată preponderent din fonduri externe. Mai exact, 85% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 13 la sută este asigurată din bugetul de stat și doar 2 procente sunt asigurate de la bugetul local.
Valoarea inițială estimată a acestui proiect, fără cheltuieli diverse neprevăzute, era de 12.554.467 de lei fără TVA, iar valoarea cu tot cu utilaje, echipamente, tehnologie și funcționalități care ar fi presupus și montaj ar fi adus proiectul la încă o cheltuială de 1.638.052 de lei fără TVA.
În cele din urmă, Primăria Municipiului Iași a încheiat, în 12 februarie 2021, contractul nr. 16792/ 2021, la un preț final de 11.919.725 de lei fără TVA, respectiv de 14.184.472,75 de lei cu TVA inclus (adică 2.955.098,5 euro). Prestatorul contractului de lucrări contractat se numește SC Katar Conneg SRL, o companie cu sediul în Negrești, județul Vaslui.
Firmă înființată în timpul procesului penal și transferată în familie
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (RECOM) SC Katar Conneg SRL este o companie înființată în anul 2018, având, în prezent, drept sociat unic și administrator o doamnă pe nume Maria Cioncu, domiciliată tot în Negrești, născută în data de 6 octombrie 1956. La momentul înființării societății, în 17 decembrie 2018, compania avea doi asociați persoane fizice, respectiv Maria Cioncu și fiul acesteia, Bogdan Cioncu, născut la data de 30 ianuarie 1980 domiciliat la aceeași adresă. Obiectul de activitate declarat este lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
În data de 4 septembrie 2020, însă, cei doi patroni se reunesc într-o adunare generală și decid ca Bogdan Cioncu să-i cesioneze mamei sale toate părțile sociale pe care le deținea a SC Katar Conneg SRL (95% din firmă), precum și să-i predea acesteia mandatul de administrator.
Tot de la Registrul Comerțului mai aflăm că Bogdan Cioncu a controlat, începând cu anul 2016, o altă companie locală de construcții, denumită SC Elitconstruct SRL, cu sediul în incinta fabricii FUC Negrești. În data de 29 octombrie 2020, însă, și în structura acționatului SC Elitconstruct SRL a avut loc o mișcare identică cu cea petrecută în cazul SC Katar Conneg SRL, societatea care a primit, în 12 februarie, contracul de 3 milioane de euro de la Primăria Municipiului Iași.
Mai exact, Bogdan Cioncu, care deținuse, până atunci, calitatea de asociat majoritar al companiei și funcția de administrator, a decis să părăsească și această societate comercială, cessionându-i mamei sale, Maria Ciocu, toate părțile sociale, precum și mandatul de administrator. Astfel încât, Maria Cioncu este, în prezent, unicul asociat al celor două companii și administratorul acestora.
Toate bune și frumoase, dacă nu am fi aflat, printre altele, că atât Bogdan Cioncu, cât și firma Elitconstruct au suferit o condamnare penală definitivă într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Condamnare care s-a petrecut cu una, respectiv două luni înainte de aceste mișcări ale capitalului social al celor două companii și cu șase luni înainte ca SC Katar Conneg SRL să fie aleasă de Primăria Municipiului Iași să construiască, pe fonduri nerambursabile, centrul multifuncțional din zona Cicoarei.
Doi ani de închisoare cu suspendare, fără să mai poată conduce firme. Compania, interzisă de la licitații publice
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași dispuneau, în data de 8 august 2017, trimiterea în judecată a lui Bogdan Cioncu, fost administrator a SC Elitconstruct SRL Negrești, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau de prezentare cu rea-credință de documente ori de declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul obținerii fără drept de fonduri europene. De asemenea, a fost trimisă în judecată și compania Elitconstruct SRL, ca inculpat persoană juridică, pentru săvârșirea acelorași infracțiuni.
În rechizitoriul DNA Iași, transmis judecătorilor de la Tribunalului Vaslui, instanța competentă teritorial să soluționeze cauza, se menționează faptul că, în cursul anului 2011, în contextul realizării unui proiect intitulat “Creare parc nou în Municipiul Huși”, finanțat din fonduri nerambursabile, Bogdan Cioncu, în calitate de administrator al companiei SC Elitconstruct SRL Negrești, a depus la Primăria Huși, care era beneficiarul lucrărilor, mai multe înscrisuri inexacte, constând în facturi și situații de lucrări, care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale de construcție cu suma de 533.548 de lei. Luând de bune aceste înscrisuri, Primăria Huși a prezentat, la rândul ei, documentele la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (condus, la acel moment, de Elena Udrea), demers care, spun procurorii, a avut drept rezultat obținerea fără drept de către respectiva administrație publică locală a sumei de 686.399 de lei.
După punerea în mișcare a acțiunii penale în acest dosar, Ministerul Dezvoltării Regionale, devenit, între timp, și al Fondurilor Europene, a decis să se constituie parte civilă în cauză, iar procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale lui Bogdan Cionca și ale companiei SC Elitconstruct SRL.
După epuizarea judecării fondului, Tribunalul Vaslui a decis achitarea inculpaților. Însă DNA a formulat apel, pe care l-a câștigat. Iar în data de 21 august 2020, prin Decizia Penală nr. 602, Curtea de Apel Iași a decis să-i aplice lui Bogdan Cioncu o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe o durată de încercare de trei ani, după ce, în prealabil, a schimbat încadrarea faptei în participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. De asemenea, SC Elitconstruct SRL, pe care Cioncu a predat-o mamei sale două luni mai târziu, a primit o condamnare la plata unei amenzi penale de 200.000 de lei. Atât patronul, cât și compania sunt obligați să restituie Ministerului Dezvoltării Regionale suma de 686.399 de lei, reprezentând prejudiciul, la care sunt calculate și penalități.
Mai interesant este faptul că, pe lângă condamnarea cu suspendare, lui Bogdan Cioncu i-au fost restrânse, pe o perioadă de trei ani, drepturile de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, precum și de a ocupa funcția sau de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea acestor infracțiuni. Iar SC Elitconstruct SRL a primit, la rândul ei, interdicția de a mai participa, pe o durată de trei ani, la proceduri de achiziții publice.
Proiectul Cicoarei, promovat pe Facebook de edilul Chirica
Iată, însă, cum, prin schimbarea firmei și a asociatului unic, chiar dacă acesta este nimeni alta decât mama celui condamnat în dosarul cu pricina, Bogdan Cioncu reușește, în continuare, să pună mâna pe contracte grase cu statul. Iar statul, în cazul nostru Primăria Municipiului Iași, condusă de PNL, prin Mihai Chirica, nu are nicio problemă cu această poveste.
Katar Conneg SRL, companie controlată, prin mama sa, de Bogdan Cioncu și înființată în perioada în care era judecat pentru fraude cu fonduri nerambursabile europene, va construi, conform caietului de sarcini întocmit de Primăria Iași, un centru multifuncțional în zona Cicoarei, din Iași, pentru activități educaționale, culturale și sociale, având ca public-țintă persoanele defavorizate care trăiesc în această zonă. Proiectul de finanțare a fost depus în cadrul Axei 4.3 POR în luna martie a anului 2019 și a fost semnat în plină stare de urgență, în mai 2020. Centrul cate urmează să fie ridicat pe strada Sofia Nădejde, la numărul 30, are drept scop reamenajarea incluziunii sociale și îmbunătățirea fondului construit al zonei Cicoarei.
Autoritatea contractantă susține că proiectul vine în contextul necesității de a asigura pentru populația din această zonă marginalizată a municipiului Iași – populație preponderent de etnie romă - o regenerare din punct de vedere social, prin asigurarea unui cadru optim de realizare a activităților educative, culturale și recreative, pentru persoanele aflate în risc de sărăcie și de excluziune socială. În acest sens, amenajarea amplasamentului contractat este dictată de necesitatea stringentă de a reabilita zona de studiu, care, în situația actuală, nu are o funcție clar definită, și de a îmbunătăți condițiile de viață a locuitorilor vizați.
Centrul multifuncțional ce va fi ridicat, în termen de doi ani, de firma familiei Cioncu, va avea o structură dihotomică, fiind format din două segmente de importanță majoră, respectiv zona de loisir și zona culturală. Segmentul de loisir va avea natură duală, fiind reprezentat ca funcțiune principală de sală de sport, la nivel competițional, care să permită desfășurarea jocurilor cu spectatori, și sală de spectacole, cu o capacitate maximă de 120 de locuri. Segmentul dedicat educației va cuprinde săli de coworking, săli de IT și o bibliotecă.
Suprafața totală a complexului se desfășoară pe nu mai puțin de 3.159,5 metri pătrați.