x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara câștigă, din birou, cât zece mineri de la Lupeni în subteran

Directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara câștigă, din birou, cât zece mineri de la Lupeni în subteran

de Ion Alexandru    |    24 Feb 2021   •   07:57
Directorul general de la Complexul Energetic Hunedoara câștigă, din birou, cât zece mineri de la Lupeni în subteran

Salariile, neplătite cu lunile, pentru care minerii de la Mina Lupeni au protestat, închizându-se timp de șapte zile în subteran, reprezintă a zecea parte din indemnizația lunară pe care o încasează fostul coleg al ortacilor, actualul director general al Complexului Energetic Hunedoara. Iar un alt fost coleg al minerilor în cauză, pensionat, între timp, și care a devenit administratorul special al Complexului, în cadrul procedurii de insolvență, a câștigat, într-o lună și jumătate, de aproape opt ori decât un lucrător de la Lupeni care nu și-a mai primit salariul. Conducerea CNH, criticată aspru de protestatari, este plătită bine și, în mare parte, are susținere politică din partea PNL. Unii dintre șefi sunt membri de partid, au neveste care lucrează în instituții publice locale sau chiar ei înșiși fac politică. 

 

Ortacii de la Mina Lupeni câștigă, așa cum au arătat chiar ei, salarii de mizerie, cuprinse între 1.700 de lei și 2.500 de lei lunar, în condițiile în care, odată intrați în subteran, pentru a extrage cărbunele, nu au și certitudinea că vor mai ieși de acolo. Iar condițiile de lucru, demne de Evul Mediu, frizează orice imaginație, mai ales că, în ultimii ani, conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a mai asigurat echipamentele necesare. Sub imperiul incertitudinii privind plata salariilor restante, acești oameni, împreună cu familiile lor, așteaptă, aproape cu resemnare, ca Guvernul să le închidă minele și să-i lase, la propriu, fără loc de muncă.

Ei bine, în tot acest timp, șefii de la CNH au salarii de până la aproape de zece ori mai mari decât cei care trudesc pe brânci în subteran. 

 

Pe cine au “uns” administrator special

 

Cazul fostului lor coleg de la Mina Lupeni, electrician ieșit la pensie, Ioan Cristian Roșu, este exemplul cel mai elocvent posibil cu privire la cât de mult cântărește intrarea în politică și, mai ales, să intre în anturajul cui trebuie. Pe site-ul oficial al Complexului Energetic Hunedoara, societate cu capital integral de stat, aflată în procedură de insolvență, apare că entitatea îl are ca administrator special pe acest Ioan Cristian Roșu. Numirea sa a fost decisă în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 25 noiembrie 2019, ședință la care au participat administratorul judiciar stabilit de judecătorul sindic pe masa căruia se află dosarul de insolvență, respectiv SC Expert Insolvență SPRL Deva, și Cornel Bobalcă, reprezentantul asociatului unic al CEH, Ministerul Economiei și Energiei, condus, la acel moment, de Virgil Popescu. Prin votul lui Cornel Bobalcă, s-a numit în calitate de administrator special în procedura insolvenței Ioan Cristian Roșu, pe de o parte, și, pe de altă parte, s-a stabilit ca remunerația brută a acestuia, pentru perioada în care este menținut dreptul de administrare a Complexului Energetic Hunedoara, să fie în cuantum de trei ori media pe ultimele 12 lunii a câștigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfășurată, conform obiectivului principal de activitate. Sursa de finanțare a salariului lui Roșu este bugetul de privatizare al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, potrivit documentului încheiat la acel moment.

 

Salariile “babane” ale directorilor, pe spinarea ortacilor

Odată dobândită calitatea de administrator special, electricianul pensionat Ioan Cristian Roșu a fost nevoit să depună declarații de avere și de interese. A făcut-o la șapte luni de la numire, în data de 10 iunie 2020, în document menționând că, în ultimul an fiscal (adică până la finalul anului 2019), a încasat pentru activitatea prestată la Complexul Energetic Hunedoara suma de 15.184 de lei. Practic, pentru o lună și cinci zile.

La această indemnizație însemnată se mai adaugă și suma de 45.540 de lei, pe care a încasat-o, în cursul anului 2019, de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara. 

“Jurnalul” a luat la mână declarațiile de avere ale tuturor membrilor cu funcții de conducere de la CEH SA, conform anului 2020. Astfel, directorul General, Samuel Dioane, încasează un salariu anual de 191.064 de lei (15.922 de lei lunar). Acesta a activat, în trecut, ca muncitor necalificat, lăcătuș subteran, sondor și inginer mecanic la Mina Lonea. În 2006, a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, iar în 2008 a devenit șeful grupei de salvatori minieri de la această unitate de exploatare. În 2016, a fost numit șef serviciu transport electromecanic, apoi inginer-șef și director al Exploatării Miniere Lonea. 

Directorul tehnic de dezvoltare, Ioan Conț, declară, în documentul completat, venituri salariale anuale de 77.339 de lei, iar directorul economic Carmen Tașcău un salariu anual de 71.674 de lei. 

Directorul Comercial, Nelu Ardelean, a încasat în ultimul an fiscal un salariu de 86.290 de lei, iar șefa de “juridic”, Dumitrela Gabriela Iosip, 97.500 de lei. Cosmin Lucian Chiuzan, care ocupă funcția de director al Direcției Miniere, a încasat un salariu anual de 101.141 de lei. Soția acestuia a ocupat, până anul trecut, un post de consilier în cadrul Primăriei Petroșani. 

Ștefan Lucian Luverdo este, din 12 decembrie 2020, director al Direcției Energie din CEH SA și, conform ultimei declarații de avere, arată că a încasat un salariu de 45.500 de lei. Acesta este și membru al organizației PNL Hunedoara. 

 

Fostul electrician PDL-ist s-a orientat, lipindu-se politic de fosta senatoare Carmen Hărău

 

Revenind la administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, aflăm că acesta, pe lângă calitatea sa de fost electrician de mine, este și om politic, aflat în siajul unui fost senator al României. 

Ioan Cristian Roșu a depus, în aprilie 2012, o declarație de avere în calitate de candidat la Consiliul Local Lupeni, din care rezultă că, la acel moment, lucra ca electrician la Exploatarea Minieră Lupeni, de unde încasa un salariu anual de 34.674 de lei. În declarația de interese de la aceeași dată, scrie negru pe alb că era membru al Sindicatului “Muntele” și președinte al PDL – Organizația Lupeni. 

După alegerile locale din 2012, Roșu a obținut mandatul de consilier local, iar salariul său de la CEH crescuse la 40.470 de lei pe an, la care se adăuga indemnizația de consilier de 6.846 de lei. Așa se face că, pe lângă apartamentul de 52,66 de metri pătrați pe care îl avea, din 1995, în Lupeni, în 2014 și-a permis să-și achiziționeze și un garaj cu suprafața de 31 de metri pătrați. 

În 2016, Roșu a candidat pe listele PNL și a obținut un alt mandat de consilier local, lucru care s-a repetat și anul trecut, în 27 septembrie, cu ocazia alegerilor locale. Detaliul care iese în evidență, însă, din declarația de avere depusă în această calitate este acela că Ioan Cristian Roșu a lucrat, din luna februarie, până în decembrie 2019, ca și consilier parlamentar la Cabinetul parlamentar al fostei senatoare PNL Carmen Hărău, de unde a încasat venituri de 17.670 de lei. 

La începutul anului trecut, Asociația Civică Solidaritatea Hunedoreană (ACSH) a sesizat Parchetul și Agenția Națională de Integritate (ANI) cu privire la faptul că, la data de 29.11.2019,  ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis prim-ministrului României Ludovic Orban scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019, prin care a solicitat în mod direct reducerea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale. Scrisoarea a fost motivată pe faptul că societatea comercială ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu poate face față concurenței pe piața de desfacere din cauza prețurilor mari la energie. Ajutorul solicitat de la Guvernul Orban a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A., ci și pentru alte multinaționale, se arată în documentul citat. La promovarea acestei afaceri ar fi intervenit însăși fosta senatoare Carmen Hărău, a cărei legătură economică cu ArcelorMittal Hunedoara S.A. sunt confirmate de informațiile oficiale de la Registrul Comerțului, care atestă faptul că S.C ArcelorMittal Hunedoara S.A. este acționar minoritar, cu 3,1288%, la Firma S.C. RECOM SID  S.A., deținută de fosta senatoare liberală Carmen Eleonora Hărău în proporție de 48,425%, de soțul acesteia, Lucian Hărău, în proporție de 48,425%  și de alți acționari minoritari, parteneri de afaceri, cu 0,021%.

De altfel, în 2018, Agenția Națională de Integritate a  constatat faptul că senatoarea Carmen Hărău s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 21 decembrie 2016, întrucât a deținut simultan calitatea de deputat și funcția de cenzor supleant la Ameritech SA. De asemenea, spuneau inspectorii de Integritate, Hărău s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 21 decembrie 2016 – 05 mai 2017, întrucât a deținut simultan calitatea de senator și funcția de cenzor supleant la aceeași societate comercială.

În 3 decembrie 2018, Curtea de Apel București a anulat Raportul ANI, însă Agenția a formulat recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen de judecată urmând să aibă loc pe data de 10 iunie 2021.

 

Complexul se va sparge în două. O parte trece la Ministerul Energiei, alta, la Consiliul Județean

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut, ieri, o întâlnire cu lideri de sindicat, dar și cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, la finalul căreia a anunțat cum va arăta reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, reorganizare care se va finaliza la sfârșitul lunii martie. Astfel, CEH SA va fi spart în două entități separate, o societate urmând să fie preluată de Ministerul Energiei, împreună cu Termocentrala de la Paroșeni și cele patru exploatări miniere, printr-o procedură de dare în plată către ANAF. Vor fi preluate și datoriile, care vor fi șterse. Cealaltă societate, care va deține Termocentrala de la Mintia, va fi transferată Consiliului Local Hunedoara.

Prefectura Hunedoara anunță, la rândul ei, că angajații Complexului Energetic Hunedoara urmează să primească astăzi salariile restante pe luna ianuarie, asta întrucât Ministerul Muncii și Ministerul Energiei au asigurat suma de 9 milioane de lei pentru plata celor 4.041 de angajați.

×