x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA bate la uşa lui Ile, iar pământul fuge de sub telegondolă

DNA bate la uşa lui Ile, iar pământul fuge de sub telegondolă

de Petru Zoltan    |    07 Ian 2015   •   19:18
DNA bate la uşa lui Ile, iar pământul fuge de sub telegondolă

Pământul fuge de sub telegondola din Vulcan, stâlpii de susţinere s-au înclinat, iar primarul Gheorghe Ile încearcă să ascundă adevărul, deşi în orice moment se poate produce un adevărat dezastru. În paralel, la uşa primarului au ajuns procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care investighează modul în care s-au risipit banii publici pe domeniul schiabil din localitate. Pentru realizarea studiului de fezabilitate Guvernul României a alocat iniţial pentru studiul de fezabilitate suma de 628.000 lei. Din aceşti bani, edilul Gheorghe Ile a luat 420.000 lei, pe care i-a transferat illegal în fondul de rulment al primăriei. Inspectorii guvernamentali trimişi în control au concluzionat ca s-a produs o pagubă la bugetul de stat, iar primarul poate fi acuzat de deturnare de fonduri. La acestă acuzaţie primarul Gheorghe Ile a încercat să se ascundă sub “fusta” Elenei Udrea. Acesta a declarat că inspectorii de la corpul de control al premierului Victor Ponta au executat controlul la ordin politic, pentru că ei aveau treabă cu fostul ministru Elena Udrea. Cunoscut ca traseist politic, primarul Gheorghe Ile vrea să se transfere acum la Partidul Naţional Liberal, probabil în speranţa de a scăpa basma curată din ancheta DNA.

Alunecări de teren
Drumul spre telegondola din Vulcan trece pe lângă ferma primarului Gheorghe Ile. În dreptul ogradei are câţiva stâlpi de iluminat şoseaua. Dar, cu un tupeu fantastic a decis ca acei stâlpi trebuie să-i lumineze grajdurile, în loc să lumineze drumul pentru şoferi. La câteva sute de metri urmează un platou pe care a fost amenajată o parcare pentru turiştii care se duc la telegondolă. În urmă cu aproximativ două luni a avut loc o alunecare de teren iar o parte din platou a luat-o la vale. Iar stâlpii de susţinere s-au fisurat. Legat de alunecările de teren, primarul Gheorghe Ile a spus că nu ştie nimic despre acest incident.

Afacere penală
În 2008, consiliul Local al primăriei Vulcan a aprobat studiul de fezabilitate pentru modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan şi devizul investiţiei în valoare de 115.184.94 RON, fără TVA. Adică, în jur de 31 de milioane de euro. Printr-o adresă din 2009, semnată de ministrul turismului, Elena Gabriela Udrea, primarul Gheorghe Ile a fost informat că i s-a aprobat suma de 10.700.000 lei pentru proiectul schi în România. Licitaţia a fost câştigată de firma Acomin S.A. în asociere cu Leitner AG Spa Vipitent Italia pentru suma de 32.964.438 lei. Componentele echipamentului de telegondolă au fost achiziţionate iniţial de Acomin S.A., unde administrator era Horia Daniel Faur, direct de la Leitner Austria, cu o valoare de 21.477.211 lei. Apoi au fost vândute către Quasar S.A. şi Quasar Industries, la care asociat şi acţionar era tot Horia Daniel Faur. Ulterior componentele au fost reachiziţionate de Acomin S.A. şi revândute primăriei cu aproape 30 de milioane de lei. Prin această combinaţie preţul echipamentelor a crescut cu aproximativ 7,5 milioane de lei. Mai mult, angajaţii primăriei Vulcan au semnat şi ştampilat un proces verbal de custodie în data de 16.12.2009 prin care ar fi primit componentele de telegondolă de la Acomin S.A., deşi primul lot a fost achiziţionat de abia în data de 23.12.2009. Un alt doilea lot a fost recepţionat fictiv în data de 26.03.2010, deşi componentele au fost achiziţionate trei luni mai târziu.
Legat de această afacere controversată, primarul Gheorghe Ile a declarat că nu ştie nimic. Dar, întrebat ce ştie despre ce se întâmplă localitatea Vulcan a răspuns sec: “nimic!”

Achiziţii intracomunitare, suspecte
Echipa de inspecţie fiscală din cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili a constatat că Acomin S.A. a înregistrat achiziţii intracomunitare de la Leitner Austria în sumă de 46.876.242 RON, din care 21.477.210 RON aferentă pentru achiţia de echipamente pentru Pasul Vulcan. În schimb Leitner Austria a declarat livrări intracomunitare către Acomin S.A. în valoare de 16.680.374 lei. De aici rezultă o diferenţă în valoare de 30.195.868 RON. Corpul de control a solicitat autorităţilor fiscale austriece pentru a clarifica această neconcordanţă.

×