
Pentru aceasta, Direcția Națională Anticorupție s-a înscris la „borcanul” fondurilor PNRR și a încheiat, în toamna anului trecut, contracte aferente primei etape a proiectului. Apoi, în luna februarie a acestui an, DNA a mai parafat alte trei contracte, pentru cea de-a doua etapă. Două companii care și-au adjudecat o parte din prima etapă au participat la licitația aferentă a celei de-a doua etape, câștigând, din nou, partida. Afacerea totală se ridică la aproape 11 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Afacerea a fost declanșată încă din toamna anului trecut, mai exact din data de 28 octombrie 2024, când Direcția Națională Anticorupție a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să achiziționeze echipamente pentru modernizarea infrastructurii informatice a DNA. Achiziția în sine constituie etapa a doua a unui proiect denumit „Sprijinirea procesului de digitalizare a Direcției Naționale Anticorupție în vederea consolidării și dezvoltării infrastructurii de comunicații de date”.
Potrivit acestui anunț de participare, era vorba despre echipamente de rețea, „necesare desfășurării în bune condiții a activității informatice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, iar afacerea a fost împărțită în trei loturi.
Primul lot constă în achiziția unei soluții de servere HCI ce permite scalabilitate prin adăugarea de noduri noi, care să asigure „o arhitectură unitară și un nivel înalt de toleranță la defectări”. Bugetul inițial pus la bătaie de către DNA pentru acest lot se ridica la 5.260.000 de lei fără TVA, respectiv la 6.259.400 de lei cu TVA inclusă.
Buget uriaș
Al doilea lot scos la „mezat”, în cadrul acestui contract, se referă la achiziția de echipamente de comunicații pentru rețeaua internă. Mai exact, este vorba despre 16 switch-uri Acces, „utilizate pentru asigurarea accesului stațiilor de lucru la resursele informatice ale instituției”. Pentru acest lot, DNA a pus la bătaie un buget estimat inițial la 675.200 de lei fără TVA, respectiv la 803.488 de lei cu tot cu TVA.
De asemenea, al treilea și ultimul lot al acestui contract constă în achiziția unei soluții storage upgrade „necesară pentru a extinde spațiul de stocare al echipamentului existent”. În cazul acestui lot, DNA a pus la bătaie un buget estimat inițial de 1.200.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.428.000 de lei cu TVA inclusă.

Valoarea estimată a bugetului alocat acestor trei loturi se ridica, astfel, la 7.135.200 de lei fără TVA, respectiv la 8.490.888 de lei cu TVA inclusă (1.732.834,3 euro).
Toate loturile, atribuite în aceeași zi
În vederea atribuirii acestor contracte, Direcția Națională Anticorupție a organizat, pentru fiecare lot, o licitație deschisă. În acest sens, pentru primul lot, a fost depuse două oferte, ambele declarate admisibile, iar, la data de 13 februarie 2025, DNA a atribuit contractul nr. 15/CF/2025 către compania SC Trend Import Export SRL, pentru 4.354.460 de lei fără TVA, respectiv pentru 5.181.807,4 lei cu TVA inclusă (1.057.511,7 euro).
Al doilea lot a suscitat interesul a două companii, care au depus, de asemenea, oferte catalogate admisibile. Iar, la data de 13 februarie 2025, autoritatea contractantă a încheiat cu SC Metaminds SRL, contractul nr. 16/CF/2025, în valoare de 439.040 de lei fără TVA, respectiv de 522.447,6 lei cu TVA inclusă (106.624 de euro).
De asemenea, pentru al treilea lot, a fost depusă o ofertă admisibilă și încă o ofertă care, ulterior, a fost retrasă. Drept pentru care, la data de 13 februarie 2025, DNA a încheiat cu SC Kontron Services România SRL contracul 14.CCF/2025, pentru un preț final negociat de 1.012.857 de lei fără TVA, respectiv de 1.205.299,83 de lei cu TVA inclusă (245.979,6 euro).
Valoarea finală totală a acestor loturi atribuite se ridică, astfel, la 5.806.357 de lei fără TVA, respectiv la 6.909.564,83 de lei cu tot cu TVA (1.140.115,3 euro).
Bani de reziliență
Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, prezentul contract se desfășoară în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 7 - Investiția 4. „Direcția Națională Anticorupție îndeplinește rolul de Autoritate Contractantă, în cadrul implementării proiectului «Sprijinirea procesului de digitalizare a Directiei Nationale Anticoruptie în vederea consolidării și dezvoltării infrastructurii de comunicații de date» , finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”, se arată în documentul citat.
Autoritatea contractantă adaugă că DA utilizează o infrastructură de comunicații de date care are în componență echipamente achiziționate în perioada 2012-2018, constând în echipamente tip servere, switch-uri si storage. „Necesitatea de upgrade la ultimele tehnologii vine în contextul în care în decursul ultimilor ani numărul de utilizatori din cadrul instituției a crescut considerabil. Obiectivul general al achiziției îl reprezintă modernizarea infrastructurii informatice și sprijinirea procesului de digitalizare al Direcției Naționale Anticorupție, în vederea consolidării și dezvoltării infrastructurii IT&C. Proiectul își propune actualizarea infrastructurii hardware și software, pentru a moderniza infrastructura IT&C a DNA, acesta fiind obiectivul specific al proiectului”, mai arată parchetul anticorupție.
Prima etapă a achiziției, derulată în toamnă. Cu aceleași companii
Două dintre formele care și-au adjudecat două dintre loturile acestui contract au fost declarate câștigătoare și cu ocazia atribuirii primei etape a acestei afaceri.
În acest sens, la data de 3 octombrie 2024, SC Kotron Services România SRL a câștigat lotul al doilea al contractului de achiziție de echipamente de securitate și comunicații – Etapa I din cadrul proiectului „Sprijinirea procesului de digitalizare a Direcției Naționale Anticorupție, în vederea consolidării și dezvoltării infrastructurii de comunicații de date”.
Este vorba despre o soluție de securitate pentru aplicațiile Web, „echipament necesar protecției avansate a site-ului Web împotriva atacurilor malițioase și a traficului de internet, a atacurilor distribuite tip denial of service și a vulnerabilităților definite de OWASP”. Valoarea acestui lot atribuit s-a ridicat la 668.780 de lei fără TVA (136.485,7 euro).
A doua zi, pe data de 4 octombrie 2024, DNA a atribuit și lotul al treilea, către compania SC Metaminds SRL, lot care constă în achiziția de echipamente de comunicații de rețea de tip ToR – un switch de tip Top of Rock. Valoarea lotului atribuit s-a ridicat la 408.660 de lei fără TVA, respectiv la 486.305,4 lei cu tot cu TVA (99.246 de euro).
Primul și cel mai consistent lot a ajuns la SC Webspot SRL, pentru suma de 2.370.094,99 lei fără TVA, respectiv de 2.820.413 lei cu TVA inclusă (575.594,5 euro). Lotul a constat într-o soluție de securitate de rețea, „echipament necesar traficului de date digital, atât în ceea ce privește datele primite, cât și în ceea ce privește datele transmise, care să îndeplinească funcționalități de tip VPN, Application Control, Content Awareness, IPS, URL, Filtering, Anti-Bot, Antivirus și Antispam”. Acest lot a fost atribuit la data de 26 septembrie 2024.