x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parchetele s-au pus pe cumpărături: Investiții în mijloace de investigație, IT și stocare securizată

Parchetele s-au pus pe cumpărături: Investiții în mijloace de investigație, IT și stocare securizată

de Ion Alexandru    |    04 Sep 2024   •   07:40
Parchetele s-au pus pe cumpărături: Investiții în mijloace de investigație, IT și stocare securizată

DNA, DIICOT și Parchetul General „sparg” milioane de lei, de la buget, sau din fonduri europene, pentru a face achiziții de bunuri și servicii constând în echipamente pentru investigații, instalații de detectare a incendiilor, echipamente software și hardware sau alte gadget-uri și aplicații informatice. O parte din bani sunt asigurați de la bugetul de stat, altă parte provine din programe cu finanțare externă. Dacă DNA abia scoate la licitație contractele de achiziție, DIICOT și Parchetul General au și finalizat o serie importantă de cumpărătruri, în condițiile în care Guvernul a scos, în vara aceasta, din Fondul de Rezervă bugetară, aproape 160 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Public.

Prima instituție dintre cele care fac parte din sistemul de forță al statului și care se pregătește, în această perioadă, să facă achiziții de bunuri și servicii este Direcția Națională Anticorupție. DNA a publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la data de 28 august 2024, un anunț de participare, prin intermediul căruia face cunoscut faptul că intenționează să încheie un contract privind furnizarea unor sisteme electronice pentru investigații. În contract intră atât furnizarea echipamentelor, cât și instalarea, dar și configurarea acestora.

Afacerea a fost încadrată în categoria „serviciilor de formare profesională” și a „sistemelor de telecomunicații”, însă, surprinzător, caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții nu este public. Singurele informații concrete pe care autoritatea contractantă le dezvăluie este că sistemele electronice pe care DNA le dorește urmează să fie livrate la sediul central al instituției, din Știrbei Vodă nr. 78-81, București.

Din anunțul de participare citat, mai aflăm că achiziția vizează, concret, un singur set de sisteme electronice de investigații și că Direcția Națională Anticorupție pune, pentru această afacere, la bătaie un buget total maxim estimat de 2.502.800 de lei fără TVA, respectiv de 2.978.332 de lei cu TVA inclusă (607.822,9 euro).

 

Declarație pe propria răspundere că nu sunt teroriști

În vederea atribuirii contractului, instituția anunță organizarea unei licitații restrânse, impunând, totodată, ca și criteriu de atribuire, cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul ofertei este evaluat la 60% din punctaj, iar propunerea tehnică, 40 de procente. Contractul va avea o durată de 60 de zile, este finanțat prin Proiectul EUAF 2-21 – RO-CSS, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 11 octombrie 2024.

Interesant în cazul acestei achiziții este faptul că Direcția Națională Anticorupție, în calitate de autoritate contractantă, îi obligă pe operatorii interesați să înainteze oferte să depună la dosar o declarație pe proprie răspundere privind neîncadrarea în vreuna din dispozițiile articolului 155 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2011, mai exact că nu au fost condamnați prin hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești pentru participarea la activități ale unei organizații criminale, corupție, fraudă, pentru acțiuni teroriste sau infracțiuni legate de activități teroriste ori instigare, complicitate sau tentativă de a comite aceste acțiuni sau pentru spălare de bani și finanțarea terorismului.

 

Se înlocuiește instalația de detectare a incendiilor

Însă aceasta nu este singura achiziție pe care o pregătește, în această perioadă, DNA. La data de 30 august 2024, instituția în cauză a mai publicat un anunț conform căruia vrea să încheie un contract privind achiziția unei instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, la care se adaugă servicii asociate privind montarea și punerea în funcțiune a acestei instalații. Și acest contrat este destinat sediului central a DNA.

Pentru această cumpărătură, instituția pune la bătaie un buget estimat inițial la 803.923,05 lei fără TVA, respectiv de 954.668,43 de lei cu TVA inclusă. De data aceasta caietul de sarcini este public, iar, în cuprinsul său, DNA arată de ce are nevoie să facă această investiție. Se precizează, astfel, că o mare parte din elementele cu rol de detecție, parte a instalației din dotarea sediului central al Direcției Naționale Anticorupție, au depășit durata de zece ani, fapt ce necesită înlocuirea acestora.

Contractul în discuție este finanțat din fonduri bugetare, iar DNA organizează o licitație deschisă, urmând ca ofertele să fie deschise în data de 13 septembrie 2024.

 

Un milion de euro, dintr-un foc

De asemenea, DNA a mai scos la „mezat”, în data de 29 august 2024, un alt contract care vizează asigurarea serviciilor suport, update-uri software pentru produsele instalate, în vederea „bunei desfășurări a activității” Direcției Naționale Anticorupție în ceea ce privește serviciile de subscripție, licențe și echipamente IT.

Valoarea estimată acestui ultim contract se ridică la 892.419 lei fără TVA, respectiv la 1.061.978,61 de lei cu TVA inclusă. Ofertele urmează să fie deschise în data de 30 septembrie 2024. Trăgând linie, valoarea estimată a tuturor acestor contracte scoase la licitație de către DNA se ridică la 4.006.979,04 de lei cu TVA inclusă (1.019.791,04 euro).

 

Colegii de la DIICOT au cumpărat, deja, de 3 milioane de lei

Dacă DNA abia acum derulează procedurile de achiziție, DIICOT a făcut deja cumpărăturile. Potrivit SEAP, în data de 25 iulie 2024, instituția a încheiat cu SC Prime Solutions SRL un contract în valoare de 1.780.835 de lei cu tot cu TVA (363.453,72 de euro), pentru furnizarea unui sistem hiperconvergent de servere și UPS.

DIICOT spunea că dorește „întărirea infrastructurii informatice necesare implementării în cadrul sistemului e-Evidence, care să permită rularea componentelor software aferente sistemului furnizat de Comisia Europeană, e-Codex, urmând a fi utilizat ca infrastructură digitală, pentru securizarea comunicării transfrontaliere în domeniul justiției. 

Anterior, la 12 iulie 2024, DIICOT a încheiat cu SC Vic Insero SRL un contract de 665.331,1 lei cu TVA, pentru furnizarea de consumabile specifice pentru imprimante și multifuncționale. Este vorba despre tonere, cilindru și rezervoare pentru deșeuri, compatibile cu echipamentele aflate în folosință la DIICOT, anume HP, Xerox și Kyocera.

De asemenea, la data de 27 iulie 2024, DIICOT a mai încheiat cu SC Q-East Software SRL un contract în valoare de 670.922 de lei cu tot cu TVA, pentru furnizarea de soft specializat. Iar, la data de 30 mai 2024, a mai parafat cu SC Pragma Computers, un contract de 633.783,33 de lei cu TVA, pentru achiziția de Hard Disk-uri HDD și SSD, interne și externe.

Valoarea totală a acestor contracte atribuite de DIICOT se ridică la 2.956.705,26 de lei cu TVA (6-3.409,24 de euro).

 

Nici Parchetul General nu s-a lăsat mai prejos

În această primăvară, mai exact la data de 22 aprilie 2024, și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut o achiziție. Este vorba despre un contract de 7.405.37 de lei cu TVA, încheiat cu SC Perfect Lights SRL, care are ca obiect achiziția unui sistem integrat de stocare și de securizare a accesului la datele PÎCCJ.

În contract intră achiziția a patru soluții de tip next generation firewall pentru protecția rețelei internet, extinderea spațiului de stocare pentru sistemul existent de stocare unificată a mediului virtual – 146 TB utili, inclusiv suport 3 ani, două soluții inteligente de stocare şi optimizare a datelor care asigură operațiuni automate de salvare/replicare în centrul de disaster recovery, dimensionată la minim 48 TB utili de tip Data Domain, inclusiv suport pe trei  ani, la care se adaugă  instruire privind utilizarea sistemului integrat de stocare şi securizare acces la datele PÎCCJ.

 

Pachetele au primit, din Fondul de Rezervă, o suplimentare bugetară de 160 de milioane de lei

În acest context, amintim că, în vara acestui an, Executivul a emis mai multe hotărâri privind suplimentarea bugetelor unor instituții publice, cu bani de la Fondul de Rezervă bugetară. Printr-unul dintre aceste acte administrative, Guvernul Ciolacu a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2024, la capitolul „Ordine și siguranță națională”, la titlul „Cheltuieli de personal”, cu suma de 159.249.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de Rezervă. Suma este destinată achitării drepturilor salariale curente și restante pentru personalul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al celorlalte parchete pentru care procurorul general al României are calitatea de ordonator principal de credite.

De asemenea, s-a mai aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024, la capitolul „Ordine publică și siguranță națională”, cu suma de 18.846.000 de lei, din care la titlul „Cheltuieli de personal” cu suma de 16.901.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, și la titlul „Transferuri între unități ale administrației publice” cu suma de 1.945.000 de lei credite de angajament și credite bugetare, pentru Institutul Național de Expertize Criminalistice, din Fondul de Rezervă Bugetară.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dna DIICOT echipamente software