x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosarele care-i vizează pe apropiaţii Palatului Cotroceni sunt îngheţate la DNA

Dosarele care-i vizează pe apropiaţii Palatului Cotroceni sunt îngheţate la DNA

03 Sep 2013   •   21:22
Dosarele care-i vizează pe apropiaţii Palatului Cotroceni sunt îngheţate la DNA
Sursa foto: Razvan Chirita/Mediafax
Sesizările privind acte de corupţie ale miniştrilor PDL din Cabinetul Boc, făcute de Corpul de Control al primului-ministru Ponta, nu sunt luate în seamă de instituţia condusă de Codruţa Kovessi.
Lumea Justiţiei prezintă date din aceste dosare care privesc doi foşti miniştri ai PDL, în prezent membri ai partidului prezidenţial Mişcarea Populară. Concret, este vorba despre consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, şi Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. În sesizarea făcută la DNA, în primăvara acestui an, Corpul de control al primului-ministru a solicitat anchetarea celor doi foşti miniştri pentru fals intelectual, iar în cazul lui Funeriu şi pentru abuz în serviciu. Au trecut luni bune şi nimic nu s-a întâmplat.
Funeriu şi Vreme, acuzaţi că au minţit într-un act oficial, aprobat ulterior de premierul Emil Boc şi care a stat la baza unui contract de 13 milioane de euro.
Cazul pe care îl vom prezenta astăzi şi care a făcut obiectul verificărilor din partea Corpului de control al primului-ministru, verificări soldate cu înaintarea raportului către DNA, priveşte închirierea licenţelor educaţionale. Mai exact, este vorba despre drepturile de utilizare a mai multor produse software. Aparent, cei doi miniştri “lucrau” în folosul educaţiei în scop nobil. În fapt, ei au făcut o afacere în folosul furnizorului de licenţe în care s-au plătit din  banul public peste 5 milioane de euro peste necesar

Raportul Corpului de control este foarte clar: “La data de 30.11. 2009 a încetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unităţilor de învăţământ din subordinea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, condus în perioada respectivă de către domnul ministru Daniel Petru Funeriu. Prin urmare, începând cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual. (…)

În perioada în care licenţele educaţionale erau utilizate fără a exista un temei legal sau contractual, cu adresa nr. 10.126/19.01.2011, semnată de domnul ministru Daniel Petru Funeriu, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a comunicat Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale necesarul de licenţe Microsoft utilizate în sistemul de învăţământ, respectiv 179.259 licenţe pentru pachetele de tip Desktop Educaţional si 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server. Cu adresa nr. 12211/05.07.2011, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, a solicitat într-un mod ferm şi imperativ domnului ministru Valerian Vreme să ia măsurile necesare pentru a asigura licenţele necesare în sistemul educaţional, în cantităţile specificate în adresa nr. 10.126/19.10.2011.

Împuternicirea acordată Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de către Guvernul României prin HG nr. 460/2009 a fost limitată la închirierea licenţelor pentru produsele software Microsoft utilizate în instituţiile publice, expres prevăzute în anexa nr. 2 la actul normativ menţionat. Pentru închirierea licenţelor educaţionale era necesară extinderea împuternicirii, printr-un act normativ cu aceeaşi forţă juridică, respectiv printr-o hotărâre a Guvernului.

Pentru a crea aparenţa că extinderea împuternicirii de a închiria licenţele educaţionale se poate realiza fără emiterea unui act normativ, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Valerian Vreme, au semnat nota comună denumită «Notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli».

Nota comună denumită «Notă privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli» a fost aprobată de fostul prim-ministru, domnul Emil Boc, şi a constituit temeiul încheierii de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu D-CON.NET AG – lider de asociere a contractului de furnizare de produse nr. 108/17.08.2011, având ca obiect livrarea unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete tip ProDesktop si 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windos Server.
Preţul total pentru închirierea licenţelor, în perioada august 2011 – decembrie 2012, a fost de 13.904.599 EUR.

Împuternicirea acordată Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de Guvernul României, prin HG nr. 460/2009, a fost extinsă, în mod ilegal, printr-o notă semnată de ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, domnul Daniel Petru Funeriu, şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Valerian Vreme, şi aprobată de fostul prim-ministru domnul Emil Boc.

Prin nota aprobată de primul-ministru, în care s-au consemnat împrejurări necorespunzatoare adevărului, s-a creat aparenţa de legalitate pentru încheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, având ca obiect achiziţia dreptului de utilizare a licenţelor educaţionale Microsoft destinate unităţilor de învăţământ de stat, contract care excede dispoziţiilor HG nr. 460/2009.”

În Raportul Corpului de control sunt enumerate prevederile legale care au fost încălcate o dată cu semnarea contractului 108/17.08.2011, contract care a fost încheiat fără aprobarea printr-un act normativ a creditelor de angajament necesare achiziţionării dreptului de utilizare a licenţelor educaţionale. Potrivit Raportului, responsabil este ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, în calitate de ordonator principal de credite.
Interesant este că nici măcar numărul de licenţe educaţionale închiriate nu a fost corect.

Prin încheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011 a luat naştere obligaţia de plată a preţului de închiriere a unui număr de 179.259 licenţe pentru pachete de tip ProDesktop şi 6.828 licenţe pentru sisteme de operare Windows Server, deşi, în concret, necesarul de licenţe în raport cu numărul de staţii de lucru şi servere compatibile cu noile produse era mai mic.

Din Nota de informare cu privire la activitatea în cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a opţiunilor strategice cu privire la Acordul Cadru privind utilizarea licenţelor Microsoft, numită prin Ordinul MCSI nr. 768/15.10.2012, întocmită la data de 28.12.2012, la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a rezultat faptul că “(...) s-a plătit pentru un număr mult mai mare de licenţe închiriate decât numărul de licenţe utilizate în educaţie. Din recalcularea valorii contractului cu numărul de pachete egal cu numărul de calculatoare (…) a reieşit faptul că a fost angajată o sumă cu 5,4 milioane euro mai mare decât era necesar”.

În acest context, Corpului de control al primului-ministru a cerut procurorilor anticorupţie, o dată cu înaintarea Raportului la DNA, cercetarea miniştrilor Daniel Funeriu şi Valerian Vreme pentru fals intelectual. În plus, fostul ministru al Educaţiei este acuzat şi de abuz în serviciu.

Iată aşadar o afacere care în care lucrurile par să fie cât se poate de clare. Nici până astăzi însă dosarul nu a fost soluţionat de către procurorii DNA. Între timp, atât Daniel Funeriu cât şi Valerian Vreme au devenit membri ai noului partid îndrăgit de preşedintele Traian Băsescu, Mişcarea Populară. Ceea ce ne face să credem că lucrurile nu vor evolua în acest caz în viitorul apropiat.

×