Există un martor care ştie tot, unde s-au dus banii pentru ALRO, iar martorul este dornic să vorbească! Declaraţia-şoc, făcută săptămâna trecută de fostul procuror Eugen Iacobescu, a fost urmată de o alta, şi mai explozivă. Fostul procuror din Slatina a precizat că şpaga pentru energie ieftină a fost de 10 milioane de dolari, şi nu doar de 4 milioane, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Şpaga ar fi fost dată de ruşii de la ALRO şi ar fi mers spre persoanele care negociau. Banii ar fi fost daţi la un hotel din România, unde erau şi foştii consilieri ai lui Băsescu, Elena Udrea şi Theodor Stolojan. Declaraţiile lui Eugen Iacobescu ar trebui să trezească interesul procuroriilor DIICOT, aceiaşi care au închis dosarul în 2010, după cercetări de trei ani. Apariţia unui martor, cu informaţii noi şi relevante nu pot fi neglijate, mai ales că asupra DIICOT planează suspiciuni numeroase că dosarul ALRO s-a închis la ordin deoarece investigaţiile arătau implicarea Elenei Udrea, a lui Dorin Cocoş, Theodor Stolojan şi alţi politicieni din jurul lui Traian Băsescu în trafic de influenţă pentru accesul investitorilor ruşi din grupul Marco la surse ieftine de energie.
Procurorul Ciprian Nastasiu care a condus investigaţiile în acest caz a declarat şi el că a fost impiedicat să cerceteze numele grele din dosar, asupra lui făcându-se presiuni care au culminat cu scoaterea din Parchet. O cerere de redeschidere a dosarului a fost făcută şi de consultantul Vadim Don Benyatov, cetăţean americat de origine rusă, cercetat în cauză, solicitare respinsă însă de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în aprilie 2011. Ziariştii Oana Stancu şi Adrian Ursu au investigat şi ei cu perseverenţă acest dosar, susţinând că el a fost închis deoarece devenise extrem de compromiţător pentru Traian Băsescu şi camarila de la Cotroceni.
Afacerea ALRO, coordonată personal de Băsescu
În afacerea ALRO, documentele prezentate luni seară de Mihai Gâdea în emisiunea “Sinteza Zilei”, la Antena 3, arată legături, abuzuri şi modul în care un grup de interese foarte puternic vrea să pună mâna pe toate fabricile de aluminiu din estul Europei. Astfel, o hotărâre emisă de guvernul României arată că, într-un mod incredibil, se stabileşte un singur om ca având puteri absolute asupra tuturor instituţiilor statului implicate în programul pentru privatizări strategice, Traian Băsescu, care contra-semnează această împuternicire. Însă, Banca Mondială trebuia menţinută în strânsă legătură cu proiectele de privatizare. Un lucru facil, pentru că, într-o coincidenţă incredibilă, la Banca Mondială lucra Theodor Stolojan, care deşinea acţiuni la o companie aflată în legătură strânsă cu ALRO. Un alt nume cunoscut al politicii româneşti este Valeriu Stoica. Firma acestuia urma să ofere consultanţă pentru ALRO. Mai mult, în HG 563 din 15 iulie 1999, privind aprobarea Strategiei naţionale de privatizare pentru anul 1999, se prevedea restructurarea societăţilor mari care înregistreză pierderi, ALRO neîncadrându-se în această categorie, pentru că, din 1998, societatea a realizat profituri considerabile. Astfel, ALRO nu se putea încadra la această privatizare, pentru că a fost profitabilă în ultimii şase ani. Potrivit HG 1133 din 15 noiembrie 2001, strategia de privatizare a societăţii ALRO SA Slatina a devenit secretă.
Valiza cu bani
Magistraţii Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu şi Eugen Iacobescu spun că în acest dosar sunt fapte de corupţie fără precedent în România. Ciurea susţine că nu poţi face anchete atunci când acestea ajung la un nivel înalt. Ea spune că a fost chemată în biroul şefei ei, Laura Codruţa Kovesi, care i-ar fi spus să oprească ancheta. De altfel, Angela Ciurea, Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu, procurorul care a cerut mandate de monitorizare a mai multor suspecţi în acest caz, printre ei numărându-se Theodor Stolojan, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, au fost îndepărtaţi din DIICOT.
Şi aceasta după ce Nastasiu a încercat să dea de urma unei valize cu bani pusă la bătaie în afacerea ALRO. La 20 februarie 2007, Traian Băsescu a intervenit pe postul public de televiziune şi a vorbit despre “valiza cu bani” pe care ALRO ar fi dus-o la ministrul Economiei de atunci, Codruţ Şereş. Fostul ministrul Economiei a declarat însă că “bani în sacoşă nu s-au dus la Codruţ Şereş de ALRO. Mai degrabă, Băsescu să verifice ceea ce se spune în piaţă, cum că 4 milioane de euro au fost trimişi de ALRO către consilierii de la Cotroceni”.
Mazilirea tripletei Nastasiu-Ciurea-Cristescu
Insistenţa procurorului Nastasiu de a da de valiza cu bani pare să fi deranjat muşuroiul de furnici, care, evident, s-a pus în mişcare. Fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi a cerut şi a primit avizul CSM pentru scoaterea lui Ciprian Nastasiu din DIICOT. În cartea sa “Prădarea României”, Nastasiu povesteşte că în iulie 2008, la o zi după ce a cerut extinderea autorizaţiei de monitorizare a lui Udrea, Cocoş şi Stolojan, a fost anunţat că Laura Kovesi a cerut revocarea sa din DIICOT. “Care ar putea fi scopul umilirii mele publice?”, se întreabă Nastasiu în carte, iar unul din motive ar fi “pentru a anihila adevărul că preşedintele Traian Băsescu a ajutat la protejarea celor care au prădat România”. În aceeaşi carte, Nastasiu spune că l-a contactat pe Băsescu, căruia i-a solicitat o întrevedere în legătură cu acest dosar, pentru a stabili dacă sunt persoane apropiate şefului statului. Preşedintele l-a refuzat, spunându-i că speră să lămurească el eventualele implicări. La rândul său, procurorul Angela Ciurea a fost exclusă din magistratură, după ce a fost înlăturată din funcţia de adjunct al şefului DIICOT şi trecută pe linie moartă la Parchetul Curţii de Apel. Oficial, ea a fost acuzată că s-ar fi văzut cu unul dintre inculpaţi dintr-un dosar pe care-l instrumenta, fără să fie autorizată. Potrivit unor surse din Parchetul General, motivaţia reală fost că Angela Ciurea s-ar fi apropiat periculos de mult de dovezi privind implicarea unor nume sonore din politica românească în traficul de armament şi subminarea siguranţei naţionale prin furnizarea de informaţii economice către persoane neautorizate.