x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Drumarul lui Băsescu: 8 milioane de euro pentru 27 km de drum judeţean

Drumarul lui Băsescu: 8 milioane de euro pentru 27 km de drum judeţean

de Ion Alexandru    |    27 Mai 2015   •   08:24
Drumarul lui Băsescu: 8 milioane de euro pentru 27 km de drum judeţean
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Fostul consilier al lui Traian Băsescu, Theodor Berna, a executat, prin firma sa Tehnologica Radion, lucrări de reabilitare și moder¬nizare a Drumului Județean 561, tronsonul Segarcea – Dunăreni, pentru care a încasat 8 milioane de euro. Contractul a fost atribuit de Consiliul Județean Dolj în luna decembrie a anului 2009, la scurt timp după ce Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte. Suma exorbitantă concurează cu marile proiecte de infrastructură din România.

Dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar a l municipiului Slatina și fost ministru al Finanțelor, a fost arestat și trimis în judecată se dovedește a fi unul extrem de periculos pentru foștii parteneri politici ai lui Traian Băsescu. Fostul ministru de Finanţe s-a ales cu dosar penal ca urmare a denunțurilor făcute împotriva sa de către Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion. Cercul nu s-a închis aici, însă. La rândul său, Darius Vâlcov a denunțat în fața procurorilor DNA faptul că Tehnologica Radion a câștigat contractele incriminate în rechizitoriu ca urmare a intervenției directe pe care ar fi făcut-o Vasile Blaga. Anchetatorii par, însă, să ignore cu desăvârșire un alt denunț, făcut public, anul trecut, printr-o întrebare adresată de Bercea Mondial, din spatele gratiilor, referitoare la afacerile pe care le derulau drumarii preşedintelui.

Când s-a făcut afacerea
În perioada februarie 2008 – decembrie 2009, în doi ani electorali extrem de importanți pentru Traian Băsescu și Partidul Democrat Liberal, autoritățile centrale și locale au pus la bătaie sume importante p e n t r u m o d e r n i z a r e a Drumului Județean 561, care leagă localitatea Segarcea de municipiul Craiova. Astfel, potrivit informațiilor publicate pe SEAP, la sfârșitul anului 2009, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, Consiliul Județean Dolj a scos la licitație Drumului Județean 561, tronsonul Segarcea - Cârna (Dunăreni). un contract privind reabilitarea și modernizarea
Din cuprinsul anunțului de atribuire, rezultă faptul că au existat patru agenți economici care au cumpărat caietul de sarcini și care au depus oferte. Contractul a fost atribuit, însă, abia după ce Traian Băsescu a fost reales în funcția de președinte, agentul economic declarat câștigător fiind SC Tehnologica Radion SRL, firma fostului consilier al lui Băsescu, Theodor Berna. Aceasta a încasat, în data de 22 decembrie 2009, suma de 31.512.959 lei (adică 8 milioane de euro) pentru această lucrare. La momentul atribuirii contractului, numărul consilierilor județeni din partea PDL era egal cu cel al consilierilor județeni din partea PSD, fiecare având câte 15 membri.
Cum se afla de lucrări
De altfel, la dosar există și o declarație a lui Theodor Berna în legătură cu intervențiile l u i Va s i l e Blaga. „La momentul înțelegerii cu Vâlcov Darius eu îl cunoșteam pe Vasile Blaga, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al PDL. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eșalonul doi al PDL, fiind posibil ca unul dintre aceștia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceștia să fi discutat cu Vasile Blaga, dar după ce eu am luat legătura cu Vâlcov Darius nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu Vâlcov Darius, aceasta în situația în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că știam că urmează să fie efectuate niște lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunțul de participare pe SEAP”, a declarat, în fața anchetatorilor, afaceristul Theodor Berna.

Anul trecut , în luna octombrie, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a precizat, prin intermediul avocatului său, Pavel Abraham, că intenționează să formuleze un denunț împotriva lui Traian Băsescu, adresând, totodată, o întrebare publică pentru Elena Udrea: „Cine a construit drumul Segarcea -Craiova și cât a costat?”. Răspunsul, deși se af lă la îndemâna autorităților, a fost ignorat, până la această oră, de către procurorii anticorupție. Asta, cu toate că legăturile cu Tehnologica Radion i-au adus un dosar penal fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, dar și un denunț al acestuia din urmă împotriva fostului șef al campaniei prezidențiale din 2009, Vasile Blaga.

O altă firmă PDL a mai asfaltat un alt tronson al aceluiași drum
La începutul anului 2008, un alt tronson al aceluiași Drum Județean DJ 561 Segarcea – Craiova a mai fost reabilitat și modernizat, de data aceasta direct de Guvernul României. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuinței, condus, la acea dată, de Laszlo Borbely, din partea UDMR, a scos la licitație un contract privid reabilitarea și modernizarea porțiunii Craiova – Pod Segarcea. Contractul, în valoare de 9.870.000 lei cu TVA (2,82 milioane euro), a fost atribuit, în data de 20 februarie 2008, firmei bucureștene SC Delta Antrepriza de Construcții și Montaj 93 SRL. Compania în cauză îl are drept asociat unic și administrator pe omul de afaceri Florea Diaconu, acesta fiind un parter de business cu Ionel Pirpiliu, fratele fostului deputat PDL, Ştefan Pirpiliu.
Florea Diaconu și Ionel Pirpiliu au fost asociați în cadrul firmei Rosal Invest, companie controlată de familia fostului deputat PDL Silviu Prigoană.


Denunțul lui Vâlcov poate dinamita cariera lui Vasile Blaga. Filiera încredinţării lucrărilor

Numele firmei Tehnologica Radion apare într-un denunț incendiar depus de Darius Vâlcov la DNA și care se regăsește în rechizitoriul prin care fostul ministru de Finanțe a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Vâlcov a dezvăluit că, în 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul PDL și „i-a spus, confidențial, că știe că în Olt se va licita pentru niște lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, transmițându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiția ca SC Tehnologica Radion S R L s ă c â ș t i g e l i c i t a ț i i l e” . „ Î n justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a arătat că avea cunoștință că Berna Theodor a fost consilier personal al președintelui României, că Tehnologica Radion SRL era condusă «din umbră» de către greii PDL de la acea vreme, «printre care se afla și domnul Vasile Blaga»”, se arată în rechizitoriu.
„În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât și în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate și cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL”, mai spun procurorii.

Fostul ministru de Finanţe a povestit pe îndelete cum se încredinţau lucrările pe filiera PDL. Deocamdată, fostul lider PDL Vasile Blaga pare să fie foarte liniş¬tit. Asta în condiţiile în care în dosarul procurorilor scrie că actualul lider PNL ştia dinainte cine va câştiga licitaţiile.
 

×