x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Expertul trimis în control pe șantierul șpăgii de un milion de lei a luat și el șpagă 700.000

Expertul trimis în control pe șantierul șpăgii de un milion de lei a luat și el șpagă 700.000

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2023   •   07:00
Expertul trimis în control pe șantierul șpăgii de un milion de lei a luat și el șpagă 700.000

​​​​​​​Cu doar o săptămână înainte ca Dumitru Buzatu să fie prins în flagrant în timp ce primea o geantă cu 1,25 de milioane de lei șpagă de la afaceristul care cerea plata facturilor, Consiliul Județean Vaslui pregătise atribuirea unui nou contract care viza aceeași afacere. Fusese scos la licitație restul rămas neexecutat din lotul 1 al contractului privind reabilitarea Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești, lot adjudecat, în 2019, de către firma denunțătorului Emil Savin.

„Jurnalul” a descoperit că, în decembrie 2021, când deja apăruseră primele neînțelegeri dintre Dumitru Buzatu și acest afacerist, Consiliul Județean Vaslui a angajat firma lui Radu Judele, tot printr-un contract de achiziție publică, pentru a evalua modul în care au fost executate doar două dintre cele trei loturi ale proiectului. Adică exact loturile adjudecate, în 2019, de firma lui Savin. Apoi, Radu Judele a reușit să ia, la rândul său, mită 714.000 de lei (de peste trei ori mai mult decât valoarea contractului cu CJ Vaslui) pentru a depune o documentație favorabilă companiei lui Savin. De altfel, atât firmele denunțătorului, cât și firma expertului Radu Judele au în portofolii zeci de contracte cu statul, în ultimii cinci ani.

 

Din actul acuzării președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași, rezultă că, între 8 mai și 7 septembrie 2023, baronul local a pretins omului de afaceri Emil Savin, poreclit și „Farmazon”, martor denunțător în acest dosar, diverse sume de bani, reprezentând un procent de zece la sută din valoarea unui contract de achiziție publică pe care firma afaceristului îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene din Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții, iar facturile să fie plătite la timp.

„Jurnalul” a descoperit că, la mijloc, este vorba despre un contract privind proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiție denumit „Regiunea Nord-Est – Axa Strategică 4 Vaslui – Reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (aferent Drumurilor Județene DJ 245, DJ 246 și DJ 247)”.

Acest contract fusese, la momentul scoaterii lui la licitație, împărțit în trei loturi distincte, toate atribuite de către Consiliul Județean Vaslui în data de 9 ianuarie 2019. Concret, Lotul 1, în valoare de 56.914.362,66 de lei fără TVA, dar și Lotul 2, în valoare de 23.650.160,73 de lei fără TVA, au fost adjudecate de către compania SC Soragmin SRL Vaslui, Totodată, Lotul 3 al contractului, în valoare de 81.185.261,62 de lei fără TVA, a fost adjudecat de o altă societate comercială, pe nume SC Tehnic Asist SRL.

Ei bine, compania denunțătoare din dosarul lui Dumitru Buzatu este chiar SC Soragmin SRL, care a primit Loturile 1 și 2 ale acestui contract, companie care, cu tot cu suplimentările aduse în anii 2020 și 2021, a ajuns să încaseze, anul trecut, 95.871.782,8 lei cu TVA inclusă.

Controlul lucrărilor, după ce între părți a intervenit neînțelegerea

Revenind la noile acuzații aduse de DNA în acest dosar, se face referire la faptul că, în anul 2019, în contextul derulării acestui proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, încheiat între Consiliul Județean Vaslui și SC Soragmin SRL, a mai fost parafat un contract de achiziție publică având ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui. Apoi, în anul 2021, în condițiile în care lucrările fuseseră finalizate în proporție de 80 la sută, între reprezentanții companiei respective și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, au apărut neînțelegeri referitoare la plata unor facturi în valoare de 3 milioane de euro. De atunci, spun procurorii, au apărut și primele cereri de mită.

În acest context, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract cu o altă firmă, al cărei obiect de activitate este realizarea de asistență de inginerie și consultanță tehnică, administrată de un personaj pe nume Radu Judele, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

Din nou, „Jurnalul” a descoperit că acest contract a fost atribuit, fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte, de către Consiliul Județean Vaslui, în data de 2 decembrie 2021, contractul constând în servicii de expertiză tehnică a lucrărilor executate doar în ceea ce privește Loturile 1 și 2 ale contractului privind proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul de investiții „Regiunea Nord-Est – Axa Strategică 4 Vaslui – Reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești”, loturi adjudecate de către SC Soragmin SRL, pentru suma de 95.871.782,8 lei cu tot cu TVA, în data de 9 ianuarie 2019.

Șpaga, de trei ori mai mare decât contractual oficial

Contractul de expertiză și evaluare a acestor loturi a fost adjudecat de către SC Drum Prod Invest SRL, firmă deținută, în calitate de asociat unic, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către Radu Judele, pentru suma de 199.650 de lei fără TVA, adică 237.583,5 lei cu TVA inclusă (aproximativ 50.000 de euro, la cursul de schimb de acum doi ani).

Anchetatorii de la DNA Iași arată că, după întocmirea raportului de expertiză, în care au fost trecute date care nu corespundeau realității din teren, la data de 22 iunie 2022, dar și în perioada 7 – 15 februarie 2023, expertul Radu Judele ar fi pretins de la omul de afaceri Emil Savin, zis „Farmazon”, suma de 714.000 de lei, în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertize efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul Județean Vaslui și, implicit, pentru a favoriza compania SC Soragmin SRL, în sensul de a i se achita acestui agent economic, în totalitate, facturile în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, sumă care i se cuvenea ca urmare a executării întocmai a lucrărilor, conform caietului de sarcini.

Mai mult, pentru suma pretinsă, adică 714.000 de lei, expertul Radu Judele i-ar mai fi propus afaceristului Savin să intervină pe lângă factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Vaslui și că îi va determina pe aceștia din urmă să achite facturile emise de către SC Soragmin SRL pentru lucrările executate.

În referatul DNA, document în baza căruia Radu Judele a fost arestat preventiv, procurorii mai arată că, în acest context, expertul a primit, la data de 2 martie și 27 aprilie 2023, suma totală de 714.000 de lei. Iar, după remiterea banilor, Radu Judele ar fi înaintat Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică privind adoptarea de către societatea lui Emil Savin, denunțător în cauză, a documentației care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul Consiliului Județean Vaslui, printre care s-a numărat și președintele Dumitru Buzatu.

Flagrantul. Șeful CJ, filat și înregistrat în timp ce „pescuia” geanta cu bani

De aici și până la flagrantul organizat lui Dumitru Buzatu nu a mai rămas decât un pas, acesta fiind prins în timp ce primea nu mai puțin de 1.250.000 de lei, în bancnote de 500 de lei, la data de 22 septembrie 2023.

Din interceptarea convorbirilor telefonice, procurorii arată că rezultă clar intenția lui Dumitru Buzatu din momentul în care acesta s-a deplasat în localitatea Cârja, în data de 22 septembrie, și anume aceea de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plăților de la Consiliul Județean în favoarea SC Soragmin SRL. Iată pasajele relevante:

Buzatu: „Ai prins ceva?”

Martor: „Am prins câte un pește toți!”

Buzatu: „Altceva? Doar pește?”

Martor: „Altceva n-am prins. Încă n-am pescuit!”

Buzatu: „Hai că vin și eu până la voi, acolo, să văd”

Martor: „Hai! Hai!”

Buzatu: „Aranjați acolo, că vin eu să prindă pește ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!”

Martor: „Deja am aranjat, le-am dat tot ce trebuia, a făcut cerere scrisă, referat, tot, gata!”

Buzatu: „Când vin, vin. Pescuiesc 5 minute și plec!”

Martor: „Gata! Da, da! Dar cât durează, să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?”

Buzatu: „Acuma vin! Acuma ajung!”

 

Președintele Consiliului Județean Vaslui a fost filat și înregistrat audio-video chiar în momentul în care a primit geanta cu bani de la Emil Savin personal. După ce a băgat geanta în portbagaj, Dumitru Buzatu i-a transmis omului de afaceri: „Săru’mâna, Emil. Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”. Câteva minute mai târziu, baronul local a fost oprit în trafic de către cei de la DNA. Întrebat de geanta cu bani din portbagaj, el a susținut că îi aparține, iar banii reprezintă economiile lui. După care a spus că i-a cerut lui Emil Savin un împrumut de 125.000 de lei, dar s-a arătat surprins că acesta i-a dat de zece ori mai mult. Explicația nu a ținut nici în fața judecătorilor, care l-au arestat preventiv pe Dumitru Buzatu, pentru 30 de zile.

Un nou episod al afacerii, pus la cale cu o săptămână înainte de flagrant

Interesant este și faptul că, la finalul lunii trecute, Consiliul Județean Vaslui (FOTO) demarase un proces de finalizare a proiectului privind Drumul Strategic pentru care s-au împărțit aceste șpăgi. Mai exact, în 28 august 2023, instituția condusă de Dumitru Buzatu a încheiat un contract vizând proiectarea și execuția lucrărilor rămase de executat din Lotul 3, pentru reabilitarea Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești. Afacerea, în valoare de 56.154.426,57 de lei fără TVA, respectiv de 66.823.767,6 lei cu TVA inclusă (13.637.503,68 euro), a fost câștigată de alte trei firme decât cea care își adjudecase, în 2019, acest Lot 3. Este vorba despre SC Nomis 2003 SRL, despre SC Nomis Construct SRL și despre SC Conbetas SRL.

Ei bine, în 15 septembrie 2023, cu doar o săptămână înainte de a lua cei 1,25 de milioane de lei șpagă de la Emil Savin, Gheorghe Buzatu a scos la mezat și contractul privind prestarea  serviciilor de asistență tehnică și de execuție a lucrărilor rămase de executat din Lotul 1 al contractului din 2019, lot adjudecat, atunci, de către SC Soragmin SRL. Valoarea contractului nou este estimată la 19.489.328,66 de lei fără TVA, adică 23.192.301,1 lei cu TVA inclusă (4.733.122,7 euro).

Licitația deschisă urmează să fie finalizată pe data de 16 octombrie 2023.

Ca-n politică. Legați de familie și de afaceri

SC Soragmin SRL, compania care trebuia să primească plata facturilor de la Consiliul Județean Vaslui, este controlată din umbră și prin interpuși de către omul de afaceri Emil Savin. Oficial, capitalul social al firmei este deținut, integral, de către o altă companie pe nume SC Salcia SRL.

SC Salcia SRL a fost înființată de către Emil Savin, dar este, în prezent, controlată de Cristina Mădălina Șelaru și de Stela Mirabela Popică, ambele fiicele omului de afaceri.

Stela Mădălina Popică, fostă Savin, este nimeni alta decât soția deputatului PSD de Vaslui Andrei Eduard Popică. În ultima declarație de avere completată de acesta, în calitate de parlamentar, este menționat faptul că soția sa a încasat dividende, dar și salarii de la două societăți comerciale abonate la contracte cu statul. Prima este Soragmin SRL, iar a doua se numește SC Transmir SRL Vaslui.

SC  Transmir SRL Vaslui este o companie controlată de o altă membră a familiei Savin, Simona Ionela Savin, împreună cu Stela Mădălina Popică. Firma îl avea, în anul 2011, asociat unic pe însuși Emil Savin, denunțătorul lui Dumitru Buzatu.

Contracte cu statul, fără număr

SC Soragmin SRL a derulat, conform SEAP, din 2018 și până în prezent, 18 contracte pe bani publici, în valoare totală de 246.904,567,7 lei fără TVA, adică 293.816.453,6 lei cu tot cu TVA, contracte încheiate cu Primăria Mălușteni, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Bârlad, Primăria Magirești, Compania Națională de Investiții, Primăria Comunei Tanacu, Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui, Primăria Comunei Mironeasa, Primăria Comunei Ghermănești și Consiliul Județean Galați.

La o parte din aceste contracte a lucrat inclusiv cea de-a doua companie a familiei Savin, SC Transmir SRL. Această a doua firmă are, însă, multe alte contracte cu statul. Spre exemplu, în 2020, același Consiliu Județean Vaslui, condus de Dumitru Buzatu, a încheiat cu SC Transmir SRL un contract de 1.026.360,92 lei fără TVA, pentru reabilitarea Drumului Județean DJ 245A.

Nici compania expertului Radu Judele, arestat, la rândul său, în acest dosar, SRL Drum Prod Invest SRL, nu se lasă mai prejos. „Jurnalul” a identificat în baza de date a SEAP 47 de contracte, încheiate cu primării, consilii județene și companii naționale.

 

×