x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Energia verde aduce moartea. Hidrocentralele private distrug Negra Broştenilor

Energia verde aduce moartea. Hidrocentralele private distrug Negra Broştenilor

de Nicolae R Dărămuş    |    12 Oct 2011   •   21:00
Energia verde aduce moartea. Hidrocentralele private distrug Negra Broştenilor

In 28 aprilie 2010, sub titlul "Gaina, ministrul Borbély si somnul de la Mediu", aratam in Jurnalul National modul absolut defectuos in care, instantele de resort – Agentia de Protectie a Mediului Suceava, cu complicitatea Ministerului Mediului – au favorizat, prin aprobari, producerea unui grav atentat ecologic: execu­ta­rea a sapte hidrocentrale private pe raul Neagra Brostenilor din judetul Suceava. Fiecare instalatie avand, con­form proiectului, o conducta lun­g­­a de 4-5 kilometri ce urma sa cap­te­ze 70% debit, practic, acest superb rau urma sa dispara pe intregul cursul sau semnificativ. Pe langa textul din Jurnalul National, despre viitorul aten­tat de mediu de la Suceava am mai semnat atunci alte doua texte, tot in presa centrala. De­o­po­triva, am adresat direct ministrului László Borbély un memoriu in care il avertizam asu­pra ilegalitatii si imo­ra­litatii unei ast­fel de initiative private, care su­pu­ne interesul national si patrimonial interesului local si per­so­nal al unor ignoranti. Toate demersurile fiind facute cu nadejdea ca raul trebu­ie prevenit, jurnalistul nefiind numai un etern bocitor post festum, cu ra­ting de succes.

Revolta sine materia
Ministrul mi-a telefonat revoltat. Nu insa de "legalizarea" viitoarei agresiuni de mediu, ci de felul in care il interpelasem, numindu-l "ungur ro­manesc". Totodata a tinut sa subli­ni­e­ze ca trebuia sa ma adresez in pre­a­labil consilierilor sai de la care as fi aflat ca "toate actele sunt in regula". Am pus doar pe seama naivitatii omului faptul ca, la varsta sa, nu intelegea ca la ora actuala, in Romania, actele care consfintesc ilegalitati si ne­drep­tati nu sunt o problema. Si am asteptat raspunsul ministerial scris. Mi-a par­venit in cele din urma, fundamentat pe adresa nr. 3568/ 30.03.2010, emi­sa de Agentia pentru Protectia Me­diului Suceava si semnata de di­rectorul acesteia, Constantin Probo­tea­nu. Acesta explica aprobarile insti­tu­tiei sale deoarece firma "Tabita Tour a parcurs la timp toate etapele procedurale", "a depus la timp toate do­cu­mentele", a facut public (intr-un ziar local) "anuntul privind solicita­tea aprobarilor de mediu", iar lu­crarile "nu sunt in preajma unor arii protejate". Si conchidea: "Conside­ram ca realizarea proiectului «Ame­na­jare Hidroenergetica Neagra» nu va afecta grav si pe termen lung ecosistemul de pe raul Neagra Brosteni".

Credinta in domnul. Domnul dolar
Firma Tabita Tour, inclusa in Filadelfia Group, apartine unor penticostali si are sediul in Bistrita. Tupeul acestora si aprobarile nu par sa fie straine de protectia politica, asigurata pe plan local local de presedintele CJ Suceava, pedelistul Gheorghe Flutur, implicit de cointeresarea primarului Brostenilor, Ste­liean Chi­rila, de la acelasi partid. Ce poate fi in capul unui individ care isi inchipuie ca are dreptul sa confiste, unei tari si vietii, un rau de munte, ramane insa o problema de ordin psihia­tric.

Istorie veche si istorie recenta
In aprilie 2009, seful Ocolului Silvic, Emil Bocanet, opinia impotriva constructiei acestei salbe de hidrocentrale, fapt firesc la un silvicultor care, prin studii si functie, gestioneaza fau­na acvatica a raurilor de munte din teritoriu. Deopotriva am avut dia­lo­guri incurajatoare cu directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mi­he­tiu. Ambii cunosteau istoria Ne­grei: prin anii ’80, fabulosul rau sca­pase de un urias baraj hidroenergetic, gratie stradaniilor a doi oameni cu vocatie – academicianul Victor Giur­giu, acum octogenar, si Grigore Tur­ca­­nu, silvicultor local. La acea vreme, Ceau­sescu intelesese necesitatea conservarii valorosului ecosistem de pe Neagra Brostenilor.

Energie verde, cu pretul vietii
Afacerea cu "energie verde" este un adevarat furt al caciulii: pro­du­ca­to­rii acestei energii primesc cate un "cer­tificat verde" pentru fiecare MWh furnizat retelei, act pe care, ul­te­­rior, il vand scump pe o piata speci­a­li­zata, spre marii producatori de ener­g­ie electrica: poluatori, care sunt obligati sa detina un numar de certificate verzi. Implicit, pretul ener­giei creste la consumator. Pretul urias il platesc insa mediul si biodiversitatea.

Necrofagii Negrei: SC Energy BV si Tabita Tour
Cum ciolanul este gras, la Tabita Tour s-a adaugat pe parcursul anului 2010 si firma Energy BV srl, avand bi­rouri, cu totul intamplator, intr-o cla­dire din centrul Brostenilor, aflata in proprietea primarului. Cum multe terenuri din lunca Negrei apartin Primariei, in sedintele de Consiliu Local, primarul Chirila a venit cu pro­punerea de parteneriat cu firmele pri­vate, Primaria urmand sa ofere te­renurile sale prin care trece raul. Un parteneriat sfidator, in care comunitatea urma sa primeasca doar 1% din beneficiile exploatarii energeti­ce, res­­tul de 99% revenind intreprin­za­to­ri­lor privati. La ultima sedinta cu aceas­ta tema, cea din iunie 2010, pro­punerea de parteneriat a fost res­pin­sa, prin votul negativ al consi­li­e­rilor. Cu toate acestea, Energy BV srl a in­ce­­put lucrarile la prima hidrocen­tra­la, pe terenul Primariei, in zona pe­pi­nierei silvice "Branzaria". Se lu­creaza muteste, fara vreo tabla indica­toare de santier, continand, dupa le­ge, da­tele obiectivului. Valea a fost ras­tocita si, in plina boiste a pas­tra­vului, al­bia veche a secat. In paralel, repre­zen­­tantii Tabita Tour achi­zitioneaza te­­renuri de la localnici, mizand pe schim­bul acestora cu terenurile de stat stra­batute de rau, aflate in ad­ministra­rea Ocolului Silvic Brosteni. In­scris intre timp in PDL, seful de ocol, inginerul Emil Bocanet, nu pare acum sa se mai opuna pro­iectelor.

Un prefect mintit? E posibil
Seful comisiei economice din Primarie, consilierul Gheorghe Ba­lan, a sesizat in scris Institutia Pre­fectu­lui Suceava asupra ilegalitatii ac­telor si, implicit, lucrarilor debuta­te. In opinia sa – sustinuta cu probe de acte, in copii – explicatia consta in fal­sificarea procesului-verbal al se­dintei in care s-a respins prin vot in­robi­torul si nocivul parteriat. Cu toate acestea, delegatia trimisa de prefectul judetului, Sorin Arcadie Po­pescu, nu a gasit nereguli. Calea actionarii in ins­tanta de judecata a Primariei Bros­teni pare sa fie asadar unica solutie de im­piedicare a unui major dezastru eco­logic. Fireste, pe langa ipotetica za­darnicirea acestuia de catre silvi­cultorii de la Ocolul Silvic Brosteni, re­fuzand schimburile de terenuri si uci­derea faunei acvatice, o indatorire profesionala si, deopotriva, morala.

×
Subiecte în articol: microhidrocentrale ecologie energie verde