x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Entitățile controlate, în trecut, de Vasile Dîncu și Violeta Alexandru prestează, la pachet, un contract pentru Parchetul General

Entitățile controlate, în trecut, de Vasile Dîncu și Violeta Alexandru prestează, la pachet, un contract pentru Parchetul General

de Ion Alexandru    |    07 Dec 2021   •   08:00
Entitățile controlate, în trecut, de Vasile Dîncu și Violeta Alexandru prestează, la pachet, un contract pentru Parchetul General
Sursa foto: Lucian Alecu

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și Asociația Institutul pentru Politici Publice (IPP) au fost contractate, împreună,  de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a realiza un studiu de fundamentare, respectiv o cercetare, la nivelul statelor membre UE, cu privire la cazurile de infracțiuni de mare violență. De IRES este legat numele actualului ministru al Apărării, de la PSD, Vasile Dîncu, iar de IPP este legat numele fostului ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Entitățile respective figurează în cele mai recente declarații de avere și de interese completate și depuse de către cei doi demnitari. Suma pe care Parchetul General urmează să o achite este aproape 300.000 de lei pentru această operațiune.

 

Instituția condusă de procurorul general al României, Gabriela Scutea, a contractat, în  ultimele cinci luni, de la două entități legate de numele a doi politicieni importanți servicii de consultanță. Concret, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit, în 29 iulie 2021, prin procedură simplificată, un contract în valoare de 240.000 de lei fără TVA, adică de 285.600 de lei cu TVA inclusă, cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și cu Asociația Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Prima este cunoscuta casă de sondare a opiniei publice pe care a controlat-o, oficial, actualul ministru al Apărării Naționale, senatorul PSD Vasile Dîncu. IRES a derulat, în ultimii ani, numeroase contracte similare cu statul, iar politicianul a renunțat la calitatea de asociat, după ce, în 2016, când era vicepremier în Guvernul Cioloș, a primit mai multe întrebări incomode din partea presei. De altfel, în cea mai recentă declarație de avere pe care Vasile Dîncu a completat-o și depus-o pe site-ul Senatului, acesta menționează, la capitolul „venituri realizate împreună cu membrii de familie, în ultimul an fiscal”, că a încasat suma de 100.000 de lei de la Institutul Național pentru Evaluare și Strategie (IRES), reprezentând „repartizare dividende din profitul pe anul 2014 (dată la care subsemnatul avea calitatea de asociat unic)”. Documentul citat este datat la 16 iunie 2021.

În prezent, IRES este deținută, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, de doi apropiați ai lui Vasile Dîncu, cărora acesta le-a cesionat părțile sociale. Este vorba despre Cornel Ioan Hirian și Iacob Ovidiu Turcu.

 

Ex-ministrul Muncii este membru în Consiliul Director al IPP

 

Cea de-a doua entitate contractată de Parchetul General, împreună cu IRES, Asociația Institutul pentru Politici Publice (IPP), apare, și la acest moment, în declarația de interese a fostului ministru al Muncii, din Guvernul Orban, Violeta Alexandru, actual deputat în Parlamentul României. Deputat neafiliat, după ce s-a dezafiliat de la grupul PNL, plecând alături de fostul președinte al partidului, Ludovic Orban.

Astfel, la data de 4 iunie 2021, Violeta Alexandru menționa, în această declarație de interese, că are calitatea de membru fondator al Institutului pentru Politici Publice, dar și de membru în Consiliul Director al Asociației Institutul pentru Politici Publice. „Activitate neremunerată”, ține să menționeze fosta membră a Cabinetului Orban.

 

Conform caietului de sarcini, limba română este considerată limbă străină

 

Așa cum precizat anterior, Parchetul General a contractat cele două entități în 29 iunie 2021, prin încheierea contractului nr. 2714/2021. Apoi, acest contract a fost modificat și completat prin două acte adiționale. Primul, în 1 noiembrie 2021, iar al doilea chiar ieri, 6 decembrie 2021, când Vasile Dîncu ocupă funcția de membru al Guvernului, coordonând unul dintre cele mai importante ministere de forță.

Serviciile de consultanță contractate de Parchetul General se referă la elaborarea unui studiu de fundamentare a capacității de schimb de informații la nivelul statelor membre UE asupra modurilor de operare în cazurile de infracțiuni de mare violență. Prin aceasta, se urmărește „identificarea capacității tuturor statelor membre UE de a interopera sisteme de analiză”. Această cercetare va trebui să ofere informații actuale din statele membre UE cu privire la nevoile, oportunitățile și limitele tehnice și juridice de a demara un asemenea proces de mare anvengură, precum și a interesului statelor membre UE în acest sens.

Raportul studiului comandat va constitui baza unui exercițiu ulterior de consultare cu statele membre UE în vederea identificării unui plan de acțiune în acest domeniu. Livrabilele pe care trebuie să pe presteze IRES și IPP se referă la realizarea unui chestionar on-line de corelare a datelor, disponibil în trei limbi străine. Ei bine, aici vine surpriza. Cele trei limbi străine, menționate în documentația de atribuire realizată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt engleza, germana și… româna.

Alt livrabil se referă la 27 de fișe de analiză pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene. Iar al treilea se referă la un studiu de fundamentare disponibil, de asemenea, în trei limbi străine, care să conțină cadrul legal și cel tehnic, la care se adaugă trei scenariii de lucru.

 

×
Subiecte în articol: vasile dincu Violeta Alexandru