x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exclusiv. Documente Stratfor publicate de Wikileaks. “Ar fi groaznic ca românii să citească e-mailurile noastre”

Exclusiv. Documente Stratfor publicate de Wikileaks. “Ar fi groaznic ca românii să citească e-mailurile noastre”

de Adrian Mogos    |    04 Feb 2014   •   20:31
Exclusiv. Documente Stratfor publicate de Wikileaks. “Ar fi groaznic ca românii să citească e-mailurile noastre”
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/Agerpres

Angajaţii Stratfor sunt convinşi că serviciile de informaţii din ţările postcomuniste sunt retardate. Tot ei se întrebau dacă interviul solicitat de o organizaţie media nu era cumva un test al serviciilor secrete româneşti de a afla cum funcţionează firma americană.

În mai 2010 Antonia Colibăşanu le spunea şefilor din Statele Unite că a avut o discuţie cu un specialist român pe probleme de politici energetice, o discuţie axată pe noua metodă de extragere a gazelor prin fracturare. Conform e-mailurilor Stratfor, specialistul lucrase, aşa cum reise din descrierea sursei de către Antonia Colibăşanu, în Ministerul Afacerilor Externe. Sursa spunea că tehnologia extragerii gazelor prin fracturare nu se poate aplica în România, pentru că nu există roci speciale care să permită acest lucru, dar că polonezii au intrat într-o fază de testare şi lucrurile păreau să meargă destul de bine. Un analist Stratfor din SUA îi spusese Antoniei Colibăşanu că cea mai mare problemă cu această tehnologie este că procesul înseamnă investiţii majore în fazele iniţiale şi necesită cunoştinţe geologice aprofundate despre câmpurile de gaze naturale.

O inundaţie cu tâlc
În noaptea de 26/27 noiembrie 2008, locuinţa Antoniei Colibăşanu a fost spartă, conform conversaţiei pe care o avea cu colegul ei, Marko Papic. Ea spunea că nimic nu i-a dispărut din apartament şi că în mod cert spărgătorii, care provocaseră şi o inundaţie, căutaseră laptopul. Inundaţia, spunea Marko Papic, este o metodă standard pentru acoperirea urmelor. Spărgătorii erau numiţi de cei de la Stratfor “Stazi”, “Roşii” şi se temeau ca nu cumva laptopul ei să fi fost infestat cu un virus marca FSB ­ fostul KGB.

“Este doar o tactică de intimidare. Nu-ţi pot face nimic. Dacă ei îţi ascultă convorbirile vor realiza că NU lucrezi pentru «servicii», dar toate serviciile secrete din ţările postcomuniste sunt retardate. În cel mai rău caz trebuie să pleci. Ai un loc unde să te duci? În afara Bucureştiului sau în afara României? Dacă nu, îţi găsesc în câteva secunde un loc unde să stai în Belgrad.” Papic mai spunea că este posibil să i se fi plantat sisteme de supraveghere, iar dacă au fost serviciile secrete, înseamnă că acestea se tem mai mult decât credeau cei de la Stratfor.

Lui Colibăşanu i se păruse ciudat că, în urmă cu o săptămână, un contact de-al ei, jurnalist, i-a spus că “serviciile secrete se află în spatele analizelor economice ale Stratfor”. Colibăşanu se întreba dacă interviul solicitat de Hotnews nu era cumva un test al serviciilor secrete româneşti de a afla cum funcţionează Stratfor, mai ales că interviul solicitat nu fusese publicat. “Hotnews a fost pro-Băsescu întotdeauna şi se zvoneşte că lucrează îndeaproape cu serviciile de informaţii româneşti”, se menţionează într-unul dintre e-mailuri.

Legat de această spargere, Scott Stewart, un analist Stratfor, scria într-un e-mail către unul dintre colegi: “Ar fi groaznic ca românii să citească e-mailurile noastre”. Respectul pentru jurnalişti poate fi observat şi din corespondenţa electronică din martie 2009, când un jurnalist de la Business Standard din România dorea un interviu cu un senior analist al Stratfor. Acesta zicea: “Nu vă faceţi griji pentru interviu. O să-mi legăn copilul pe perioada interviului pentru a mă asigura că tace. Metoda sârbească...”.

×
Subiecte în articol: Stratfor-Wikileaks