x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familia Stolojan şi-a băgat otrava în Braşov

Familia Stolojan şi-a băgat otrava în Braşov

de Petru Zoltan    |    12 Dec 2011   •   21:00
Familia Stolojan şi-a băgat otrava în Braşov

Substante cancerigene, inceperea lucrarilor fara autorizatii, acuzatii de monopol, amenzi de peste 1 milion de dolari date de Consiliul Concurentei, plus un avertisment pentru Romania din partea Comisiei Europene sunt doar cateva dintre detaliile cu care s-au facut remarcati patronii firmei Kronospan Romania, cel mai mare producator de PAL din sud-estul Europei. In toata aceasta afacere a fost partasa si Elena Stolojan, sotia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan.

Grupul Kronospan si-a infipt radacinile in orasele Sebes si Brasov, unde si-a dezvoltat si amenajat trei fabrici de prelucrare a lemnului, fara a respecta cele mai elementare norme de protectie a mediului, deoarece nimeni nu a avut curajul sa ii traga de maneca ori de cate ori a fost cazul. Pentru productia de PAL, fabricile folosesc formaldehida, un gaz toxic si cancerigen pentru om. Cel putin asa sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pe langa acest gaz, fabricile polueaza atmosfera cu pulberi in suspensie (PM 10). Mai mult, divizia chimica a grupului – Kronochem Sebes – incearca sa reporneasca fabrica de formaldehida de la Sebes, care va avea o capacitate de productie de 60.000 de tone pe an. Asta, daca vor obtine toate avizele necesare, pentru ca in anul 2007, Kronospan a construit de la sine putere o fabrica asemanatoare fara a avea autorizatie si studiu de impact asupra mediului. In schimb, Comisia Europeana a taxat Romania. "Initial, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior o judecatorie locala a anulat aceasta decizie. Comisiei nu i s-a adus la cunostinta aplicarea nici unei sanctiuni asupra operatorului economic. Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-al doilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene din martie 2010. Comisarul European pentru Mediu, Janez Potoãnik, preciza la acea vreme ca simpla existenta a le­gislatiei nu este niciodata suficienta: "ea trebuie sa se aplice si in practica. Romania trebuie sa se asigure ca in astfel de cazuri se realizeaza evaluarile impactului de mediu si ca orice hotarari ulterioare sunt respectate". Pana atunci, brasovenii si sebesenii se tem ca se vor imbolnavi pe capete datorita acestui gaz toxic. Degeaba, aproape 7.000 de oameni s-au opus fabricilor din Sebes. Degea­ba oamenii au protestat in Brasov pentru a salva orasul, pentru ca nimeni nu i-a bagat in seama.

Grupul Kronospan si-a facut aparitia in Romania prin anul 1998, cand a facut primele demersuri pe langa consilierii locali din Brasov pentru a obtine un aviz favorabil construirii unei fabrici de PAL in zona industriala a orasului. Si a obtinut, mai ales ca se lauda ca detine in portofoliu aproximativ 100 de hectare de teren. Dupa aproape patru ani a obtinut si autorizatia de construire a fabricii. Insa lucrarile au fost abandonate pentru ca: "In 2004, Kronospan a achizitionat platforma de la Sebes si, ca urmare a efortului investitional de acolo, a decis sistarea proiectului de la Brasov", sustine Oana Bodea, purtatorul de cuvant al firmei. De atunci, vreme de alti patru ani, orasul s-a tot extins, iar oamenii si-au construit case in aproprierea terenului detinut de firma austriaca. Dar, la inceputul anului 2008, firma Kronospan a decis sa construiasca fabrica de PAL in incinta orasului Brasov, in baza aprobarilor primite in 2002. Atunci, organizatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a sesizat Garda de Mediu, pentru ca fabrica se construia fara un acord de mediu valabil. Comisarii nu au stat pe ganduri si au amendat firma cu 30.000 de lei. Nici Primaria nu a stat cu mana in san, pentru ca a decis "sistarea lucrarilor si incadrarea acestora in prevederile autorizatiei de construire". Si pentru ca lucrarile avansau intr-un ritm alert, reprezentantii firmei s-au ales si cu plangeri penale. Degeaba! Oana Bodea a declarat ca Garda de Mediu a sustinut ca valabilitatea Acordului de Mediu obtinut de companie in 2002 s-a intins numai pe o perioada maxima de cinci ani, dar, conform prevederilor legale in vigoare, valabi­litatea acordului de mediu se intinde pe toata durata proiectului. In schimb, secretarul asociatiei Brasovul Ver­de, Eduard Csomortani, a preci­zat ca lucrarile au fost demarate fara a se respecta procedurile legale. "Am­plasamentul este ilegal con­struit. In urma debitarii placilor rezulta acel PM 10 care este mult mai periculos decat formaldehida." In plus, fabrica nu sta bine nici la capitolul zgomot.

Stolojan si Kronospan, parteneri de afaceri
Numele Elenei Stolojan, sotia euro­parlamentarului Theodor Stoloan, este strans legat de afacerea Kronospan. La scurt timp, dupa ce austriecii de la Kronospan si-au facut simtita prezenta in Romania, mai exact in noiembrie 2001, Elena Stolojan a fost numita in functia de administrator al firmei Sepal Sebes, pentru o perioada de trei ani. Ulterior a devenit si beneficiarul unui pachet de actiuni, iar mandatul de administrator i-a fost prelungit pa­na in februarie 2007. Nu a mai apucat sa isi duca mandatul la final, pentru ca si-a vandut actiunile catre Kronospan Sebes SA. In peri­oa­­da campaniei electo­rale din 2008, Partidul Ecologist Roman l-a so­mat public pe candidatul la Pre­se­dintia Romaniei, Theo­dor Stolojan, sa spuna in ce relatii se afla cu austriecii de la Kronospan. Raspunsul nu a mai venit, pentru ca Stolojan s-a imbolnavit subit, retragan­du-se din cursa prezidentiala. In pre­­zent, actio­na­rul majoritar al Kronospan Sebes este un fond de in­vestitii din Austria alaturi de pa­tru off-shor-uri inregistrate in Cipru.

Amenda de peste 1 milion de dolari
In urma unei investigatii pe pia­ta productiei si comer­cia­lizarii de PAL, Consiliul Concurentei a constatat ca societatea Kronos­pan a incalcat Legea con­cu­ren­tei, prin savar­sirea unui abuz de pozitie dominanta. Practic, Con­siliul Concurentei s-a au­to­sesizat dupa ce a analizat comportamentul firmei Kronospan pe piata romaneasca, dupa ce a decis sa majoreze pretul cu pana la 50% pentru produsele de tip PAL. Totodata, Asociatia Pro­du­ca­torilor de Mobila din Ro­mania a inaintat protestele mai multor societati beneficiare ale produselor fabricate si co­mer­ciali­zate de Kronospan, re­fe­ri­toa­re la politica de preturi pe care a aplicat-o aceasta socie­tate. "Acu­zatiile formulate de be­neficiarii acestor produse – pro­ducatori de mobila s-au axat pe lipsa justificarilor pentru cres­terea preturilor anuntate de catre noul proprietar, cat si pe im­plicatiile pe care le va avea aceasta crestere a preturilor asupra pretului mobilei". Consiliul Concurentei a decis sa amendeze Kronospan cu apro­ximativ 3,5 milioane RON, adica putin peste 1 milion de dolari. Nemultumiti, austriecii au contestat amenda la Curtea de Apel Bucuresti, reusind in prima faza sa anuleze amenda. Numai ca la recurs judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au constatat ca Kronospan a incalcat legislatia, fiind obligata sa isi plateasca amenda.

Reactii
Poluarea mediului de catre Kronospan a intrat si in atentia de­putatilor, care au vorbit pe larg despre acest fenomen in Camera Deputatilor inca din anul 2005. Atunci, deputatul Tiberiu Bar­bu­letiu a tras un semnal in legatura cu nocivitatea pentru organism a mobilierului cu emi­sie de formaldehida, "in special a celui care contine adezivi fa­cuti din rasini formaldehidice, exact ceea ce produce Kronos­pan". Dupa doi ani a venit randul deputatului Nicolae Po­pa, care a facut o declaratie po­li­tica, in care a precizat ca locui­torii din cartierele Mihail Kogalniceanu, Petresti, si nu numai, sunt condamnati sa respire aer toxic si nociv atat pentru varstnici, cat si pentru copii. "Din cauza formaldehidei produse de societatea respectiva, un numar insemnat de persoane are probleme grave de sanatate, dificultati de respiratie, disfunctii ale glandei tiroide, precum si malformatii la copii si chiar cazuri de cancer. Aerul este irespirabil, mai ales in anumite intervale orare ale zilei, iar numeroasele sesizari ale cetatenilor au ramas fara ecou si pana acum." Apoi, a venit randul deputatului Alexandru Peres, care i-a solicitat in 2008 ministrului Mediului, Attila Korodi, sa dispuna o informare clara si corecta a populatiei cu tot ce se intampla din punct de vedere al poluarii in Sebes. Pana acum, totul a fost in zadar.

×
Subiecte în articol: brasov poluare