x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar

Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar

de Ion Alexandru    |    09 Mar 2018   •   08:22
Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar

Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, considerat de către conducerea instituţiei drept „unitatea de elită”, se află, de câteva luni, în atenţia opiniei publice, ca urmare a dezvăluirilor de presă privind abuzurile petrecute aici. Însă structura de la Prahova a DNA se mai evidenţiază şi prin relaţiile de familie ale unor procurori care activează la „unitatea de elită”.

 

Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, este căsătorit cu Simona Ionela Onea, secretar în cadrul Primăriei Comunei Poiana Câmpina, judeţul Prahova. Naşa de cununie a celor doi este procurorul Giluela Deaconu, care activează în subordinea lui Onea, la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA.

Savu Alfred Virgiliu, alt procuror din subordinea lui Lucian Onea la DNA Ploieşti, este căsătorit cu Camelia Savu, care este procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, unde au lucrat, în  trecut, atât Lucian Onea, cât şi Giluela Deaconu. Parchet unde, de altfel, a activat, până la excluderea nedefinitivă din magistratură, şi Mircea Negulescu, zis „Portocală”. Tot la DNA Ploieşti mai lucrează procuroarea Elena Cerasela Răileanu, a cărei mătuşă activează, ca şi soţia lui Onea, ca secretar al unei primării de comună din judeţ.

Raluca Ileana Simaciu este grefier în cadrul aceleiaşi unităţi de elită de la Ploieşti a DNA. Mama acesteia, Lucia Simaciu, este tot grefier, dar la Serviciul Teritorial Ploieşti al DIICOT, în timp ce fratele acesteia, Andrei, este consilier juridic la Poliţia Capitalei.

 

Cazuri din Structura Centrală

Situaţia de la Ploieşti nu este singulară. Studiind declaraţiile de avere ale procurorilor DNA, aflăm că, la nivel central, există cazuri asemănătoare. Spre exemplu, procurorul Ana Dana Manuela este  căsătorită cu procurorul Mihail Grancea, care lucrează la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Alt procuror DNA, şef de secţie, Dan Gabriel Bodean, este căsătorit cu o judecătoare de la Judecătoria Sectorului 4. Un alt procuror, Ionela Crina Bălan, are soţul judecător la Tribunalul Timiş, iar procuroarea Boca Luminiţa este căsătorită cu Cristian Boca, poliţist local la Cluj, în subordinea primarului Emil Boc. Celebrul procuror-şef de secţie din DNA, Marius Bogdan Bulancea, unul dintre apropiaţii Laurei Codruţa Kovesi, este căsătorit cu fosta judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, Diana Bulancea, în prezent salariată a Ministerului Afacerilor Externe. Lista nu se poate încheia fără procurorul DNA George Paul Cojocaru, căsătorit cu Mihaela Cojocaru, salariat al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Situații similare se întâlnesc în toată ţara

Tot la DNA mai activează un alt procuror, pe nume Andrei Bodean, încadrat la Serviciul Teritorial Constanţa, a cărui soţie, Claudia Bodean, este judecător la Tribunalul Constanţa. Bodean este coleg de serviciu cu Constantin Conortos, a cărui soţie, Camelia, este tot procuror. În prezent, aceasta activează la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce, anterior, a lucrat chiar la DNA Constanţa. Un alt coleg al acestora este Sorin Constantinescu, a cărui soţie, Cristina, este, de asemenea, judecător la Tribunalul Constanţa. Exemple de acest gen există, însă, în mai multe structuri teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, procurorul DNA Daniel Apetroaei, de la DNA Bacău, are soţia, Raluca Ioana Apetroaei, judecător la Tribunalul Bacău, în timp ce Mihaela Beschiu, de la DNA Alba Iulia, are o rudă de gradul III, pe nume Ilie Narita, care îndeplinea, în anul 2013, funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Exemplele pot continua cu procurorul DNA de la Biroul Teritorial Târgu Jiu, Cristian Adrian Bertha, căsătorit cu Ionela Bertha, procuror la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu.

Alte situaţii de justiţie în familie, la DNA, sunt cele ale procurorului Marin Căluşaru, de la Serviciul Teritorial Craiova, care este căsătorit cu Cristina Căluşaru, judecător la Tribunalul Olt, sau al Cristinei Chiriac, de la Serviciul Teritorial Iaşi, căsătorită cu judecătorul Adrian Chiriac, de la Curtea de Apel Iaşi.

Un alt exempu este al Anemariei Ruxandra Cureap, de la Serviciul Teritorial Cluj al DNA, căsătorită cu colegul ei, de la aceeaşi structură, Ciumărean Isaia Daniel.

La Piteşti: procuror DNA, judecător şi avocat

O situaţie mai aparte se regăseşte la Serviciul Teritorial Piteşti al DNA, unde întâlnim o familie care acoperă toate ramurile dreptului penal. Mai exact, procurorul DNA Dinu Florin Dumbravă este căsătorit cu Anca Dumbravă, care activează ca judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti.

Într-o declaraţie dată, conform legii, în anul 2013, procurorul Dumbravă menţiona că are un fiu avocat în cadrul Baroului Argeş.

 

Ce spune Statutul procurorilor şi judecătorilor

Conform articolului 5 din Legea nr. 303/2004, privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, „judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii, cu excepţia cazurilor în care conflictul de interese a fost adus la cunoştinţă, în scris, colegiului de conducere al instanţei sau conducătorului parchetului şi s-a considerat că existenţa conflictului de interese nu afectează îndeplinirea imparţială a atribuţiilor de serviciu”.

În acest sens, magistraţii, magistraţii asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate sunt obligaţi să dea, anual, o declaraţie pe propria răspundere în care să menţioneze dacă soţul, rudele sau afinii până la gradul al IV-lea inclusiv exercită o funcţie sau desfăşoară o activitate juridică ori activităţi de investigare sau cercetare penală, precum şi locul de muncă al acestora. Declaraţiile se înregistrează şi se depun la dosarul profesional.

Aceeaşi Lege 303/2004 mai precizează că „judecătorilor şi procurorilor le este permis să pledeze, în condiţiile prevăzute de lege, numai în cauzele lor personale, ale ascendenţilor şi descendenţilor, ale  soţilor, precum şi ale persoanelor puse sub tutela sau curatela lor”.

×
Subiecte în articol: familii magistrati Lucian Onea