x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma familiei ministrului Dan Vîlceanu, implicată în contracte de 10 milioane de euro, în ultimele două luni

Firma familiei ministrului Dan Vîlceanu, implicată în contracte de 10 milioane de euro, în ultimele două luni

de Ion Alexandru    |    02 Mar 2022   •   07:25
Firma familiei ministrului Dan Vîlceanu, implicată în contracte de 10 milioane de euro, în ultimele două luni

Compania familiei actualului ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, secretar general al PNL, este implicată, în ultimele două luni, în contracte cu statul de zece milioane de euro.

 

Este vorba despre contracte de achiziții făcute de Complexul Energetic Oltenia sau de CET Govora. Spre comparație, în ultima declarație de interese pe care Dan Vîlceanu a completat-o și depus-o, la finalul anului trecut, în calitate de ministru în Cabinetul Ciucă, valoarea contractelor acestei firmei, adjudecate în perioada 2019 – 2020, era trecută la puțin peste 5 milioane de lei. 

 

Cu cinci zile înaintea Crăciunului de anul trecut, pe 20 decembrie 2021, Complexul Energetic Oltenia SA (CEO), companie a statului, a atribuit unui grup de companii un contract în valoare de 38.690.390,01 lei fără TVA, respectiv de 46.041.569,1 lei cu TVA (9.396.237,6 euro), pentru prestare de lucrări de demontare, montare, reparație generală și modernizarea benzilor transportatoare ale magistralei de transport din depozitul nou de cărbune al carierei Roșia, de la S.E. Rovinari.

Pentru această achiziție de lucrări, CEO a organizat, potrivit informațiilor furnizate de SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), o licitație deschisă, având criteriu de atribuire principal prețul ofertei (80%) și secundar, garanția tehnică pentru 48 de luni. 

Lucrările, adjudecate de cinci societăți

Contractul, care are o durată de execuție de un an, a fost adjudecat de grupul de companii SC Uzitmet Industry SA, SC Trefo SRL, SC Artego SRL, SC Neptun SRL și SC M.A.R.S.A.T SRL. 

SC Trefo SRL este compania care aparține familiei actualului ministrul liberal al Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, ales secretar general al Partidului Național Liberal, la congresul care a avut loc la finalul lunii septembrie a anului trecut.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Trefo SRL este deținută, în calitate de unic asociat, de Elisabeta Vîlceanu, domiciliată în Târgu Jiu, județul Gorj. Compania îl are drept director pe Eugen Vîlceanu, tatăl actualului membru al Guvernului României. 

Modernizarea liniei de transport a cărbunelui

Lucrările contractate de CEO SA constau, potrivit documentației de atribuire a contractului, în demontarea benzilor transportoare pe componente și subansamble transportul la ateliere și platforme de reparație, reparația generală cu anumite specificații și remontarea acestora pe noul amplasament. Aceste lucrări de reparații și de modernizare se vor realiza, spune autoritatea contractantă, în conformitate cu strategia Complexului Energetic Oltenia referitoare la continuarea programelor de reabilitare și modernizare, cu asimilarea componentelor de informatică și dispecerizare, implementarea condițiilor de mediu și îndeplinirea normelor prevăzute în programul de conformare aprobat la jumătatea anului 2010.

„Având în vedere că S.E. Rovinari este alimentată cu cărbune din sud (de la Roșia și Pinoasa) prin două circuite paralele, faptul că, prin hotărâre definitivă, transferul de cărbune din cele două cariere se face în intervalul orar 7.00 – 23.00, se impune ca cele două cariere să livreze cărbune doar pe un circuit, în același interval orar, iar celălalt circuit – T401, T401.1 și T402 – va intra în lucrări de modernizare și reabilitare, condiționat de faptul că ordinul de începere a lucrărilor va fi dat după asigurarea integrală a furniturii necesară pentru efectuarea lucrărilor”, se arată în documentația de atribuire.

Afaceri similare, între decembrie și februarie

Jurnalul a descoperit că, numai în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, SC Trefo SRL, compania familiei Vîlceanu, a primit cinci contracte de la Complexul Energetic Oltenia și de la CET Govora SA. Cu tot cu afacerea descrisă mai sus, valoarea acestor contracte se ridică la 50.751.000,1 lei cu tot cu TVA, adică peste 10 milioane de euro.

Astfel, tot în 20 decembrie 2021, Trefo SRL a primit de la CET Govora, prin procedură simplificată, un contract de 172.411 lei cu TVA, pentru a livra tablă din oțel laminat. Apoi, la 28 decembrie 2021, C.E. Oltenia SA a încheiat cu SC Trefo SRL și cu Tripon Industry un contract în valoare de 2.932.683,6 lei cu TVA, pentru livrarea de piese de schimb mori de cărbune DSG 100, bare și palete.

Tot C.E. Oltenia a încheiat cu firma familiei Vîlceanu, în 3 ianuarie 2022, un contract de 47.124 cu TVA, pentru furnizarea de oțel zincat pentru asigurarea bazei materiale necesare formațiilor de lucru din cadrul subunităților miniere, în vederea realizării reviziilor planificate. 

De asemenea, în 4 februarie 2022, tot C.E. Oltenia a încheiat cu Trefo SRL și cu Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SA un contract de 704.511,9 lei cu TVA pentru livrarea de tamburi de antrenare cu diametrul mai mare sau egal cu 1.000 de milimetri. Anterior, în februarie 2021, Trefo SRL a mai derulat un contract similar, în valoare de 852.700,45 de lei cu TVA.

C.E. Oltenia, CET Govora, Colterm Timișoara și Romgaz, printre clienții Trefo

SC Trefo SRL, firma mamei lui Dan Vîlceanu, este cunoscută pentru „lipiciul” de care beneficiază, de ani, pe lângă contractele companiilor de stat. Acest lucru a fost dezvăluit și de presă, prin anchete jurnalistice, dar și de Dan Vîlceanu însuși, în declarațiile de interese pe care le-a depus în calitate de parlamentar.

Un astfel de document oficial (VEZI FACSIMIL) a fost completat și depus pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în 24 decembrie 2021, de proaspătul ministru Dan Vîlceanu. Din acest act, reiese că societatea Trefo SRL a parafat, în ultimii doi ani, anteriori depunerii acestui document, 20 de contracte cu statul, în valoare de 5.057.973,62 de lei.

Cele mai multe astfel de contracte au fost încheiate cu Complexul Energetic Oltenia SA. Este vorba despre nu mai puțin de 14 contracte, în valoare de 3.716.716,22 de lei, încheiate în perioada 2019-2020.

Apoi, firma familiei ministrului a derulat, în aceeași perioadă, cu SC Colterm SA Timișoara, cinci contracte în valoare totală de 723.157,4 lei. 

De asemenea, în declarația de interese a lui Dan Vîlceanu mai figurează un contract atribuit acestei companii de către Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA, încheiat la 19 august 2018, cu derulare până la 19 noiembrie 2019, în valoare de 618.100 de lei.

Firma a fost vizată de un dosar de evaziune fiscală, clasat anul trecut

Compania Trefo SRL a făcut, până anul trecut, obiectul inclusiv al unui dosar penal. Presa a dezvăluit că, în 2021, acest dosar de evaziune fiscală în care erau vizaţi Dan Vîlceanu şi firma părinţilor lui, Trefo SRL din Rovinari, a fost clasat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit unor surse judiciare citate de G4 Media.

Ancheta ar fi plecat de la un control al ANAF Gorj. Inspectorii au sesizat Parchetul Tribunalului Gorj, iar, ulterior, cazul a fost declinat la Parchetul General, dată fiind calitatea de parlamentar a lui Dan Vîlceanu. În 2019, inspectorii de la ANAF Gorj au făcut un control la firma Trefo SRL din Rovinari, deţinută de Elisabeta Vîlceanu şi condusă de directorul Eugen Vîlceanu, părinţii deputatului PNL Dan Vîlceanu. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari.

Inspectorii ANAF aveau suspiciuni că tranzacţiile erau fictive, erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit şi de a deduce TVA. Un lucru a atras atenţia inspectorilor ANAF. Facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi provin din zone diferite ale ţării.

×