x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma familiei unui consilier județean Pro România din Călărași, contractată de Portul Constanța să realizeze studiul de fezabilitate pentru iluminatul arhitectural

Firma familiei unui consilier județean Pro România din Călărași, contractată de Portul Constanța să realizeze studiul de fezabilitate pentru iluminatul arhitectural

de Ion Alexandru    |    30 Iun 2022   •   07:50
Firma familiei unui consilier județean Pro România din Călărași, contractată de Portul Constanța să realizeze studiul de fezabilitate pentru iluminatul arhitectural

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța intenționează să înlocuiască vechile instalații de iluminat public din Portul Constanța cu unele noi, printre care este vizat inclusiv iluminatul arhitectural.

Asta, pentru a „pune în valoare clădirile monument istoric” din incinta celui mai important port de la Marea Neagră. Deocamdată însă, instituția în cauză a contractat servicii de realizare a studiului de fezabilitate, pe care va plăti aproape 180.000 de lei. Suma a fost stabilită în urma încheierii, fără licitație, prin procedură simplificată, a unui contract, chiar la finalul săptămânii trecute, firma desemnată fiind controlată de rudele unui consilier din cadrul Consiliului Județean Călărași, membru al Pro România, partid condus de Victor Ponta. Respectivul consilier județean a și administrat, până anul trecut, firma care va realiza acest studiu de fezabilitate. 

Afacerea a demarat în data de 2 mai 2022, când Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare simplificat, prin intermediul căruia aducea la cunoștință faptul că intenționează să contracteze servicii constând în „studiu de fezabilitate pentru realizarea iluminatului arhitectural în Portul Constanța”.

Conform acestui anunț, obiectivul principal al proiectului îl constituie „identificarea posibilităților, mijloacelor, echipamentelor, tehnologiilor și sistemelor care să conducă la realizarea unui concept modern de iluminat arhitectural, care să utilizeze aparate de iluminat cu tehnologie LED, pentru punerea în  valoare din punct de vedere ambiental și arhitectural a clădirilor monument din  Portul Constanța, corelat cu reducerea consumurilor specifice, prin utilizarea unor corpuri de iluminat performante”.

Potrivit caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, clădirile care vor fi iluminate cu aceste noi echipamente ce urmează a fi montate, după ce studiul de fezabilitate va fi realizat, sunt monumente istorice situate în Portul Constanța, incluse în Lista Monumentelor Istorice din 1991-2004-2010-2015.

Discount de 5.000 de lei, fără TVA

Unul dintre aceste monumente este Farul Vechi Carol I, amplasat în dana Zero. Apoi, este vorba despre fosta Gară Maritimă, care, în prezent, găzduiește chiar sediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, situată în zona danelor 11-12.

O altă clădire care ar urma să beneficieze de iluminat arhitectural este Bursa Veche, în prezent folosită drept clădire de birouri, situată în dana 17. Iar un al patrulea obiectiv vizat de acest proiect este Uzina Electrică, folosită în zilele noastre drept sediu al Sucursalei Energetice Port, situată în zona danelor 17-18.

La procedura simplificată de achiziție a serviciilor privind studiul de fezabilitate s-a înscris, conform documentelor oficiale, o singură societate comercială. Este vorba despre SC Proex Instal Consulting SRL, cu sediul în Călărași, care a și fost declarată câștigătoare. Autoritatea contractantă preciza că era dispusă să plătească pentru aceste servicii un preț maxim estimat de 155.000 de lei fără TVA. În final, prețul negociat a fost stabilit la 150.000 de lei fără TVA, respectiv la 178.500 de lei cu TVA inclusă (36.428,6 euro). Drept pentru care, la data de 23 iunie 2022, între Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și SC Proex Instal Consulting SRL a fost încheiat contractul nr. 26777/2022.

Contractul trebuie onorat în termen de cinci luni

În schimbul acestor bani, firma călărășeană trebuie să întocmească o serie de documente. Primul dintre acestea este studiul topografic. Apoi, este vorba despre mai multe studii specifice, cum ar fi studiul istoric, releveele 3D și studiul privind utilizarea unor sisteme alternative de eficiență ridicată pentru creșterea performanței energetice.

Următorul pas este realizarea studiului de fezabilitate propriu-zis, care trebuie să cuprindă studiul energetic/luminotehnic privind posibilitatea realizării acestui tip de iluminat în zona respectivă, Devizul general și Devizul pe obiective, Capitolul privind dezactivarea vechii rețele de iluminat public, iluminatul arhitectural al fațadelor realizat în format 3D și Analiza cost-beneficiu.

Un alt obiectiv al contractului este realizarea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor prevăzute în certificatul de urbanism, conform cerințelor la zi ale avizărilor.

Potrivit documentului citat, durata contractului este de cinci luni, în care este inclusă durata de elaborare a documentației. Nu este inclus în această durată timpul necesar obținerii avizelor, acest lucru intrând în sarcina Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA.

Politicianul a administrat compania până anul trecut. În 2020, Dumbravă a candidat la Camera Deputaților

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Proex Instal Consulting SRL, entitatea care a fost selectată să realizeze acest studiu de fezabilitate, a fost înființată în municipiul Călărași, în data de 25 octombrie 2016. Această companie se ocupă cu „activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea”.

Societatea a fost înființată de o anume Diana Nicoleta Dumbravă, născută în decembrie 1991, domiciliată la aceeași adresă cu administratorul companiei de la momentul înființării, Virgil Marian Dumbravă, născut în ianuarie 1964. 

Tot de la Registrul Comerțului, aflăm că, în data de 3 februarie 2022, asociatul unic al SC Proex Instal Consulting SRL, Diana Nicoleta Dumbravă, decide să se retragă din structura capitalului social, cesionând părțile sociale unui nou asociat unic, pe nume Carmen Monica Dumbravă, născută în martie 1998, domiciliată la aceeași adresă cu fostul asociat unic și cu administratorul Virgil Marian Dumbravă. 

Cu același prilej, noul asociat unic dispune revocarea mandatului de administrator al lui Virgil Marian Dumbravă și numirea unui nou administrator, în persoana unui anume Cosmin Coman.

Servicii prestate pentru două primării

Virgil Marian Dumbravă figurează ca asociat în alte companii, printre care SC Electro Proiect MVM 2006 SRL, firmă pe care o găsim menționată în declarația de interese completată, la data de 2 noiembrie 2020, de un consilier județean în cadrul Consiliului Județean Călărași, pe numele… Virgil Marian Dumbravă, din partea Partidului Pro România, condus de fostul premier Victor Ponta.

Din declarația de avere depusă la aceeași dată, rezultă că respectivul consilier județean a fost chiar salarizat de compania SC Proex Instal Consulting SRL, în vreme ce soția sa, Ana Dumbravă, lucrează în calitate de consilier la Instituția Prefectului Județului Călărași.

Conform ultimei declarații de interese depusă de Virgil Marian Dumbravă, la data de 15 iunie 2022, pe site-ul oficial al Consiliului Județean Călărași, rezultă că acesta este președintele Ligii Aleșilor Locali – Filiala Călărași a Partidului Pro România. În același document, se mai menționează două contracte încheiate cu statul de entități deținute de „rude de gradul I (părinți pe linie ascendentă și copii pe linie descendentă”), consilierul Pro România neprecizând însă despre ce entități este vorba. Aflăm, astfel, că aceste entități au încheiat, la data de 25 martie 2021, cu Primăria Municipiului Galați, un contract privind servicii de proiectare, cu o durată de 30 de zile, în valoare de 67.000 de lei, și, la data de 24 martie 2021, un alt contract cu Primăria Municipiului Giurgiu, constând tot în servicii de proiectare, pentru 60 de zile, în sumă de 9.500 de lei.

Din presa locală și de pe portalul declarațiilor de avere de la Agenția Națională de Integritate aflăm că Virgil Marian Dumbravă a deținut, în anul 2008, funcția de viceprimar al municipiului Călărași, a fost membru ALDE până în noiembrie 2016, după care, în septembrie 2019, s-a înscris în partidul lui Victor Ponta. La alegerile parlamentare din anul 2020, Dumbravă a candidat și pentru funcția de deputat în Parlamentul României.

 

×
Subiecte în articol: Portul Constanţa