x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma SRI înlocuiește rețelele de comunicații, de alimentare cu energie și climatizarea pentru Garda de Coastă

Firma SRI înlocuiește rețelele de comunicații, de alimentare cu energie și climatizarea pentru Garda de Coastă

de Ion Alexandru    |    26 Sep 2022   •   07:40
Firma SRI înlocuiește rețelele de comunicații, de alimentare cu energie și climatizarea pentru Garda de Coastă

Poliția de Frontieră a contractat Regia RASIROM – firma oficială a Serviciului Român de Informații, căreia îi va plăti peste 1,65 milioane de euro. În schimbul banilor, compania SRI va înlocui unele sisteme ale rețelei de comunicații utilizate de Garda de Coastă, deoarece echipamentele existente în prezent sunt depășite tehnologic. În același contract, mai intră modernizarea rețelei de alimentare cu energie electrică, precum și a echipamentelor de climatizare. RASIROM a primit, în ultimii ani, contracte similare de la Poliția Română, DGIPI și DGA – toate acestea fiind structuri aflate în subordinea Ministerului de Interne.

Achiziția a fost antamată încă din data de 12 februarie 2022, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a publicat pe SEAP un anunț de participare pentru contractarea de servicii de modernizare rețea de comunicații, electroalimentare și climatizare la nivelul Gărzii de Coastă. Aceste echipamente trebuie livrate, instalate și puse în funcțiune în locațiile SCOMAR din județul Constanța. De altfel, contractual este finanțat, prarțial, din fonduri ale Uniunii Europene, prin proiectul „Mentenanță evolutivă a sistemului SCOMAR”, din Fondul pentru Securitate Internă, precum și de la bugetul de stat.

Pentru derularea acestei achiziții, IGPF a organizat o licitație deschisă, punând la bătaie suma de 7.687.075 de lei fără TVA. Criteriul de atribuire a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț, din care s-a pus accent pe prețul ofertei (80%), dar și pe perioada de garanție oferită (20%).

La licitația organizată au fost primite trei oferte, dintre care una a fost declarată inacceptabilă și doar două au fost admisibile, iar, la data de 19 august 2022, Poliția de Frontieră a încheiat contractual 350/2022, în valoare finală de 6.800.987,39 de lei fără TVA, respectiv de 8.093.175 de lei cu TVA inclusă (1.651.668,4 euro). Entitatea care și-a adjudecat contractul este Regia Autonomă RASIROM R.A.

Sistemul SCOMAR și acquis-ul Schengen

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract, Poliția de Frontieră exercită supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specific criminalității transfrontaliere, inclusiv asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, brațul Măcin și canalul Sulina, situate în afara zonei de frontieră, în zona contiguă și în zona maritimă exclusivă. Totodată, Garda de Coastă este structura teritorială a IGPF cu competență pe raza județelor Tulcea și Constanța, precum și în Marea Neagră, iar, „în vederea implementării acquis-ului Schengen, asigură monitorizarea și supravegherea maritimă, pentru detectarea și identificarea tuturor navelor care intră în marea teritorială.

În cadrul acestor atribuții de monitorizare și supraveghere maritimă, Poliția de Frontieră utilizează, prin Garda de Coastă, un Sistem Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime, denumit SCOMAR, care reprezintă un sistem complex constituit din integrarea mai multor subsisteme de radiolocație, supraveghere, informatic, de comunicații și infrastructuri.

Sistemul SCOMAR a fost dat în exploatare în anul 2009, iar pentru infrastructura de comunicații, infrastructura de climatizare și de electroalimentare aferente, se arată în documentul citat, „se impune realizarea unor demersuri în vederea asigurării funcționării continue a acestor componente”.

Link-uri de radioreleu

Astfel, IGPF arată că, în zona în care este implementat sistemul SCOMAR, sunt realizate 13 link-uri de radioreleu care asigură comunicațiile între sediile de la nivelul Gărzii de Coastă (punte de trecere a frontierei, sedii ale Poliției de Frontieră, grupuri de nave și sediul Gărzii de Coastă), iar, atunci când situația operativă de la frontieră impune extinderea zonei de supraveghere a senzorilor de supraveghere, la nivelul Gărzii de Coastă se pun în aplicare soluții de relocare a unor astfel de senzori sau se instalează senzori noi, sens în care toată infrastructura de comunicații care asigură transportul datelor de interes operativ la Centrul de Comandă și Control de la sediul Gărzii de Coastă trebuie adaptată noilor nevoi operaționale.

Astfel, prin înlocuirea echipamentelor de comunicații radio și de comunicații de date, precum și a infrastructurii de electroalimentare și climatizare, „se va asigura o disponibilitate continuă pentru transmisia acestor date de interes operativ”.

În același document se notează că, în prezent, capacitatea de transport a link-urilor radioreleu existente la nivelul Județului Constanța nu mai asigură în mod optim necesarul de bandă pentru aplicațiile și sistemul IT&C, inclusiv transmiterea imaginilor de la sistemul de supraveghere la sediul Gărzii de coastă, context în care „se impune creșterea acestor capacități prin înlocuirea echipamentelor de comunicații cu unele performante”.

Generator nou în sudul Constanței

Se mai invocă și frecventele fluctuații și întreruperi ale curentului electric înregistrate tot la nivelul județului Constanța, motiv pentru care „este necesară implementarea unor sisteme de electroalimentare (stabilizator și generator) și, respectiv, a unei soluții de climatizare modernizată care să asigure în mod continuu temperatura optimă de funcționare a echipamentelor de comunicații.

Din anexele caietului de sarcini aflăm că Poliția de Frontieră 1 dorește înlocuirea a cel puțin 10 link-uri de radioreleu, a șapte echipamente de climatizare și dotarea cu șase sisteme de electroalimentare tip generator în sudul județului Constanța.

Structurile MAI preferă compania serviciilor

Regia Autonomă RASIROM R.A., entitatea care va lucra, contra cost, cu Poliția de Frontieră pentru implementarea acestor echipamente, este o structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații. Compania SRI a fost înființată prin Hotărârea de Guvern 60/1995, act normativ care a fost modificat și completat succesiv prin HG 363/1999, prin HG 549/2003, respectiv prin HG 793/2003 și se ocupă cu proiectarea și realizarea unor sisteme integrate de securitate. 

RASIROM funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații, ca integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene, precum și cu asigurarea  obiectivelor naționale de interes strategic. Bugetul Regiei Autonome RASIROM este parte a bugetului anual al Serviciului Român de Informații.

Este pentru prima dată, în ultimii ani, când RASIROM lucrează pentru Poliția de Frontieră, însă are un istoric de business cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Spre exemplu, Poliția Română a contractat, în 27 iunie 2022, forma oficială a SRI, plătindu-i 719.000 de lei fără TVA, pentru realizarea infrastructurii suport rețea SIENA. Tot Poliția Română a contactat RASIROM R.A., în data de 27 noiembrie 2020, contra sumei de 2.478.999,84 de lei fără TVA, pentru servicii de mentenanță a unui ansamblu de trei subsisteme integrate de tehnică operativă.

DGIP, serviciul secret al MAI, a contractat, de asemenea, regia SRI, în 19 decembrie 2020, pentru livrarea a nouă echipamente tip server II, în valoare de 475.157,51 de lei fără TVA. Iar DGA a cumpărat de la RASIROM, în 9 ianuarie 2019, echipamente de tehnică operativă în valoare de 30.746,7 lei fără TVA.

×