x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fiscul vrea 25,3 milioane de lei de la ginerele lui Vasile Blaga

Fiscul vrea 25,3 milioane de lei de la ginerele lui Vasile Blaga

de Ion Alexandru    |    19 Dec 2016   •   10:21
Fiscul vrea 25,3 milioane de lei de la ginerele lui Vasile Blaga

În timp ce firma ginerelui fostului co-președinte al Partidului Național Liberal, Vasile Blaga, se află în insolvență și în procesul penal în care sunt judecate infracțiuni de evaziune fiscală, Ioan Andrei Rudeau încearcă să producă niște bani de la această societate. Adunarea creditorilor companiei SC Axis Corporate Security SRL, firma de pază a familiei Blaga-Rudeanu care a primit contracte importante de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, se va întruni, înainte de Crăciun, pentru a decide dacă va cumpăra sau nu de la o altă firmă a lui Rudeanu un teren, pe care să plătească 30.000 de euro. În acest timp, în dosarul penal în care Rudeanu a fost trimis în judecată, ANAF a cerut procurorilor și a obținut constituirea ca parte civilă cu o pagubă de peste 25,3 milioane de lei, în condițile în care, inițial, valoarea prejudiciului în acest dosar se ridicase puțin peste 600.000 de euro.

 

Situația dificilă în care se află firma de pază a soților Ioan Andrei Rudeanu și Aghate (fostă Blaga) Rudeanu, SC Axis Corporate Security SRL, pare a fi exploatată de ginerele lui Vasile Blaga pentru a mai stoarce niște bani. În plin proces de insolvență și introdusă parte responsabilă civilmente în dosarul de evaziune fiscală instrumentat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, societatea în cauză trebuie să decidă, săptămâna aceasta, dacă va cumpăra, de la o firmă a aceluiași Rudeanu, un teren, pe care să achite 30.000 de euro.

 

Tranzacții imobiliare în ajunul Crăciunului

Astfel, potrivit Buletinului Procedurii Insovenței, publicat în Monitorul Oficial al României, la data de 18 noiembrie 2016, administratorul judiciar al SC Axis Corporate Security SRL, Expert Insolvență SPRL, a convocat, pentru data de 9 decembrie, adunarea creditorilor companiei, pentru a le prezenta o ofertă de cumpărare a unei suprafețe de teren de 1.000 de metri pătrați, ofertă primită din partea unei societăți pe nume Flomar Rev SRL. Suma pe care Axis ar fi trebuit să o plătească, în situația în care adunarea creditorilor ar fi aprobat tranzacţia, s-ar fi ridicat, inițial, la suma de 20.000 de euro. În 8 decembrie, s-au întrunit 76,71 la sută din totalul creditorilor, care, prin votul a 91,27% din cei prezenți, au respins oferta făcută de SC Flomar Rev SRL.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici, având în vedere că, în 13 decembrie 2016, administratorul judiciar al SC Axis Corporate Security SRL a convocat, din nou, adunarea creditorilor, pentru data de 23 decembrie 2016, în vederea prezentării unei alte oferte de cumpărare a aceleiași suprafețe de teren, de 1.000 de metri pătrați, făcută de aceeași SC Flomar Rev SRL, de data aceasta la un preț de 30.000 de euro. Oferta a fost primită de administratorul judiciar cu o zi înainte de a doua convocare, respectiv în data de 12 decembrie 2016.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, societatea Flomar Rev SRL este deținută, în calitate de asociați persoane fizice, chiar de către acționarul și administratorul SC Axis Corporate Security SRL, Ioan Andrei Rudeanu, dar și de către mama acestuia, Aurora Mariana Rudeanu.

 

6 milioane de euro, ţepe la stat

Intenția ginerelui lui Vasile Blaga de a încheia această tranzacție cu compania de pază pe care a băgat-o în insolvenţă și pe care a adus-o în situația de a fi judecată penal vine în condițiile în care datoriile doar către stat ale acestei societăți depășesc șase milioane de euro. În 11 octombrie 2016, administratorul judiciar al SC Axis Corporate Security a depus raportul întocmit în procedura generală a insolvenţei, în cadrul dosarului nr. 3781/971/2015, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, precizând că a procedat la verificarea cererilor de admitere a creanţelor. În 30 noiembrie 2015, administratorul judiciar a întocmit tabelul preliminar al creanțelor, care a fost depus la dosarul cauzei în data de 1 octombrie 2015.

În data de 16 octombrie 2015, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice Timișoara a solicitat înscrierea în tabelul preliminar de creanțe a sumei de 3.176.580 de ei, reprezentând impozit pe profit și TVA, precum și dobânzile aferente.

Peste toate acestea, pe rolul Tribunalului Henedoara, se află dosarul penal 33456/3/2015, având ca obiect săvârșirea de către Ioan Andrei Rudeanu a unor infracțiuni de evaziune fiscală, unde Agenția Națională de Administrare Fiscală Hunedoara este constituită parte civilă, iar SC Axis Corporate Security SRL are calitatea de parte responsabilă civilmente.

În același dosar, în data de 22 iunie 2015, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 25.319.360 de lei, la care, potrivit documentului citat, urmează să se adauge obligațiile fiscale ce se vor calcula de la data scadenței obligației, până la data executării integrale a plății. ANAF a solicitat introducerea în procesul penal, din acest motiv, a SC Axis Corporate Security SRL. Prin Ordonanța procurorului nr. 534/P/31 august 2015, s-a dispus introducerea în proces penal a părții responsabile civilmente SC Axis Corporate Security SRL, dar și a ANAF, ca parte vătămată.

 

Infracțiunile pentru care Rudeanu a fost trimis în judecată, verificate și de “Antifraudă”

Un alt aspect, extrem de interesant, care reiese din raportul întocmit de către administratorul judiciar al SC Axis Corporate Security SRL este acela al introducerii unor elemente din rechizitoriul Parchetului Curții de Apel București. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2010 – mai 2014, reprezentantul legal al societății în cauză (Andrei Ioan Rudeanu – n.red.) ar fi înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de bunuri și servicii de la mai multe societăți, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.805.773 de lei, compusă din TVA, impozit pe profit și impozit pe dividende, iar, din raportul Agenției Județene a Finanţelor Publice Hunedoara, din data de 15 octombrie 2015, reiese că au fost verificate toate achizițiile de bunuri și servicii de la aceleași firme, în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2015.

Administratorul judiciar scrie negru pe alb că aceste tranzacții au făcut anterior și obiectul unui control al Direcţiei Regionale Atifraudă 5 Deva, care a stabilit aceleași prejudicii provenite din tranzacții considerate fictive.

În ceea ce privește creanța de 25,3 milioane de lei cu care ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal în care este judecat Andrei Ioan Rudeanu pentru evaziune fiscală, aceasta nu a fost înregistrată în tabelul creditorilor Axis Corporate Security, în dosarul procedurii insolvenței.

 

Documentul din care reiese că, înainte de Crăciun, creditorii Axis Corporate Security vor vota dacă sunt de acord să cumpere 1.000 mp de teren de la SC Flomar Rev SRL

 

Bunurile aflate sub sechestru penal, inventariate în dosarul civil

Tot în dosarul de insolvență, administratorul judiciar anunță că a procedat la inventarierea bunurilor debitoarei SC Axis Corporate Security SRL. Potrivit acestui inventar, compania în cauză deține un imobil, situat în localitatea Sântuhalm, din județul Hunedoara, aflat în garanția Raiffeisen Bank SA, care deține o ipotecă de rangul I, dar și în garanția Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care deține la rândul său, o ipotecă legală de rangul II, pentru o creanță în sumă de 3.043.369 de lei. La această proprietate, Axis Corporate Security mai deține, conform inventarului, un teren, în suprafață de 17 metri pătrați, amplasat în vecinătatea imobilului respectiv, asupra căruia este înscris un drept de ipotecă de rangul I în favoarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara.

Administratorul judiciar al Axis Corporate Security concluzionează că această companie are bunuri reprezentând imobilul (în valoare de 1.963.920 de lei), terenul (în valoare de 1.250 de lei) și un număr de 24 de autovehicule (în valoare de 576.580 de lei). În mod ciudat, inventarul arată că firma deține doar 24 de mașini, în condiţiile în care, prin rechizitoriu, Parchetul Curții de Apel București a anunţat că a instituit sechestru asigurător asupra unui număr de 68 de vehicule, dintre care două aparținând lui Ioan Andrei Rudeanu, iar alte 66 aparținând companiei Axis Corporate Security SRL.

 

Firma care vrea să vândă terenul este deținută de Ioan Andrei Rudeanu şi de mama acestuia, Aurora Mariana

 

Strânge bani din procese cu statul

În planul de redresare economică a companiei, administratorul judiciar al SC Axis Corporate Security SRL înștiințează instanța de judecată că există, pe rolul mai multor tribunale, cauze civile prin care societatea încearcă să recupereze diverse sume de bani de la entități economice pentru care a prestat servicii. Interesant este că importante sume le are de recuperat de la stat.

Astfel, există două procese îndreptate împotriva Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, de unde Axis are de recuperat suma de 139.991,04 lei, respectiv 26.655,43 lei. Într-un alt proces, Axis susține că are de recuperat de la Complexul Energetic Hunedoara suma de 51.916,11 lei.

Există, însă, și dosare similare îndreptate împotriva unor agenți economici privați sau chiar persoane fizice, după cum urmează: DAB Security (6.451 de lei), Galaxy Const SR (1.049.186 lei), Straco Grup SRL (278.319 ,3 lei), Scorseze Security International SRL (1.273.011,74 lei), Art Line Construct SRL (1.612 lei), Von Group Processing SRL (1.563 lei), Monalisa Păcurare (434 de lei) sau Razvy Divers SRL (946,53 lei).

 

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală

Ioan Andrei Rudeanu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, pentru evaziune fiscală. Un alt inculpat în acest dosar, Laurețiu Marin Ciucă, a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală. Conform rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Ioan Andrei Rudeanu, în calititate de asociat și de administrator al SC Axis Corporate Security SRL, a înregistrat, în perioada ianuarie 2010 – mai 2014, în contabilitatea societății achiziții fictive de bunuri și servicii (161 acte materiale), provenind de la nouă firme identificate cu un coportament fiscal disimulat, de tip fantomă, controlate, în fapt, de persoane rămase neidentificate. Prin această manevră, Axis și Rudeanu s-au sustras de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în valoare de 2.805.733 de lei, echivalentul a 646.139 de euro.

Complicele lui Rudeanu, Laurențiu Marin Ciucă, este acuzat că a sprijinit activitatea infracțională a ginerelui lui Vasile Blaga, prin emiterea, în data de 1 noiembrie 2012, a unei facturi fiscale care atesta o livrare fictivă de materiale promoționale, în valoare totală de 100.000 de lei, la care se adaugă TVA în cuantum de 24.000 de lei, în baza căreia Axis Corporate Security și-a diminuat impozitul pe profit, TVA-ul de plată și impozitul pe dividende, cauzând, astfel, bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 59.840 de lei (adică 13.261 euro).

 

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală, ginerele lui Vasile Blaga are de returnat statului peste 600.000 de euro. Cu toate acestea, ANAF s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu o pagubă de peste 25 de milioane de lei, împotriva firmei de pază patronate de Ioan Andrei Rudeanu.

 

Axis Corporate Security se află, în prezent, în insolvență și caută să strângă bani de la autoritățile de stat cu care a derulat contracte. În acest timp, Rudeanu încearcă, prin intermediul unei alte firme, să vândă firmei insolvente o suprafaţă de teren, pentru un “mizilic” de 30.000 de euro.

 

×
Subiecte în articol: vasile blaga ginere fisc anaf