Odată cu decesul miliardarului Dan Grigore Adamescu, acțiunea de divorț intentată de soția sa, Carmen Adamescu, încetează. În aceste condiții, devine caducă și cererea de partaj asupra a jumătate din averea omului de afaceri, care a făcut obiectul procesului, cerere respinsă de instanța de judecată, prin neadmiterea ajutorului public judiciar solicitat de partenera de viață din ultimii 12 ani a lui Adamescu. Potrivit ultimelor estimări, averea lui Dan Grigore Adamescu ar fi ajuns, în 2014, la o jumătate de miliard de euro, din care soția sa, Carmen, ar fi ridicat pretenții pentru jumătate din această sumă, adică 250 de milioane de euro. Odată cu decesul său, averea va fi împărțită între moștenitorii legali, pe calea succesiunii. Mai exact, la masa succesorală vor intra fiul acestuia. Bogdan Alexander Adamescu, și soția sa legitimă, la momentul decesului, Carmen.
Averea lui Dan Adamescu a fost supusă unor presiuni extrem de mari, în ultimii trei ani. Pe de o parte, din direcția propriei familii și, pe de altă parte, din direcția DNA. În vara anului 2015, Carmen Adamescu, soția omului de afaceri, a înaintat la Judecătoria Sectorului 1 o cerere de divorț, solicitând instanței acordarea unui ajutor public judiciar, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2008, pentru a obţine jumătate din averea omului de afaceri. Instanţa a stabilit cuantumul taxei de timbru judiciar la 50 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 20% din valoarea pretenţiilor petentei, fapt ce devoalează averea ce ar urma să fie împărţită. Astfel, această avere s-ar ridica la 500 de milioane de euro. Ajutorul public judiciar se poate acorda unei persoane care face dovada că are un interes legitim cu privire la obţinerea unor bunuri materiale sau valori, pe cale judecătorească, dar care, totodată, face dovada că nu dispune, la momentul deschiderii acţiunii, de disponibilităţi financiare care să acopere taxa de timbru judiciar percepută de stat pentru valoarea pretenţiilor ridicate.
Apelul în procesul de divorț, stabilit pentru 8 martie
În 7 iunie 2016, Judecătoria Sectorului 1 a decis să admită cererea lui Carmen Adamescu doar în ceea ce privește desfacerea căsătoriei, prin divorț, respingând, însă, capătul de cerere având ca obiect partajul, capăt de cerere pe care l-a anulat ca netimbrat.
Deși instanța de fond a desfăcut căsătoria dinte soții Adamescu, până la momentul decesului omului de afaceri cei doi erau încă soți legitimi. În 16 decembrie 2016, atât Carmen, cât și Dan Grigore Adamescu au atacat cu apel decizia Judecătoriei Sectorului 1, la Triunalul București. Primul termen de judecată ar fi urmat să aibă loc în data de 8 martie 2017. Moartea lui Adamescu va face, astfel, ca lipsit de obiect procesul de divorț și cel de partaj.
Procurorii vor 200 de milioane
În anul 2013, averea lui Dan Grigore Adamescu era estimată la nu mai puțin de 960 de milioane de euro, acesta fiind considerat al doilea miliardar al României. Începând cu 2014, însă, ca urmare a problemelor legate de situația companiei Astra Asigurare-Reasigurare, dar și a dosarelor deschise de procurori pe numele lui, averea s-a diminuat până la o jumătate de miliard de euro. În martie 2016, pe o parte însemnată din această avere, mai exact pe o sumă de 857 de milioane de lei (200 de milioane de euro), DNA a instituit sechestru asigurător. Acest sechestru a fost instituit în 17 martie 2016, fiind vizate 45.759.255 de acțiuni pe care acesta le deținea la diferite companii, precum și alte 20.406 părți sociale pe care le avea la firme comerciale, măsura fiind instituită în vederea confiscării speciale și a recuperării pagubei produse de Adamescu prin “săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și spălare de bani”, în dosarul Astra Asigurări.
Dan Adamescu controla un imperiu media, imobiliar și finaciar important România. Printre afacerile pe care acum familia și procurorii se bat se numără Unirea Shopping Center, Intercontinental, LIDO, hotelurile Rex Mamaia și Pullman, compania imobiliară Modern Business Center, dar și trustul de presă Medien Holding, care deține numeroase publicații, printre care și cotidianul “România Liberă”, precum și o tipografie.
Deși grav bolnav, două instanţe au refuzat să-l pună în libertate
Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu a fost condamnat, în mai 2016, la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de DNA privind mituirea unui judecător de la Tribunalul București, într-un proces de insolvență. În decembrie, deși îndeplinea condițiile impuse de lege, Tribunalul Ilfov a respins definitiv cererea de eliberare condiționată depusă de Adamescu. Avocații lui Adamescu declarau atunci că omul de afaceri execută detenția în regim semideschis la Jilava, însă nu a fost apt medical din cauza mai multor afecțiuni - cardiologice, diabetice, neurologice, locomotorii - să participe la programele din cadrul penitenciarului, în schimb a avut un comportament conform cu regulile regimului de detenție, "dând dovadă de respect față de toți cei cu care a relaționat și neavând abateri/sancțiuni". De asemenea, avocații spuneau că Adamescu este într-o stare de sănătate extrem de precară, fapt care a dus în luna septembrie la internarea lui la Spitalul Floreasca, "unde medicii îi supraveghează atent cele peste 15 afecțiuni grave, care au escaladat și mai mult în perioada detenției". Respingerea cererii de eliberare condiţionată, dispusă definitiv de Tribunalul Ilfov, în decembrie, a avut loc după ce o sentință similară fusese pronunțată. în noiembrie, de către Judecătoria Sectorului 4. Dan Adamescu ar fi putut formula o nouă cerere de eliberare condiționată luna viitoare.
Fiul lui Adamescu aduce acuzații grave sistemului
Dan Adamescu, în vârstă de 68 de ani, a decedat, luni seară, într-un spital din Capitală. Fiul acestuia, Alexander Adamescu, susține că tatăl său a murit din cauza contaminării în închisoare cu bacteria stafilococul auriu. “Închis în condiții de nedescris la Centrul de Arest Preventiv - 6-8 detinuți într-o celulă la subsol de câțiva mp, fără dulapuri, fără spațiu de mișcare, cu WC turcesc (…), a fost mutat ulterior la Penitenciarul Rahova, unde a împărțit celula cu 6 deținuți, însă, din cauza stării de sănătate acutizate și a imposibilității de deplasare, a rămas blocat permanent în celulă. În plus, din nu știu ce motiv birocratic, nu i s-a administrat timp de 37 zile tratamentul de care avea disperată nevoie, deși medicamentele i-au fost aduse de către mătușa mea, viața fiindu-i pusă realmente în pericol. Mutarea la Penitenciarul Jilava a însemnat un nou calvar pentru tata. Astfel că de aici a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca direct în sincopă. Abia după 10 zile de îngrijiri i-au fost restabilite funcțiile vitale în urma unei grave infecții răspândite în întreg corpul", spune Alexander Adamescu într-o scrisoare deschisă.
O avere care acum câțiva ani era evaluată la 960 de milioane de euro a ajuns, în 2014, la o jumătate de miliard de euro. 200 de milioane de euro dintre aceștia fac, în prezent, obiectul unui sechestru asigurător instituit de DNA în dosarul Astra Asigurări.