x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ultima achiziție publică: cursuri de achiziție publică

Ultima achiziție publică: cursuri de achiziție publică

de Ion Alexandru    |    03 Ian 2023   •   08:45
Ultima achiziție publică: cursuri de achiziție publică

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a atribuit, în data de 30 decembrie 2022, un contract în valoare de peste 300.000 de euro unei asocieri de două firme, pentru a presta cursuri de instruire a personalului Autorității de Management a Programului Operațional Regional în vederea însușirii cunoștințelor despre achiziții publice, audit, antifraudă sau date cu caracter personal. Sunt nu mai puțin de 12 teme pe care cursurile în cauză le vizează, pentru o durată de un an. Una dintre firmele care și-au adjudecat acest contract este SC Civitta Strategy & Consulting SA, companie înființată și administrată de actualul eurodeputat REPER (ex-USR-PLUS) Dragoș Pîslaru, iar printre fondatorii ei s-a numărat și fostul premier liberal Florin Cîțu.

Afacerea privind instruirea salariaților a fost demarată încă de la finalul lunii iulie a anului trecut, când Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, condus de Cseke Attila, de la UDMR, a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț privind organizarea unei licitații deschise, având ca obiect achiziția de servicii de instruire a personalului din cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, dar și a personalului structurilor de suport.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, obiectivul general contractului constă în dezvoltarea abilităţilor tehnice şi generale pentru personalul din cadrul Autorităţii de Management și din structurile suport, prin furnizarea de instruire specializată, ceea ce va contribui la implementarea eficientă a Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Iar prin achiziția serviciilor se urmărește, conform sursei citate, instruirea unui număr de 550 de angajați ai AM POR și structurilor suport, cu mențiunea că un angajat poate participa la mai multe cursuri.

 

Prețul final – 306.000 de euro

Durata contractului, prevăzută în documentația de atribuire, este de 12 luni, iar finanțarea este asigurată din bugetul pentru asistență tehnică din cadrul Programului Operațional Regional. Iar pentru atribuirea contractului, Ministerul Dezvoltării a pus la bătaie suma de 1.369.802 lei fără TVA.

Afacerea a suscitat interesul a nu mai puțin de patru firme de profil, care au depus oferte pentru a participa la licitația deschisă organizată în acest sens. În urma evaluării ofertelor, una dintre acestea a fost descalificată ca inacceptabilă, iar alta a fost retrasă. În cursă au rămas două oferte declarate admisibile, ceea ce a condus la încheierea, chiar în penultima zi a anului 2022, a contractului nr. 273/30 decembrie 2022, cu o asociere compusă din companiile SC Civitta Strategy & Consulting SA și din SC Global Services Group SRL. Prețul final al contractului se ridică la 1.260.834 de lei fără TVA, respectiv la 1.500.392,5 lei cu TVA inclusă (306.202,5 euro).

 

Prestator cu trecut politic bogat

SC Civitta Strategy & Consulting SA, una dintre companiile care și-au adjudecat acest contract, a fost fondată de fostul premier liberal Florin Cîțu, împreună cu actualul europarlamentar Dragoș Nicolae Pîslaru (proaspăt membru REPER, ex-membru USR-PLUS), coraportor al Parlamentului European pe implementarea PNRR. 

De altfel, Pîslaru  a controlat ani de zile compania, renunțând temporar la calitatea de administrator, în timpul mandatului său de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, în martie 2019, grupul de investiții eston Civitta International OU, care preluase compania, schimbându-i numele, deținea 98 la sută din acțiuni, iar Dragoș Pîslaru mai controla 0,5%. Ceilalți acționari erau Carmen Veronica Mariș, Ioana Ivanov și Denisa Scutariu. Toate cele trei coasociate din trecut ale lui Pîslaru se regăsesc și în prezent în acționariatul SC Civitta Strategy & Consulting SA. Iar locul lui Dragoș Pîslaru a fost luat de o anume Silvia Elena Ursu.

De ani de zile compania lui Pîslaru a derulat contracte cu statul, inclusiv pe vremea guvernărilor PSD, dar aceste contracte au fost încheiate, practic, sub orice guvern s-a aflat instalat la Palatul Victoria, de atunci.

Cealaltă companie care participă la acest contract, SC Global Services Group SRL, este o societate din Capitală, înființată în anul 2002, care îi are drept asociați pe soții Miruna Georgiana și Marius Ștefănică, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

12 teme pe care câștigătorii afacerii trebuie să le predea cursanților

Revenind la afacerea parafată în ultimele zile ale anului 2022 de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației cu compania de consultanță fondată de Florin  Cîțu și Dragoș Pîslaru, cursurile la care ar trebui să participe personalul autorității de management vizează achizițiile publice, identificarea neregulilor și antifrauda, gestionarea, raportarea și tratarea neregulilor, recuperarea creanțelor rezultate din nereguli, evaluarea riscului de fraudă și măsuri antifraudă, monitorizarea și verificarea implementării proiectelor de construcții, verificarea financiar-contabilă în implementarea de proiecte europene, noul cadru financiar multianual 2021-2027, întocmirea declarației de cheltuieli, a conturilor anuale, a declarației de gestiune și a rezumatului anual, ajutorul de stat și proiectele generatoare de venit, studiul de fezabilitate, inclusiv pentru proiecte complexe, protecția datelor cu caracter personal, precum și managementul participativ. Cursurile ar urma să dureze între trei și cinci zile (VEZI FACSIMIL).

Spre exemplu, firma pe care Dragoș Pîslaru a controlat-o, la vedere, ani de zile, va trebui să instruiască respectivul personal în chestiunea achizițiilor publice, cu privire la „modificări legislative în domeniul achizițiilor publice; conflictul de interese în achizițiile publice; consecințele conflictului de interese în achizițiile publice; consultarea preliminară a pieței; modalitatea de ajustare a prețului contractului; reguli de estimare a valorii contractelor de furnizare/servicii în cadrul proiectelor cu finanțare europeană; riscuri identificate în planificarea achizițiilor publice, în cadrul procedurii de atribuire și în derularea contractelor de achiziții publice”.

 

×