x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fonduri suplimentare pentru distrugerea Bucegilor. Ministerul Turismului alocă 1,5 milioane euro prin POR pentru modernizarea peşterii Ialomiţei

Fonduri suplimentare pentru distrugerea Bucegilor. Ministerul Turismului alocă 1,5 milioane euro prin POR pentru modernizarea peşterii Ialomiţei

de Elena Stan    |    20 Dec 2011   •   21:00
Fonduri suplimentare pentru distrugerea Bucegilor. Ministerul Turismului alocă 1,5 milioane euro prin POR pentru modernizarea peşterii Ialomiţei

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, si Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Re­gio­nale si Turismului, vor neaparat sa dis­truga Parcul Natural Bucegi. Elena Udrea finanteaza toate proiectele mai vechi ale Consiliului Judetean Dambovita, care din diferite motive nu au fost implementate pana acum. Dupa ce ministerul condus de Elena Udrea a alocat fondurile necesare asfaltarii Drumului Babelor, care deschide turismului necontrolat tot Platoul Bucegi, deranjand mai multe habitate protejate la nivel european, institutia aloca fondurile necesare si pentru proiectul de "Dezvoltare a infrastructurii din zona montana inalta a judetului Dambovita".

Demarat inca din 2007, proiectul a intampinat o serie de neajunsuri care intre timp au fost in­de­par­tate. Programul prevede dotarea mun­telui cu indicatoare turistice, constructia unui heliport, a unui camping, a unui refugiu Salvamont si a doua cabane turistice. Finantarea acestui proiect se face din fonduri guvernamentale (peste 90%) si cofinantare locala, valoarea initiala fiind de circa 11.000.000 lei. Aceasta suma a fost suplimentata in mai multe randuri, ultima data fiind acum cateva zile, cand MDRT a mai dat 1,63 milioane de lei fara TVA (500.000 de euro).

"In derularea activitatilor legate de executia obiectivelor au aparut o serie de lucrari suplimentare care impun reactualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele Camping Zanoaga, Cabana Podu cu Florile, Cabana Dichiu si Baza Salvamont Zanoaga. Valoarea lucrarilor su­plimentare pentru Camping Zanoaga se ridica la suma de 349.376 de lei fara TVA, pentru Cabana Podu cu Florile la suma de 159.238 de lei fara TVA, pentru Cabana Dichiu se ri­dica la suma de 695.770 de lei fara TVA si pentru Baza Salvamont Za­noaga se ridica la suma de 422.418 lei fara TVA", potrivit unui Raport al CJD. Potrivit aceluiasi Raport, in 2010 au fost executate si decontate lu­crari in valoare de 3.477.000 de lei fon­duri asigurate de MDRT, iar pentru anul acesta, suma prevazuta pentru continuarea acestui proiect de in­vestitii de la MDRT a fost initial de 4.910.000 lei, insa suma a afost suplimentata recent cu circa 2 milioane de lei.

Una dintre aceste doua cabane este plasata fix pe saua Dichiului. Ca­bana Dichiu este bomba care va cu­ra­ta Bucegii de rododendron si va con­damna cocosul de munte la transformarea intr-o banala lectie de biologie despre bogatiile naturale dis­pa­rute din Romania. Constructia, din be­ton si caramida BCA, deschide ca­lea pentru orice investitor care va dori sa construiasca in zona. Acesta se va raporta in solicitarea pentru au­to­rizatia de constructie la cabana ri­di­cata de Florin Popescu cu fondurile puse la dispozitie de ministrul Elena Udrea. "Daca CJ toarna betoane in Parcul Natural Bucegi, un sit de im­por­tanta comunitara, oricine va pu­tea apoi turna betoane, pentru ca se va raporta la constructiile Consiliului", explica Adrian Ciorba, ghid mon­tan si custode onorific al Co­mi­siei Monumentelor Naturii.

Cabanele din Muntii Bucegi sunt exe­cutate de doua firme apropiate PDL. Salvamontul de la Zanoaga si Ca­bana Dichiu sunt construite de SC Confort Dambovita, firma care a sponsorizat campaniile electorale ale PDL din perioada 2008-2009, potri­vit Monitorului Oficial al Romaniei. Campingul Zanoaga si Cabana Podu cu Florile sunt costruite de SC U.V. Service SRL, care apartine consilierului municipal PDL Baluta Vasile.

Avand in vedere proiectele de dez­voltare durabila din Bucegi, as­faltarea Drumului Babelor este foarte im­portanta pentru cei care detin te­renuri in zona montana inalta, fiind di­rect interesati in realizarea drumului. Dintre liderii PDL importanti care detin terenuri in Bucegi amintim pe Calcan Valentin, senator PDL, pro­prietar al Hotelului Pestera, pe Fo­lescu Ion, consilier judetean PDL, director general al Electrica, care are in constructie o cabana in zona Padi­na – Pestera, si pe Sebastian Ghita, pro­prietarul cabanei Cuibul Dorului, care se afla la inceputul drumului.

In continuare, Consiliul Judetean Dambovita intentioneaza sa faca legatura intre cele doua drumuri – DJ 713 cu DJ 714, pentru a asigura ac­ce­sul pana la Platoul Padina – Pes­tera, pe doua programe cu finantare, una europeana si una guvernamentala, prin MDRT. Este vorba de o fi­nantare prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii care va asi­gura asfaltarea a 8 km si de un drum al Romsilva, de 7 km, pe malul drept al lacului Bolboci, care beneficiaza de o finantare de 1,5 milioane de euro din fonduri europene. Alaturi de aceasta investitie, CJ Dambovita a demarat alte doua proiecte premer­ga­toare dezvoltarii statiunii montane Pa­dina – Pestera (proiect turistic com­plementar activitatii de profil din Valea Prahovei si zona Moeciu – Bran), cu scopul de a pune in siguran­ta turistii. Un alt proiect este rea­lizarea partiilor de schi Cocora – Pes­te­ra, Cocora – Padina, Tataru – Padi­na, in valoare de 81,6 milioane de lei, pe o suprafata de aproximativ 52,4 ha. Finantarea este asigurata prin atra­gerea de fonduri europene, guvernamentale si locale.

×
Subiecte în articol: Drumul Babelor Parcul Natural Bucegi