In Timis, exista peste 400 de procese privind punerea ilegala in posesie a unor terenuri sau imobile, toate facute cu ajutorul catorva judecatori, specialisti in fentarea legii. Un astfel de caz a iesit la lumina dupa ce judecatoarea Zorina Horvath a reusit sa improprietareasca smechereste un consilier judetean din Timis. Judecatoarea nu este la prima manevra de acest fel, in timp ce consilierul judetean a reusit sa puna mana pe un teren deja vandut, prin intermediul unor confrati de partid.
Judecatoarea Zorina Horvath a intrat in atentia superiorilor pentru prima data in anii ’90, cand a judecat un proces intre un stomatolog si asociatul acestuia. Ca din intamplare, asociatul era chiar sotul judecatoarei. In urma procesului, stomatologul si-a pierdut investitia de un milion de marci germane, pusa in joc in viitoarea afacere comuna. "Acum nu ma mai intereseaza. Am propriul praxis de stomatologie la Viena. A fost incredibil cum mi-am pierdut investitia, un milion de marci – bani la vremea aceea. Doamna ar fi trebuit sa se abtina si sa nu judece cauza tinand cont ca una dintre parti era chiar ruda cu ea", a declarat pagubitul, care prefera sa nu isi faca publica identitatea si care nu vrea sa mai aiba de a face cu justitia din Timisoara. Cu toate ca a judecat o cauza in care sotul ei era parte, judecatoarea Zorina Horvath a scapat fara nici o sanctiune.
Recent, un caz mult mai scandalos a readus-o in atentie pe judecatoarea Zorina Horvath. Un timisorean a cumparat cu o promisiune de vanzare legala un teren de 35.000 de metri patrati in Timisoara, in anul 2002. Pentru acest teren, omul a achitat 6.000 de dolari americani, bani pe care nu i-a mai recuperat niciodata. Au urmat o serie de procese in care pagubitul a pierdut si banii, si terenul. Asta prin manevrele judecatoarei si a unui grup din care fac parte consilierul judetean PSD Marcel Mihoc si fostul senator PSD Viorel Matei. Astfel, in anul 2002, Plavosin Olga vinde de buna voie terenul de 35.000 de metri patrati din oras printr-o promisiune de vanzare-cumparare, perfect legala si autentificata de catre un birou notarial. Pentru ca era in varsta, femeia l-a mandatat pe nepotul ei, Dean Dan Plavosin, sa se ocupe de reprimirea mai multor imobile si terenuri confiscate de catre statul roman. Nepotul revoca procura si contesta promisiunea de vanzare-cumparare, cu toate ca, alaturi de batrana, a fost martor si mandatat pentru semnarea promisiunii de vanzare-cumparare. Incepe un razboi in justitie intre cele doua parti, in care Plavosin acuza faptul ca promisiunile au fost semnate in fals. Lucrul acesta este infirmat de expertizele grafoscopice efectuate de catre Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice Timisoara, dar si de catre Institutul National de Experize Criminalistice Bucuresti. Judecatoarea Horvath nu tine cont de aceste expertize si ii da castig de cauza lui Dean Dan Plavosin, deoarece intre timp Olga Plavosin decedeaza. Astfel, Dan Plavison obtine asupra terenului un titlu de proprietate pe 9 mai 2008, cu toate ca pe rol exista un proces privind respectivul teren. Cu viteza luminii, in aceeasi zi, se realizeaza intabularea si succesiunea. Pe 15 mai, omul reuseste performanta de a deveni si mostenitor cu acte, dar si sa vanda, in aceeasi zi, terenul catre Somogyi Eva, o apropiata a consilierului judetean Marcel Mihoc. Vanzarea se face contra sumei de 350.000 de euro. Bani pe care cunostinte personale ale cumparatoarei au delcarat ca era imposibil sa ii aiba la acel moment. Chiar a doua zi, pe 16 mai 2008, are loc o a doua vanzare a terenului, de la Eva Somogyi catre SC XANAT IMPEX SRL, firma la care politicianul Marcel Mihoc este administrator si asociat, o tranzactie de 400.000 de euro. De remarcat ca cele doua contracte de vanzare-cumparare, facute la interval de o zi, au fost autentificate la un birou notarial din orasul Lugoj, cunoscut pentru autentificarea unor acte privind tranzactii la limita legii sau ale unor bunuri aflate in litigiu.
In ciuda opozitiei facute de catre cumparatorul de buna credinta, instanta timisoreana ii da castig de cauza mostenitorului Dan Dean Plavosin. Iar terenul ajunge in proprietatea consilierului judetean Marcel Mihoc.
O asemenea manevra se explica simplu. Mostenitorul Dean Plavosin este nimeni altul decat ginerele fostului senator Viorel Matei, iar nas de cununie al lui Plavosin este chiar Marcel Mihoc. O increngatura a unor politicieni care de altfel au cauzat prejudicii de imagine filialei PSD Timis. Oricum, fostul senator Matei a fost exclus din PSD, in timp ce consilierul judetean Marcel Mihoc, care este si sef al Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Timis, a ajuns de mai multe ori in fata comisie de integritate a PSD Timis.
In conexiune cu aceste cumetrii politice, judecatoarea Zorina Horvath a incalcat din nou codul etic al judecatorilor, dar si mai multe legi. Ca si in cazul stomatologului emigrat in Austria, aceasta a recidivat. In mod legal, judecatoarea ar fi trebuit sa se abtina sau sa fie recuzata de catre presedintele completului de judecata de la Tribunalul Timis. Motivul e unul foarte simplu: in anul 2005, cand procesul era pe rol, Andrei Horvath, sotul judecatoarei, era angajat ca si director economic la firma Arpilux SA, firma care apartinea partial tot consilierului judetean Marcel Mihoc, cel care la final s-a ales cu terenul in cauza. Si pentru ca la Timisoara nu s-a aplicat legea si nu s-a tinut cont de incompatibilitatea judecatoarei, cazul a fost sesizat atat la Consiliul Suprem al Magistraturii, cat si la Directia Nationala Anticoruptie.