x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane

Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane

de Ion Alexandru    |    08 Dec 2017   •   11:58
Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Peste 8.000 de bastoane de luptă, tip tomfa, cu mâner, urmează să intre în posesia Inspectoratului General al Poliţiei Române, până la sfârşitul acestui an. Poliția Națională a încheiat, în acest sens, zilele trecute, un contract în valoare de 750.000 de euro cu una dintre companiile agreate și de Serviciul Român de Informații, pentru furnizarea de echipamente și tehnică specială. Este vorba despre SC Stimpex SA, companie controlată de un grup de oameni de afaceri apropiați de Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, dar și de fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu. În trecut, Minsterul de Interne a mai achiziționat de la aceeași firmă autospeciale pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Bastoanele în cauză au fost achiziționate sub denumirea de echipamente de protecție, potrivit unui anunț de atribuire publicat de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în Sistemul Public al Achizițiilor Publice. Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată, după ce, inițial, autoritatea contractantă a anunțat că intenţionează să cheltuie pentru aceste echipamente nu mai puțin de 447.590 de lei, fără TVA.

În data de 6 decembrie, IGPR a luat în discuție toate cele trei oferte depuse pentru finalizarea procedurilor de achiziție. Ofertele înaintate de compania craioveană SC Neramo Distribution SRL și de cea bucureșteană SC Tactica Outdoor SRL au dost declarate respinse.

În schimb, a fost declarată admisibilă oferta înaintată de către reprezentanții companiei SC Stimpex SA București, care a cerut un preț total de 283.304,4 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 337.013,2 lei cu TVA (750.000 de euro).

Achiziția a fost avizată, în caietul de sarcini, de către inspectorul-șef al Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, în data de 9 octombrie 2017. Potrivit acestui document, IGPR dorea să achiziționeze un număr total de 8.136 de bastoane cu mâner lateral, tip tomfa, echipamentele trebuind, în mod obligatoriu, să fie unele noi, fabricate cu cel mult 12 luni înainte de data livrării.

O condiție esențială menţionată de către autoritatea contractantă în acest caiet de sarcini o reprezintă acordarea, de către furnizor, a unei garanții de utilizare a bastoanelor de minimum cinci ani de la data livrării. Bastoanele urmează să fie livrate Poliției, până cel târziu în data de 27 decembrie 2017, la depozitul instituției, situat în Sectorul 6 al Capitalei.

Acționariat în legătură cu SOV și Luca

Stimpex SA, câștigătorul acestui contract, este un client fidel al afacerilor cu instituțiile de forţă ale statului. Însă nu doar relația cu aceste instituții atrage atenţia, ci mai ales structura acționariarului. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), acționarii societății în cauză sunt Marcel Istrate, Cristian Toroipan, Isidor Stamatoiu, Costel Chivu, Vasile Moldovan, Mihai Laurențiu Sima, Nicolae Crânganu, George Chircu, Gabriel Gheorghe Caliță și Aurel Prodea. SC Stimpex SA este administrată de către Marcel Istrate, Marin Ștefan și Vlad Constantin Istrate.

Acționarul Cristian Toroipan apare asociat în două companii care au legătură cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și cu fostul lider sindical Liviu Luca. Este vorba despre SC Global Video Media SA, unde Toroipan este asociat alături de un alt apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, Eugen Luha, și de celebra PSV Company SA. De asemenea, numele lui Cristian Toroipan, care ar fi chiar vărul soției lui Liviu Luca, mai apare și pe lista acționarilor SC Realitatea Media SA. Partenerul de afaceri al lui Toroipan din SC Global Video Media SA, Eugen Luha, este președinte al Federației Sindicatelor Gaz-România (FSGR) și vicepreședinte al CNSLR Frăția. Anul trecut, Curtea de Apel București a decis să-l condamne definitiv pe Vîntu la șase ani de închisoare în dosarul Petromservice, iar Liviu Luca a primit aceeași pedeapsă. Cei doi, împreună cu alți acţionari, au fost trimiși în judecată pentru delapidare și spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar a fost stabilit la 83,5 milioane de euro.

Client al contractelor cu MAI

Contractul privind achiziția bastoanelor este primul încheiat de Poliţia Română cu SC Stimpex SA, potrivit informațiilor furnizate de SEAP. Nu însă și singurul încheiat cu Ministerul de Interne de către aceeași companie. Astfel, o altă structură a MAI care a apelat la produsele Stimpex SA este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care, în perioada 28 martie 2013 – 22 noiembrie 2016, a atribuit societăţii în cauză şase contracte în valoare de 22 de milioane de euro, cu tot cu TVA (96.812.629,8 lei).

Primul contract a fost parafat în luna martie a anului 2013, când IGSU a achiziționat de la SC Stimpex SA mai mute autospeciale pentru decontaminare personal și tehnic, dar și pentru transport scafandri, în valoare de 797.320 de euro. Ulterior, în luna ianuarie 2014, au mai fost achiziționate autospeciale de decontaminare și intervenții complexe, în valoare de 325.155,6 euro. Apoi, în august 2015, IGSU a mai achiziționat de la SC Stimpex SA lanterne individuale cu acumulator și încărcător, în valoare de 2.411,500 de euro cu TVA, iar în septembrie 2015, au mai fost achiziționate autospeciale pentru transport scafandri, în valoare de 15,5 milioane de euro. Anul trecut, în lunile august și noiembrie, IGSU mai achiziționat transportoare, în valoare de 1,9 milioane de euro.

Administratorul Stimpex, partener de afaceri cu Sebastian Vlădescu

Legăturile interesante dintre acționarii și administratorii SC Stimpex SA cu sferele înalte ale societății nu se opresc aici. Așa cum aminteam mai sus, unul dintre administratorii companiei se numește Marin Ștefan. Acesta este asociat în cadrul unei alte firme, denumită SC Rom Offset Management & Production SRL, unde mai apare un asociat pe nume Bogdan Ceaușelu, fiul unui fost general, care, la rândul lui, a fost partener de afaceri cu fostul ministru al Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, în cadrul SC Boss Exim Trading SRL. Această companie a derulat afaceri cu reparații de tehnică militară exportată din nordul Africii. Din societate a mai făcut parte și fiul fostului general Grigorie Ghiţă, Adrian Ghiță, un ex-salariat al Romtehnica.

Furnizor de tehnică specială pentru SRI

În urmă cu câteva luni, “Jurnalul” a dezvăluit că SC Stimpex SA este o companie conectată la contractele Serviciului Român de Informații, prin Institutul de Tehnologii Avansate. În 11 august, această instituție a parafat cu societatea respectivă un contract de 40.000 de euro, pentru achiziția unor contracămăși cu dezintegrare, în condiții de siguranță. Institutul pentru Tehnologii Avansate a mai selectat compania Stimpex SA și în septembrie 2009, când a achiziționat de la aceasta servicii de cercetare-dezvoltare în vederea achiziționării unor căști de protecție pentru pirotehniști, în valoare de 44.500 lei cu TVA (12.714,3 euro). Mai mult, în data de 31 august 2008, aceeași autoritate contractantă a negociat direct cu aceeași companie pentru atribuirea altor două contracte. Primul viza furnizarea unui complet de protecție și neutralizare, în valoare de 98.000 de lei cu TVA (24.500 euro), iar al doilea, furnizarea unui complet de decontaminare, în valoare de 49.000 de lei cu TVA (12.250 de euro)

Bastoanele urmează să fie livrate Poliției, până cel târziu în data de 27 decembrie 2017, la depozitul instituției, situat în Sectorul 6 al Capitalei.

 

 

 

×
Subiecte în articol: măi bastoane de luptă