x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Furt de la Complexul Turceni pentru primarii PD-L

Furt de la Complexul Turceni pentru primarii PD-L

de Gabriela Mladin    |    24 Iul 2011   •   21:00
Furt de la Complexul Turceni pentru primarii PD-L

Un furt de fier vechi, care a avut loc la inceputul acestui an, la Complexul Energetic Turceni, a demascat complicitatea hotilor cu angajatii termoentralei si ai politiei. Printr-o retea bine pusa la punct, componente din cadrul companiei statului, care nu erau deloc vechi, ajungeau in comunele care sunt conduse de primari ai Partidului Democrat Liberal. In ancheta, unii dintre edili au recunoscut ca nu detin acte pe marfa descoperita in "curtea' lor, considerand ca aceasta ar fi fost o … sponsorizare.

Trei persoane au fost retinute pentru 24 de ore. Doar atat, pentru ca judecatorii au considerat ca acestia nu reprezinta un pericol public, cercetarera lor fiind facuta in libertate. Surse din cadrul anchetatorilor, sustin ca autorul moral al acestui furt ar fi fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Mantog, care indeplinea in momentul producerii faptei, functia de director economic al Complexului Energetic Turceni, iar primarii care au beneficiat de componentele furate din compania statului sunt sustinatorii sai din partid.

Un politist demasca furtul

Furtul celor 16 tone de fier vechi a fost descoperit in luna mai a acestui an. Cantitatea este una mica, fata de ceea ce urmau sa constate, mai tarziu, anchetatorii, insa, acesta este momentul prinderii in flagrant a hotilor. Politistii aveau informatii ca de la Complexul Energetic Turceni pleaca masini incarcate cu fier vechi, pentru care exista documente, insa, pe sfert din cat transporta.

In luna mai a acestui an, un politist din orasul Turceni a anuntat furtul, insa, sefii sai de la Inspectoratul Judetean de Politie Gorj, de teama ca acest caz ar putea fi musamalizat la Politia Turceni. De fapt, implicat in toata aceasta afacere era chiar seful politistului, seful de post de la Turceni, care nu de putine ori a fost sesizat cu furturile din Complexul Energetic Turceni, iar anchetele s-au incheiat bine pentru hoti.

Hotii ieseau pe poarta, iar fierul nu era deloc vechi

Cu informatiile stranse de la politistul din comuna, colegii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj au organizat o actiune de control in trafic. Aveau sa descopere ca de pe poarta unitatii Complexului Energetic Turceni a iesit incarcata o masina cu 23 tone de fier vechi. Cand au controlat si documentele, au vazut ca hotii detineau doar pe 7 tone din toata cantitatea. Hotii iesisera pe una din portile complexului, pe cea principala, iar la poarta cantitatea de fier vechi fusese, chipurile, verificata. Si-au dat seama ca furturile se faceau cu complicitatea angajatilor de la complex.

Pe parcursul anchetei, anchetatorii aveau sa mai descopere cateva aspecte extreme de importante: fierul vechi nu prea era vechi. Printre fiare se gasea teava, motoare si diverse componente din utilaje care nu erau deloc vechi si putea fi folosite. Chiar la controlul in trafic, politistii au descoperit ca sub fierul vechi se afla o incarcatura valoroasa.

Hotii nu sunt periculosi

'Cantitatea de deseuri din fier, evaluata la suma de 18.000 lei, a fost indisponibilizata de oamenii legii. Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj au dispus retinerea pe baza de ordonanta pe timp de 24 de ore a celor trei suspecti. Cei doi din Craiova sunt cercetati sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat, iar barbatul de la Plopsoru, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului. Politistii i-au prezentat pe cei trei suspecti, cu propunere de arestare preventiva Parchetului de pe langa Judecatoria Targu-Jiu', declarat oficial, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Gorj, Daniel Tica.

Astfel, sub ancheta au fost pusi trei hoti, o persoana din Gorj si doua din Dolj. Cu ajutorul unui angajat al complexului, doi craioveni au reusit sa sustraga fier pe care urmau sa-l comercializeze la o firma din judetul Dolj.

Se fabricau si acte!

De aici, lucrurile au inceput sa se complice. In timp ce judecatorii deliberau asupra emiterii mandatelor de arestare, hotii incercau sa fabrice acte pentru marfa. Politistii Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit ca acestia au fost ajutati chiar de un angajat al complexului. Pentru a scapa de raspundere, cei doi craioveni au contat un barbat de 30 de ani din Plopsoru, care a declarat in fals ca deseurile de fier ii apartin si provin din dezmembrarea unei remorci.

In final, judecatorii n-au fost convinsi de politisti ca cei trei suspecti trebuie sa fie anchetati in stare de arest. "Magistratii au decis ca cei trei sa fie cercetati in stare de libertate pentru ca au colaborat cu organele de cercetare, si-au recunoscut vina, iar prejudicial a fost recuperat. Pe numele lor s-a emis insa interdictie de a nu parasi tara pentru 30 de zile', a precizat Daniel Tica, purtator de cuvant IPJ Gorj.

Furt dupa furt

Prejudiciul a fost recuperat doar in acest caz, pentru ca marfa a fost confiscata, insa, pe parcursul anchetei, cercetararile au stability ca acesta nu a fost singurul furt de la Complexul Energetic Turceni. Mute zeci de tone fusesera scoase din cadrul complexului.

Chiar in ziua in care s-a organizat flagrantul si au fost depistate cele 16 tone de fier vechi sustrase din companie, ar fi avut loc un alt transport similar, insa acesta s-a efectuat pe poarta numarul 2 a Complexului Energetic Turceni. In cercul suspectilor au intrat mai multe persoane, mai ales ca, cei trei retinuti povestisera anchetatorilor ca au fost ajutati in demersul lor.

Dar acestea nu sunt singurele sustrageri din Complexul Energetic Turceni. Politistii au maid at de urma unui transport de fier vechi. Un sofer a fost depistat in trafic in timp ce conducea o masina cu peste 10 tone de fier vechi.

Angajatii complexului, complici la furt

Acesta a prezentat factura pentru marfa, insa, politistii spun ca aceasta ar prezenta cateva date ireale, motiv pentru care s-a dispus cercetarea si in acest caz. Masina care transporta cele 10 tone de fier vechi a fost depistata de catre politisti, in incinta unei firme din Turceni, foarte aproape de poarta numarul 4 a Complexului Energetic Turceni.

Multe nume din cadrul Complexului Energetic Turceni, dar si ale politistilor, au fost indicate ca fiind persoanele care au fost complice la aceasta infractiune. Printre ele, gestionara Complexului de la Turceni, Gheorghita Traznea, care este banuita ca ar fi pe mana cu hotii. Aceasta nu este singura cercetata in dosar, anchetatorii luandu-I in vizor si pe seful de Departament, Constantin Ciorei, seful portarilor, Sorin Dinu, fost politist, si seful gardienilor, Vasilica Draghicescu.

Politistii, mana-n mana cu infractorii

Tot pe parcursul anchetei s-a mai aflat ca, seful postului de politie al orasului Turceni, inspectorul principal Silviu Nicolae Popa nu este strain de toate furturile din compania statului. Alaturi de Popa mai sunt cercetati, din aceleasi motive, si alti subalterni ai acestuia, tot de la Politia Turceni. "In toate cele trei cazuri, cercetarile nu s-au finalizat. Drept urmare, nu se pot face legaturi de cauzalitate intre ele', a mai declarat Daniel Tica.

Cert este ca seful de Post de la Turceni si ceilalti politisti au intrat in vizorul IGPR. Acestia sunt cercetati, deocamdata, administrativ, pentru faptele petrecute la Complexul Energetic Turceni.

Mantog si el vizat de ancheta

La fel s-a intamplat si cu salariatii Complexului Energetic, acestora luandu-se deocamdata gestiunile, pana cand ancheta va stabili adevarul.

Alt nume vehiculate in declaratiile celor anchetati, este cel al lui Ionel Mantog, fost lider al organizatiei PD-L Gorj, care la vremea inregistrarii furturilor ocupa functia de director economic al Complexului de la Turceni.

"Asteptam rezultatul anchetei si abia atunci putem sa va confirmam aceste date. Pot doar sa va confirm ca se desfasoara o ancheta in care sunt implicati mai multi angajati din cadrul unitatii', a declarat directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure.

Fierul ajungea la primarii PD-L

Plecand pe urmele fierului vechi sustras din compania statului, politistii au constatat ca de el s-au "bucurat' o parte din primarii care apartin Partidului Democrat-Liberal.

Au organizat, astfel, mai multe perchezitii si au dat de urma unor componente sustrase din complex. "Eu am cumparat fier vechi de la Complexul Energetic Turceni, dar cu factura. Nu stiu de acest furt si nu are primaria mea nicio problema. Eu am luat cu factura si din nefericire nu am reusit sa o achit. E o factura de 99 de milioane de lei vechi. Am luat fierul vechi inainte de Pasti', spune Constantin Draghici, pentru presa locala, primar al PD-L.

O alta localitate in care a fost depistat fierul vechi, este Turburea: "Si eu am cumparat fier vechi si de la Complexul Energetic Turceni si de la Rovinari. De la Rovinari mi-a venit si factura. Acum o astept si pe cea de la Turceni. De la Turceni am luat inainte de Paste niste tevi sa le bag prin comuna, prin santuri, atunci cand au fost ploile alea mari. Nu stiu pretul pentru ca am crezut ca-I sponsorizare', a precizat Ion Barca, primar in Turburea, fara sa spuna de unde credea ca ar proveni sponsorizarea.

×