x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Garda Financiară italiană caută în România averea mafiei siciliene. DIICOT, chemată la Glina

Garda Financiară italiană caută în România averea mafiei siciliene. DIICOT, chemată la Glina

de Cristian Ionescu    |    24 Ian 2013   •   18:56
Garda Financiară italiană caută în România averea mafiei siciliene. DIICOT, chemată la Glina
Sursa foto: Jurnalul Național

Postul de televiziune Euronews a prezentat recent un reportaj privind afacerea cu groapa de gunoi de la Glina, în care se invocă spălarea de bani în conexiune cu mafia italiană. Conform anchetatorilor italieni, muntele de deșeuri de la Glina ar ascunde averea lui Don Vito Ciancimino, fostul primar mafiot din Palermo, decedat în urmă cu 10 ani. Fiind sesizată, DIICOT a cooperat cu autorităţile judiciare italiene, cu ocazia executării unor cereri de comisie rogatorie adresate instituţiei, în perioada 2005- 2009, în cauză fiind dispuse măsuri conform solicitării acestora. Ulterior, alte două cereri de asistenţă au fost transmise, în 2011 și 2012, solicitandu-se executarea dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti emise de instanţele italiene.

Administratorul gropii de gunoi sesizează DIICOT

Într-un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Național, Victor Dombrovschi, administrator al ECOREC S.A. (firma ce administrează depozitul de deșeuri de la Glina), invocă un abuz, o strategie pusă la cale de persoane interesate din Italia, în vederea preluării ilegale a ECOREC. Într-o cerere depusă astăzi la Parchetul General, adresată șefului DIICOT, Dombrovschi cere cercetarea acestui caz de către autoritățile din România. Jurnalul Național va prezenta, în mai multe episoade, cum a fost posibilă implicarea mafiei italiene în afacerea cu gunoi de la Glina.



Ecorec SA funcționează din 2001, având ca obiect de activitate depozitarea deșeurilor municipale nepericuloase, asimilabile din comerț, industrie și instituții. Însă, în 2003, acționariatul societății a decis să cesioneze acțiunile, din motive financiare, firma traversând o perioada dificilă.

„Am realizat că partenerii mei nu dispun de mijloace financiare, băncile priveau cu rezervă acordările de credit, astfel că am început să port tratative pentru găsirea unui eventual finanțator, care să preia majoritatea acțiunilor sau pe toate și să își vadă de treaba lui. În 2003 am început negocierile cu S.C. AGENDA 21 S.R.L., în persoana administratorului ei, Sergio Pileri. Am ajuns să negociez cu ei prin contact, pentru ca eram membri în Asociația Română de Salubritate, ne cunoșteam de la diferite colocvii care se țineau pe vremea aceea, inclusiv cu ministerul Mediului. Am discutat de principiu și înțelegand că au planuri de viitor vizavi de proiecte destul de mari, i-am intrebat daca îi interesează. Le-am spus că acționarii mei sunt de acord să cesioneze, iar depozitul Glina are o perspectivă, pe care am discutat-o cu ei, din toate punctele de vedere”, spune Dombrovschi.

Astfel, în 14 august 2004, Dombrovschi, în calitate de mandatar al acționarilor ECOREC, a semnat cu Gianni Lapis , președintele consiliului de administrație al AGENDA, două documente premergătoare încheierii contractului de vânzare cumpărare de acțiuni, parte integrantă în cadrul tranzactiei ce ulterior s-a încheiat între părți. Un "Gentlemen's agreement" și un "Acord între părți". Beneficiarul sumei (9.500.000 de euro + 671.000 USD) ce urma să fie plătită de către AGENDA 21 era Victor Dombrovschi, (și nu ECOREC) care urma să plătească vechilor acționari sumele proporționale cu cota lor de participare la capitalul social al societății. Pe lângă Dombrovschi, aceștia erau Silviu Bratan, Georghiu Ioana Simona, Mircea Florin Andrei și Șerban Ion. Având în vedere că, potrivit legii, numărul minim de acționari al unei societăți pe acțiuni era 5, în data de 30.10.2004, Dombrovschi cesionează către AGENDA 21 82% din capitalul social, către S.C. 31 S.R.L. 1% și cate 1% catre Pileri Sergio si Pileri Giuseppe, diferenta de 15% fiind deținută în continuare de către Dombrovschi. La rândul său, AGENDA 21 era deținută, printre alte, de către SIRCO Spa, societate comercială cu personalitate juridică italiană.

Investigațiile italienilor

În 2005, autoritățile din Italia declanșează împotriva persoanelor care dețineau societatea SIRCO cercetări prinvind săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și asociere de tip mafiot. Urmare a acestor cercetări, autoritățile din România, pe calea unei cereri de comisie rogatorie adresată de către autoritățile italiene, au instituit un sechestru asigurator pe 5.100 acțiuni, reprezentând 25,5% din capitalul social, deținute de către SIRCO Spa la AGENDA 21, acționar majoritar al ECOREC. Ca urmare a declanșării acestor proceduri, SIRCO este pusă sub administrare judiciară, administratori fiind numiți Gaspare Ferro și Nicola Ribola. La 10 martie 2006, operațiunea privind cesiunea către AGENDA 21 a celor 82% din acțiunile ECOREC, deținute de Dombrovschi, precum și activitatea ECOREC SA au făcut obiectul altei cereri din partea autorităților italiene, adresată celor din România. Investigațiile au fost desfășurate de catre Direcția de Investigații a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată, Biroul teritorial Bucuresti, în dosarul nr. l099ID/P/2005. Cu aceasta ocazie, atât activitatea lui Dombrovschi, cât și a ECOREC SA au făcut obiectul unor cercetări, privind acuzații de spălare de bani și asociere mafiotă, acuzații aduse lui Gianni Lapis, acționar al SIRCO, de către Autoritățile judiciare de la Palermo. Nu s-a găsit niciun indiciu care sa incrimineze în vreun fel activitatea lui Dombrovschi sau a ECOREC, partea română considerând tranzacțiile drept legitime.

Având în vedere această decizie, Dombrovschi, ca președinte al Consiliului de Administratie al ECOREC, dar și acționar societății, își ia măsuri pentru menținerea autorizațiilor și licențelor obligatorii pentru funcționare.

Ce decizie ia Dombrovschi, în episodul următor.

×