x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Generalul rămas de “lemn Tănase”. ROMATSA este locul unde sunt reciclate “epavele” politicienilor

Generalul rămas de “lemn Tănase”. ROMATSA este locul unde sunt reciclate “epavele” politicienilor

03 Feb 2014   •   20:43
Generalul rămas de “lemn Tănase”. ROMATSA este locul unde sunt reciclate “epavele” politicienilor
Sursa foto: Razvan Chirita/Mediafax Foto

Încă un general cu patru stele încarcă barca celor responsabili pentru eşecul misiunii de salvare în accidentul aviatic din 20 ianuarie. După Marcel Opriş, încă şef al STS, apare figura generalului Tudor Tănase, şeful Compartimentului de Căutare şi Salvare din cadrul ROMATSA. Şefii lui, directorul general şi directorul de Operaţii, şi-au dat rapid demisia după ce ROMATSA a eşuat în stabilirea locului de impact cu solul al avionului pilotat de Adrian Iovan. Investigaţiile arată şi responsabilitatea majoră a generalului Tănase pentru ratarea intervenţiei şi salvării. În 20 ianuarie, serviciul condus de el la ROMATSA a rămas de “Lemn Tănase”. Interesant este faptul că Tudor Tănase şi Marcel Opriş au vechi legături, şi nu doar profesionale. Tănase a fost primul şef al STS şi, la fel ca Opriş, are acelaşi ocrotitor: Traian Băsescu. Când Tănase a fost destituit de la STS, Băsescu l-a numit la ROMATSA. În cazul lui Opriş, “avocatul” de la Cotroceni poate rămâne fără instrumentul de protecţie deoarece Guvernul a înaintat un proiect de lege care scoate STS de sub autoritatea CSAT.
Jurnalul Naţional
________________________

În cadrul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) funcţionează compartimentul “Căutare şi Salvare”, care se ocupă exclusiv de localizarea aeronavelor implicate în accidente aviatice. Acest compartiment este condus de generalul cu patru stele Tudor Tănase, fostul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). În cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, misiunea de localizare a epavei îi revenea direct generalului în rezervă Tudor Tănase, datorită funcţiei pe care o deţine la ROMATSA. Potrivit unor surse consultate de Jurnalul Naţional, generalul Tudor Tănase este unul dintre responsabilii pentru eşuarea misiunii de localizare şi salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni. Dar nu singurul. Un alt vinovat arătat cu degetul de premierul Victor Ponta este actual şef al Serviciului de Telecomuncaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, căruia i-a cerut demisia. S-a opus preşedintele Traian Băsescu. Interesant, în jurul generalului Marcel Opriş s-a activat un scut format din politicieni vasali, care i-au luat apărarea fără să ţină cont că doi oameni au murit din cauza incompetenţei instituţiilor statului.
Legăturile generalului Tudor Tănase sunt strâns legate de fostul loc de muncă, condus de fostul său subaltern generalul Opriş. Potrivit Antena 3, generalul Tănase putea să identifice locul accidentului cu ajutorul unor aparaturi pe care le deţine ROMATSA şi care sunt întreţinute de firma Quality Business Solutions. Această firmă este patronată de Dumitru Octavian Nicolau, un apropiat al actualului şef al STS, Marcel Opriş. Soţia lui Nicolau are o altă firmă, în cadrul căreia a avut-o drept subaltern chiar pe soţia lui Opriş.

Trecut controversat
Tudor Tănase a fost primul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, sub comanda căruia a început implementarea Serviciului 112 în România. Acesta a lucrat ca ofiţer activ în cadrul Departamentului de Informaţii Externe în perioada 1976-1978 şi în cadrul Unităţii Speciale “R” din MAI. După 1989, îşi continua activitatea în aceeaşi unitate “R”, devenită Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În 1993 a fost numit adjunct al directorului STS. Acuzat de grave abateri disciplinare, a fost destituit din funcţie şi trecut în rezervă la data de 1 iulie 1997, cu gradul de general de brigadă. În 2001,  Tănase a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, fiind retribuit corespunzător funcţiei de secretar de stat. Între 2002 şi 2005 obţine gradele de general de divizie, general locotenent şi general cu patru stele. La 7 decembrie 2005 este trecut în rezervă în urma unui scandal cu iz penal.

Şoferul lui Emil Boc, transferat la ROMATSA
Marius Buzea (foto) a fost şoferul şi consilierul fostului premier Emil Boc. Primea salariu de la Secretariatul General al Guvernului, dar şi de la Cancelaria premierului. La scurt timp după ce Emil Boc şi-a dat demisia, şoferul său a fost transferat de la Guvern la ROMATSA, pe o funcţie administrativă, de unde pleacă lunar acasă cu un salariu de aproximativ 20.000 lei. 

Proiect ­ STS trece la Ministerul Afacerilor Interne
În urma scandalului iscat în jurul demiterii generalului Marcel Opriş, premierul Victor Ponta a luat decizia de a reorganiza Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, printr-un proiect de lege promovat de USL. Astfel, STS urmează să se transforme în Departamentul de Telecomunicaţii Speiale în cadrul Ministerului de Interne. Noua structură va avea personalitate juridică şi va fi condusă de un secretar de stat, plus trei subsecretari de stat numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.
Proiectul este motivat de unele disfuncţionalităţi în gestionarea evenimentelor şi îmbunătăţirea managementului informaţiei în cazul situaţiilor de urgenţă.



×
Subiecte în articol: gen. Tudor Tănase marcel opriş