x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Go East: Legăturile de afaceri marca Băsescu

Go East: Legăturile de afaceri marca Băsescu

de Ion Alexandru    |    09 Dec 2015   •   11:47
Go East: Legăturile de afaceri marca Băsescu
Sursa foto:

Interesele economice ale Moscovei în România au avut legătură, în ultimii ani, cu mai multe reţele care au lucrat direct, sau prin intermediari, cu personaje-cheie autohtone, atât din sistemul administrativ, cât şi din cel privat.

În mod deloc surprinzător, se poate constata că, nu de puţine ori, ruşii şi-au racolat „săgeţile” chiar din anturajul politic sau familial al fostului preşedinte, Traian Băsescu.

După scandalul legat de furnizarea energiei ieftine ruşilor de la Alro Slatina sau după ce fiica cea mare a lui Băsescu, Ioana, a autentificat, în calitate de notar public, tranzacţiile NIS Petrol, subsidiara Gazprom, un alt personaj din cercul de interese al lui Mircea Băsescu, afaceristul Cristian Geamănu, face parte nu din una, ci chiar din două reţele care servesc intereselor Moscovei în România.

Pe de o parte, indirect, una dintre filiere a acţionat pentru a face lobby pătrunderii la noi a gigantului Gazprom şi, pe de altă parte, Cristian Geamănu derulează afaceri cu reprezentantul fostei companii de drumuri a Uniunii Sovietice. Este vorba despre holdingul InjtransStroy SA, fosta companie de construcţii drumuri şi infrastructură înfiinţată, în anii 70, de Ministerul Transporturilor şi Construcţiilor al URSS.

„Jurnalul Naţional” prezintă cea de-a doua reţea rusească în care este implicat fostul partener de afaceri al lui Mircea Băsescu din firma de armament DESINTCO.

Cristian Grigore Andrei Geamănu, afaceristul care ar fi trebuit să intermedieze tranzacţiile cu terenuri ale lui Bercea Mondial către NIS Petrol, este partener de business cu reprezentantul concernului rusesc care se ocupă cu infrastructura în domeniul drumurilor şi căilor ferate.

Filiala românească a gigantului rus
Holdingul moscovit deţine în România o afacere. Este vorba despre SC TransStroy Engineering Corporation – Bucharest SRL, al cărei asociat unic este Compania de Inginerie „TransStroy (InjtransStroy)” SA, înfiinţată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Federaţiei Ruse, având sediul social la Moscova, în strada Sadovaya numărul 21.

Reprezentantul companiei ruseşti este Neculai Dragoş, un om de afaceri din Slobozia-Ialomiţa. În 2010, ruşii au decis înlocuirea din funcţia de administrator al SC TransStroy Engineering Corporation – Bucharest SRL a moscovitului Evdokimovskiy Albert, cu Neculai Dragoş.

Compania-mamă, TransStroy, se autodescrie, pe pagina sa de web, ca fiind succesorul Ministerului sovietic al Construcţiilor şi Transporturilor, fiind, în prezent, unul dintre cele mai puternice holdinguri care activează în Federaţia Rusă.

Compania a construit peste 2.000 de kilometri de cale ferată, peste un milion de metri pătraţi de clădiri, 300 de poduri şi, în ultimii zece ani, a realizat mai multe proiecte de infrastructură, printre care se numără construcţia unui drum la Soci, realizarea magistralei de cale ferată Amuro-Yakutsk, stadionul Zenith, aeroporturile Vnukovo şi Shermeryevo, şoseaua de centură a Moscovei etc. Proiectele acestui holding se întind de la Marea Baltică, la Marea Neagră, şi de la Sahalin, la Yakutra.

Încrengătura de business-uri şi relaţii

Aşadar, este vorba despre un gigant controlat de Moscova, care are o filială în România. Reprezentantul ruşilor, ialomiţeanul Neculai Dragoş, lucrează, însă, atât în domeniul construcţiilor, cât şi al comerţului cu produse petroliere. Potrivit ONRC, acelaşi Neculai Dragoş a fost numit, în iunie 2010, reprezentant al SC Concern Titan SA Sosnobîi BOR Sucursala Bucureşti, companie care se ocupă cu lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. 

Totodată, Neculai Dragoş este administratorul a două companii care activează în domeniul petrolului: SC Petrolsun Downstream SRL şi SC Petrolsun Stream SRL, ambele cu sediul în strada Romulus, numărul 4, din sectorul 2 al Capitalei. SC Petrolsun Downstream SRL are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate.

Firma are doi asociaţi: Jenică Ioniţă, din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, cu 98% din acţiuni, şi Gheorghe Andrei Cristian Geamănu, din Bucureşti, fost asociat, alături de Mircea Băsescu, în cadrul companiei Defence Security and Intelligence Co – DESINTCO SRL, cu 2% din beneficii şi pierderi. O situaţie identică o regăsim în cadrul acţionariatului SC Petrolsun Stream SRL.

Atât SC Petrolsun Downstream SRL, cât şi SC Petrolsun Stream SRL au fost înfiinţate în data de 28 decembrie 2010. În 6 septembrie 2011, Cristian Geamănu, împreună cu Neculai Dragoş, înfiinţează o nouă societate – SC Oiltech Consulting Services SRL, împărţind în mod egal capitalul social. Noua companie are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management.



Dmitri Medvedev a participat la inaugurarea lucrărilor la stadionul din St. Petersburg executate de către compania TransStroy

Cristian Geamănu şi Mircea Băsescu au fost parteneri de afaceri în firma de armament SC Defence Security and Intelligence Co – DESINTCO SRL



Traseul NIS Petrol şi legătura cu Bercea Mondial

Numele lui Cristian Geamănu şi al lui Jenică Ioniţă au apărut, în 2012, în scandalul legat de pătrunderea unui alt gigant rusesc în România. Încă din 2011, Gazprom, prin Gazpromneft, şi-a manifestat intenţia de a-şi extinde afacerile şi influenţa în România. Nu direct, ci prin intermediul subsidiarei sale sârbeşti, Naftna Industrija Srbjie (NIS), la care Gazpromneft este acţionar majoritar.

Potrivit publicaţiei „Bursa”, Strategia Gazpromneft cuprindea, la acel moment, şi achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Grupului Rompetrol, actualmente deţinut de KazMunaiGaz, din Kazahstan, NIS trimiţând o ofertă în acest sens.

Printre planurile ruşilor se mai numărau investiţiile pe segmentul energiilor neconvenţionale, dar şi obţinerea unor participaţii în companii producătoare şi de furnizare de energie din România. Planurile NIS în România presupun deţinerea a 140 staţii de carburanţi până în 2020 şi creşterea vânzărilor de produse petroliere de la 26.000 tone în 2011 la 360.000 tone în 2020.

Mai mult, compania are în vedere crearea, în zona Dunării, a unei reţele de depozite intermediare de produse petroliere şi derivate ale acestora, în vederea integrării superioare a pieţelor emergente din zona sudului şi vestului României, respectiv Serbia, Bulgaria şi Ungaria. Un alt scop al Gazpromneft ar fi crearea condiţiilor propice pentru promovarea gazoductului South Stream, concurent direct al Nabucco.



Tranzacţii cu terenuri foarte valoroase

Pentru că negocierile oficiale au eşuat, ruşii au apelat la mediul privat pentru a cumpăra staţii de benzină şi terenuri. Printre aceştia se numără Cristian Geamănu şi Jenică Ioniţă, partenerii de afaceri ai lui Neculai Dragoş, reprezentantul holdingului rusesc TransStroy.

De altfel, este cunoscut faptul că Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial”, aflat în închisoare în anul 2011, pentru tentativă de omor, îşi negocia nu doar libertatea, dar şi tranzacţii imobiliare cu terenuri în Dolj. O astfel de tranzacţie ar fi trebuit să fie intermediată de Cristian Geamănu cu ruşii de la NIS Petrol.

Ruşii au reuşit, în cele din urmă, să achiziţioneze terenurile necesare construirii staţiilor de benzină şi motorină de la benzinari particulari, iar tranzacţiile au fost parafate la Notariatul Ioanei Băsescu, în timp ce tatăl acesteia, Traian, deţinea funcţia de preşedinte al României.

Planurile NIS includeau investiţii în domeniul petrolier de câteva sute de milioane de euro până în acest an şi crearea de aproximativ 500 de locuri de muncă.

Afacerea scandaloasă DESINTCO

Nu este pentru prima dată când numele lui Cristian Geamănu apare alături de cel al familiei Băsescu. Înainte de tranzacţiile cu ruşii de la Gazprom sau de la TransStroy, afaceristul a derulat activităţi comerciale împreună cu Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte.

Este vorba despre societatea de armament SC Defence Security and Intelligence Co – DESINTCO SRL. Până în 26 iunie 2009, firma era deţinută în totalitate de Alina Diana Oiţă, fiica fostului ofiţer SPP Romeo Oiţă.

La data menţionată, acţionarul unic cesionează părţile sociale către tatăl său, Romeo Oiţă, către Ion Eftimie Sandu (fost general, fost șef al Departamentului Armamente din MApN), către Maria Cristina Cazacu (fiica fostului șef al Romarm), către Mircea Băsescu și Grigore Andrei Cristian Geamănu.

Scandalul implicării fratelui său în această firmă l-a făcut pe Traian Băsescu să reacţioneze public, fapt ce a dus la ieșirea din companie a lui Mircea Băsescu, dar și la demisia lui Aurel Cazacu de la Romarm.

TransStroy a participat la lucrări de infrastructură pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, şi va participa la lucrări similare în vederea organizării Cupei Mondiale de Fotbal din 2018.

×